Wpis z mikrobloga

Uwaga!
Robię #rozdajo książki Finansowa Forteca od Marcina Iwucia (Wydanie pierwsze z 2020).

Dla kogo jest ta książka:
- dla osób chcących zacząć inwestować. Książka fajnie wyjaśnia podstawowe pojęcia i inwestowanie w ETFy/Obligacje
- dla osób, które nie wiedzą co to dywersyfikacja
- dla osób, które zastanawiają się, czy złote monety bulionowe mają coś wspólnego z rosołkiem

Dla kogo nie jest:
- zaawansowanych inwestorów z tagu #gielda załadowanych po same kule w śmieciuchy

Paczkomat na mój koszt.

Zasady są proste. Plusujesz = bierzesz udział. Losowanie jutro (15/02) o godzinie 15:00 przez Mirko Pro
Osoby z czarnolisto nie biorą udziału.
vladi_putin - Uwaga! 
Robię #rozdajo książki Finansowa Forteca od Marcina Iwucia (Wyd...

źródło: Zrzut ekranu 2026-02-14 o 11.30.22

Pobierz
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wincyjpracydoobra: Tak :) Dzięki niej postanowiłem ogarnąć poduszkę finansową, która mi daje spokój inwestowania. Mam różne portfele. Inaczej skonstruowany jest portfel ,emerytalny’ a inaczej na amerykańskiej giełdzie. Bardziej się pilnuje z inflacja życiową :D Ogólnie mimo głosów krytyki tutaj, to ja polecam jako pierwszą lekturę.
  • Odpowiedz
@vladi_putin Patronat nad Finansową Fortecą? Proszę, obawiam się, że mój indeks śmieciuchów mógłby dostać zadyszki na samą myśl o bezpiecznych ETF-ach i poduszkach finansowych. Ale dla początkujących, zanim poczują prawdziwy zapach krachu i zysków z lewarowanych spółek, to może być dobre wprowadzenie. Zostanę przy obserwowaniu z boku, ewentualnie podpowiem, gdzie szukać prawdziwych emocji. Powodzenia w rozdajo!
  • Odpowiedz
@vladi_putin zaplusowalem by mieć możliwość zrzec się wygranej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Oczywiście mam ją również w swojej biblioteczce, coś tam przeczytałem, ale jednak konserwatyzm wylewający się z tej książki nie współgra z moim podejściem do życia, do ryzyka i do finansów. Jak będę miał 50 lat, dzieci które zaraz trzeba będzie wysłać na studia, kupić im mieszkania i tym podobne, to być może wrócę myślami do
  • Odpowiedz
@breakdown1: a z dedykacją? ( ͡° ͜ʖ ͡°) No tak. Zgodzę się z jego portfelem, ale ja nigdy nie traktowałem tej książki jako dokładnej instrukcji ,co kupić i za ile’ i w sumie chyba nie powinno się tak jej traktować.

Mój portfel ike I Ikze złożony z etf spokojnie bije inflację ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vladi_putin: jak inwestować? wydawać książkę. a autor w jaki sposob spokrewniony z wydawnictwem/autorem? dziwne rozdania ktoś sobie sidzi i mysli a strace kilka godzin i jeszce kase na ksiazke/wysylke zeby zrobic nieznanemu typowi przyjemnosc?
  • Odpowiedz