Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki i Mirabelki :)

Chciałbym w końcu zacząć zrealizować swoje marzenie z dzieciństwa i stworzyć swoją własną gierke na kompa. Tyle że tu pojawia się problem - nie mam bladego pojęcia od czego zacząć. Pobrałem sobie #unrealengine pogrzebałem w nim parę dni, obejrzałem jakieś losowe tutoriale ale nie oszukujmy się - jak się nie wie co się robi to trudno znaleźć coś sensownego na sam początek przygody z game devem

Stąd moje pytanie - macie do polecenia jakieś SPRAWDZONE kursy do tego programu? Nie muszą być za free (chociaż najlepiej jakby były ( ͡° ͜ʖ ͡°)) ale też nie za tysiące monet bo jakoś super z kasą się nie przelewa żebym mógł wydać na półroczny kurs 3 moje wypłaty. Może to być nawet seria na YT, byleby żeby była w miarę kompletna.

Aha no i jeszcze jedno - jeśli da radę to prosiłbym o polecenia kursów / tutoriali, które pokazują jak zrobić naprawdę turbo prostą gierke z turbo prostą grafiką ale w 3D. To nie ma być gra typu AAA tylko coś, co poszłoby nawet na średniej klasy tosterze.

#gamedev #programowanie #kursyudemy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dirk22: Unity na początek i kanał Brackeys na YT, gdzie opisuje poszczególne mechaniki jakie można zaimplementować do gry, co do pisania kodu to pod Unity w C# piszę się trochę inaczej i przyda się czytanie dokumentacji co do czego służy ew. wspomaganie GPT czy innym AI, jak czegoś nie wiesz. Dla oswojenia z programem jakieś proste budowle, klocki , prefaby, assety na start, nie nastawiaj się że od razu jakieś
  • Odpowiedz
@Dirk22: Ze swojej strony poleciłbym Godot-a. Pracując już wcześniej z zarówno Unity, jak i Unreal, uważam, że Godot ma najbardziej przyjazną dla użytkownika logikę i interfejs. Niby jest problem taki, że mniej poradników na internecie znajdziesz, ale to, co znajdziesz na Unreal i Unity to i tak przeważnie w połowie nie działa, albo od dawna nie jest już rekomendowanym sposobem, bo wszystkie te poradniki tworzone były za czasów średniowiecza. Godot
  • Odpowiedz
@Dirk22: mimo wszystko warto ogarnąć chociaż podstawy programowania, bo bez tego szybko zderzysz się ze ścianą, bo któryś asset z neta nie będzie działał z innym assetem, albo coś co działało kilka wersji wcześniej już nie działa tak jak trzeba i przydałoby się naprawić.

Z prostych rzeczy Game Maker jest fajny, bo możesz sobie wyklikać jakieś 70% rzeczy. Jakbyś jednak chciał spróbować programować i zrozumieć jak rzeczy działają pod spodem,
  • Odpowiedz