Wpis z mikrobloga

Przychodzę do Was z pytaniem, jak ogarnąć sieć w domu.

Schematy są dwa: jak jest Vs jak chcę zrobić (ten z zielonymi karteczkami).

Pomysł jest taki, że w piwnicy, gdzie potrzebuję dużych przesyłów, jest podpięcie sieci + router-matka (sprzęt podany na zielonej karteczce), a na wyższych piętrach są routery podpięte do kabli i skonfigurowane jako AP Easy mesh.

W sumie trzy, może więcej, jeżeli byłyby jakieś strefy, gdzie wifi nie dociera.

Pytanie do Was: czy to ma sens?

Schemat jak jest:

#internet #siecikomputerowe #pcmasterrace #komputery
Cedrik - Przychodzę do Was z pytaniem, jak ogarnąć sieć w domu.

Schematy są dwa: jak...

źródło: Jak jest

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cedrik: do każdego komputera stacjonarnego po skrętce i po jednym AP na piętro (chyba że kogoś nie kochasz to może poradzi przez sufit)
TV na skrętce. Przeżyje przez WIFI ale chociaż główny.
  • Odpowiedz
@Cedrik: wszystko, co się nazywa "wzmacniacz wifi" wywal do elektrośmieci, bo tam jego miejsce.
Poczytaj o tym, co to jest router i czym się różni od accesspointa, bo ewidentnie mylisz. Potrzebujesz tylko jednego routera, nie czterech.
I accesspointów: po jednym na kondygnację to jest minimum. Plus przewodowe połączenia dla wszystkich urządzeń stacjonarnych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: No właśnie chciałem te mniejsze routeruy jako AP skonfigurować, żeby transmisja Wifi była spoko (i tak jak mówisz: jeden na piętro : jest to na obrazku - tylko na 1 piętrze ten Archer da się w easy-mesh spiąć)
  • Odpowiedz
@Cedrik: potrzebujesz jednego routera (nawet bez wifi) i jakichś porządnych accesspointów sprawdzonego producenta, bo widoczna na zdjęciu firma sugeruje, że tam sporo urządzeń może latać, pewnym i polecanym przez wielu rozwiązaniem będzie Unifi od Ubiquiti, tyle, że to dość drogie jest. Taniej - TP-Link serii Omada.

Czy one wspierają akurat easy-mesh nie wiem, mesh to generalnie jest w dużej mierze bełkot marketingowy, jeśli możesz te accesspointy pospinać przewodowo, to po
  • Odpowiedz
  • 0
@gentooman: No tak, ale to wymaga funduszy których nie mam. A potrzebuję przede wszystkim załatwić to, żeby ten Internet w ogóle był dystrybuowany.
  • Odpowiedz
@Cedrik: Ja bym okablował wszędzie gdzie się da. Tak zrobiłem na mieszkaniu i mega sobie chwalę. Każdy pokój/salon ma wyjście na skrętkę tak, żeby wszystko było w miarę możliwości po kablu. Do tego router wifi i jak słaby gdzieś sygnał to ap. U ciebie ta sieć jest znacznie większa niż u mnie, ale okablowanie to wg. mnie must have, żeby w każdym pomieszczeniu było chociaż jedno wyjście na rj45.
  • Odpowiedz
a bym okablował wszędzie gdzie się da. Tak zrobiłem na mieszkaniu i mega sobie chwalę. Każdy pokój/salon ma wyjście na skrętkę tak, żeby wszystko było w miarę możliwości po kablu. Do tego router wifi i jak słaby gdzieś sygnał to ap. U ciebie ta sieć jest znacznie większa niż u mnie, ale okablowanie to wg. mnie must have, żeby w każdym pomieszczeniu było chociaż jedno wyjście na rj45.

@jediwolf: Położyłbym
  • Odpowiedz