Wpis z mikrobloga

A oto moje zderzenie z rzeczywistością i zamówienie usługi wykonania noża wg mojego projektu u pewnego #knivemaking -era
Ogólnie k---a dramat, jakoś ceny do efektu to naprawdę było by mi wstyd komuś to wysłać za uwaga 467,00 zł. Użyte materiały to też nic ciekawego (może poza samą stalą)
- nóż jest za długi o 3 cm względem wymiarów z projektu, zaznaczyłem że tolerancja to 2/3mm tak by była ergonomia - w końcu to chłop robi różne i się na tym jak twierdzi zna
- sama głownia u szczytu jest 0.5 cm szersza niż u podstawy czego w projekcie nie było
- całość nie ma zachowanych proporcji
- brak jest wykonanej 'falszywki' na szpicy
- uzyte materiały rękojeść i obróbka to dramat, niedopasowanie, brak jakiejkolwiek otworów odciążających, brak kleju tylko sroby ucięte na o-------l bo tego nie widać.
- rękojeść z drukarki 3D, to nawet nie jest jakaś mikarta czy D10 lub coś co można w Chinach dostać za grosze i obronić. Tragedia jakieś g---o nawet nieobrobione
- pochewka z 'kyexu' nitowana chyba urządzeniem z Lidla bo nie trzymają nic te nity
- i najlepsze: mocowanie typu Tek-lok z drukarki 3D na 2cm dystansie przy tej długości noża i wadze powodzenia w utrzymaniu. Do tego otwory na tej 'pochewce' wywiercone pod to g---o z drukarki nic innego nie pasuje, w samej pochwie jest jeden plus fajne wywinięcie materiału po chwyt. Tyle z plusów.
obaczcie i oceńcie sami.
Przypomnę 467 za całość. Robota w 100% mechaniczna chłop jedynie własnoręcznie tuleje do sroby przyciął i skręcił to nawet nie obrabiając.
Nóż to mój mały projekt, sobie go dam z ze starej piły narzędziami Parkside i lepiej to wyjdzie. Miał to byc nóż wzorowany na polskim nożu szturmowych z lat '50 używanym przez wojsko polskie WZ55.
Wyszło g---o. Mam wiele noży, pierwszy na 'zamowinie', ale kilka chińskich za 1/5 ceny bije to coś na łeb na szyję. O produktach polskiej marki Za-pas nie wspomnę.

#noze #nozeboners #knifeboners #knifemaking #bron #edc #rekodzielo #handmade #diy #manufaktura gówna
zzbkk - A oto moje zderzenie z rzeczywistością i zamówienie usługi wykonania noża wg ...

źródło: 1000007665

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@zzbkk: wykonanie tragiczne, jakby gość pierwszy raz w życiu nóż robił a i majstrował wcześnie nie za wiele. Za darmo wstyd coś takiego dać.

Ale sam projekt to też jakaś schizofrenia nożowa, dobrze wykonane też byłoby c-----e. Kompletnie nie zrozumiałeś założeń oryginału.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jast: sam jestem trochę winny dlatego nie będę kręcił dużej afery jak proponuje @Casuel
Ale tak jak pisałem to mój pierwszy projekt i chodziło mi o ogólny zarys, sam gdym to robił to pewnie korekty by były tak by miało to jakiś sens (o ile by mi się udało ale kształt by był ok) tu się coś mocno o------o bo raz że założenia od projektu odjechane mocno i ni
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wykopyrek: nie przez takich jak ja, ludzie mają różne zajawki i pomysły, nim ci nie każe kupować noża do krojenia chleba za 500 zł, wystarczy ci pikutek vixtorinixa za 30, lub prosta mora za 50 (btw kiedyś były po 30)
Ale ja lubię dobre narzędzia i na takie liczyłem i za takie mogę dopłacić ale w tym przypadku 90 zł to max I czuję się oszukany
  • Odpowiedz