Aktywne Wpisy

melquiades +64
Totalną żenadą ze strony TVP jest zupełny brak wypożyczeń komentatorów z innych stacji żeby ten komentarz podczas mundialu trzymał jakiś poziom, tak jak to było jeszcze kilka lat temu. Przy 104 meczach efekt jest taki, że 3/4 meczów komentują jakieś nołnejmy zabijające emocje, a resztę robią w kółko Borek i Laskowski. Nie wiem czy jakby taki mecz jak ten skomentował ktoś żyjący na co dzień angielską piłką jak np. Pełka to takiemu

Mój statement co do kanału Rumuński Pies i dalszego prowadzenia aktywności memiarskiej wokół tagu #kiszak
źródło: 79763409-e8da-4f85-a31b-cc4c53663abd
Pobierz

![Moja mama mogła żyć, ale nie było dla niej miejsca [na OIMIE]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/d58140d2e77085c69d1acf192736e4f5aa8a2f3cd44b5a6317588b87f12d3322,q80.webp)
Weźmy na przykładzie #embedded :
1) Tworzenie oprogramowanie systemów wbudowanych - wymagane studia wyższe. Powiązane ze sprzętem, matematyką wyższą i programowaniem (C, C++). Analogia oczywista.
2) Nie można importować usług (tworzenia oprogramowania) z krajów trzecich. Jeżeli już to osoby z zagranicy muszą zdać egzamin i mówić po polsku (żeby dogadać się z innymi programistami lub klientami). Dotyczy to też krajów takich jak USA bądź innych w UE. Analogia oczywista.
3) Nie można stosować oprogramowania z importu - czyli przykładowo samochody, sprzęt medyczny, maszyny przemysłowe - praktycznie wszystko wyjazd albo przepisujemy oprogramowanie od nowa lub zatwierdzamy aktualne z odpowiednimi modyfikacjami.
Analogicznie jak lekarz z USA nie może leczyć w Polsce, recepta online od niego jest w Polsce nieważna, a jego diagnozy i historia choroby mogą być co najwyżej pomocą (jeżeli odbywało się to w USA), ale nigdy formalną podstawą do leczenia "kopiuj / wklej".
Przesadzone? Niby dlaczego? W Polsce jeżdżą miliony pojazdów, pracują miliony maszyn i urządzeń, które odpowiadają za ludzkie życie i zdrowie albo mogą być potencjalnie dla niego niebezpieczne ze względu na wadliwe oprogramowanie. Nawet nie mamy kontroli nad tym kto tym się zajmuje.
#zarobki #programista15k
Miesięczne zarobki
@LaurenceFass: mamy, od tego są odpowiednie normy.
@LaurenceFass: na wszystkie ten maszyny trzeba nadać CE, a często podlegają dużo bardziej surowym audytom.
To nie to samo. Nie ma ogólnej normy lekarskiej konieczna jest nostryfikacja dyplomu.
@mvmxks:
Nadal to nie to samo. Tak samo by było gdybyśmy mieli lekarskie ISO. Zdajesz w jakimkolwiek kraju zrzeszonym to leczysz gdzie chcesz.
@LaurenceFass: tyle ze jedna maszyna służy wielu lekarzom, nie ma sensu ograniczać programistów zwłaszcza, ze wielu po studiach informatycznych jest po prostu słabych, a Ci po fizyce czy mechatronice maja szerszą wiedzę, przy podobnych umiejętnościach programowania.
Raczej nie chcialbys używać tomografu czy MRI napisanego tylko przez osoby po matematyce czy informatyce.
@mvmxks:
Tak, dlatego napisałem, że studia powinny być powiązane ze sprzętem (elektronika, maszyny itp.), fizyka tak samo.
@LaurenceFass: no, tylko przeciwko tym błędom są zabezpieczenia w postaci procesu certyfikacyjnego związanego z regulacją PE 2017/745, to nie jest tak, że możesz sobie ot tak wypuszczać pewne urządzenia na rynek.
@mvmxks:
Oczywiście, projektowałem urządzenia medyczne wiem jak to wygląda. Owszem zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia błędu.
Analogicznie, w medycynie też są wypracowane procedury i normy postępowań: mamy A to robi się B. Wiadomo to trochę inna kwesta, ale podobna. Np. ciśnienie
@LaurenceFass: nie widać
@LaurenceFass: śmiem twierdzić, że firmy jednak decydują się na wykwalifikowany personel, bo proces certyfikacyjny jest bardzo drogi.
@mvmxks:
Tak samo jak szpitale nie brałyby losowych ludzi z ulicy.
A jednak w jednym zawodzie są ścisłe regulacje, a w drugim
Jak wprowadzisz analogiczną barierę (język polski C1, nostryfikacja dyplomu) to łatwo z tym nie będzie.
@LaurenceFass: nie rozróżniasz różnic pomiędzy normą postępowań, a regulacją prawną. Nie wiesz nawet jak taki proces certyfikacyjny wygląda, bo gdybyś wiedział nie pisalbyś takich głupot jak:
@mvmxks:
Niestety, ale to Ty masz braki w wiedzy bo certyfikacja (przynajmniej w kwestii urządzeń medycznych) to nie tylko spełnienie wymagań normatywnych przez dane urządzenie, ale również certyfikacja samego przedsiębiorstwa właśnie pod względem systemu zarządzania czyli: organizacji, norm postępowań, testów ogólnie całości.
Audyty weryfikują np.