Aktywne Wpisy

l--RAD--l +3
Mam takie maΕe marzenie, ΕΌeby antywisΕa s---------a siΔ z ekstraklasy.
SΔ na to maΕe szanse, bo majΔ niezΕy skΕad, ale kto mi zabroni marzyΔ
#mecz #ekstraklasa #wislakrakow
SΔ na to maΕe szanse, bo majΔ niezΕy skΕad, ale kto mi zabroni marzyΔ
#mecz #ekstraklasa #wislakrakow
ΕΊrΓ³dΕo: HFUldg0WsAEKauS
Pobierz
cheture +9
pograΕabym w grΔ

π΄ RΓ³ΕΌnice w uΕΌywaniu sztuΔcΓ³w β Europa vs. Ameryka
W Europie (szczegΓ³lnie w krajach takich jak Francja, Wielka Brytania czy Niemcy) obowiΔ zuje tzw. styl kontynentalny. NΓ³ΕΌ trzyma siΔ w prawej rΔce, widelec w lewej β i co waΕΌne, nie przekΕada siΔ widelca podczas jedzenia. Kroimy jedzenie i od razu jemy, trzymajΔ c widelec w tej samej (lewej) rΔce.
W Stanach Zjednoczonych (Stany Zjednoczone) popularny jest natomiast styl βcut-and-switchβ (czasem ΕΌartobliwie nazywany βzig-zagβ). Najpierw kroi siΔ jedzenie noΕΌem w prawej rΔce i widelcem w lewej, ale potem odkΕada siΔ nΓ³ΕΌ, przekΕada widelec do prawej rΔki i dopiero wtedy je.
π² Zaskoczenie podczas II wojny Εwiatowej
Podczas II wojny Εwiatowej amerykaΕscy ΕΌoΕnierze stacjonujΔ cy w Europie byli czΔsto zdziwieni, ΕΌe Europejczycy jedzΔ βbez przekΕadania widelcaβ. Dla nich naturalne byΕo przeΕoΕΌenie sztuΔca do dominujΔ cej rΔki przed kaΕΌdym kΔsem. Z kolei Europejczykom amerykaΕski styl wydawaΕ siΔ nieco nienaturalny i mniej praktyczny.
Te rΓ³ΕΌnice wynikaΕy z odmiennych tradycji. Styl amerykaΕski wywodzi siΔ z dawnych brytyjskich manier z XVIII wieku, ktΓ³re w samej Wielkiej Brytanii z czasem ewoluowaΕy β ale w Ameryce pozostaΕy w starszej formie.
Problemy z tym miaΕ Georg GΓ€rtner β niemiecki ΕΌoΕnierz, ktΓ³ry podczas II wojny Εwiatowej trafiΕ do obozu jenieckiego w Stany Zjednoczone, a pΓ³ΕΊniej z niego uciekΕ i przez wiele lat ukrywaΕ siΔ w Ameryce pod zmienionΔ toΕΌsamoΕciΔ . Aby nie wzbudzaΔ podejrzeΕ, musiaΕ zwracaΔ uwagΔ nawet na drobne szczegΓ³Εy zachowania β w tym sposΓ³b jedzenia.
PoniewaΕΌ Europejczycy naturalnie uΕΌywali stylu kontynentalnego (bez przekΕadania widelca), GΓ€rtner celowo stosowaΕ amerykaΕski styl βswitch-and-eatβ, przekΕadajΔ c widelec do prawej rΔki po pokrojeniu jedzenia. Taki drobiazg mΓ³gΕ zdradziΔ pochodzenie β a w jego sytuacji nawet sposΓ³b trzymania sztuΔcΓ³w miaΕ znaczenie.
ΕΊrΓ³dΕo: obraz
Pobierz