Wpis z mikrobloga

@wladdan: w sumie to chodził. :p

Łk 4:16 UBG "Przyszedł też do Nazaretu, gdzie się wychował. Według swego zwyczaju wszedł w dzień szabatu do synagogi i wstał, aby czytać."

No i ja tu nie mówię o jakiejś tam jednej ziemskiej organizacji, ale o chrześcijanach ogólnie. Wszyscy chrześcijanie są wspólnotą, niezależnie od odłamu.

Rz 12:5 UBG "Tak my, chociaż liczni, jesteśmy jednym ciałem w Chrystusie, ale z osobna jesteśmy członkami jedni
  • Odpowiedz
@TeoriaPraktyki: łukasz nie był apostołem i świadkiem tego, nie przetrwały oryginały. Mamy to co sobie ktoś w 2-3 w ne przetłumaczył.
Jest wiele dowodów na dosyć wybiórcze podejście koscioła do „oryginalnych” zapisów.
To co im pasuje to jest w dzisiejszej biblii a co im nie pasowało to tego nie ma.
  • Odpowiedz
@wladdan: Nowy Testament powstawał w krótkim czasie po wydarzeniach, o których opowiada. Wtedy jeszcze żyli świadkowie wydarzeń (zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy), także łatwo było zweryfikować prawdziwość pisma.

Wybiórczość - no nie mogli być wybiórczy, bo uznając natchnienie takich a nie innych ksiąg podważali sens tradycji, które jednocześnie próbowali wyświęcić na soborach.

Kwestia liczby kopii:
Takie dzieła powinno się odrzucić jako niewiarygodne stosując
  • Odpowiedz
@wladdan: w sumie KK nie ingerował w zawartość Biblii. Pod koniec IV wieku oficjalnie przyznano na synodach, że 27 ksiąg Nowego Testamentu są natchnione. Przyznano, bo było to wiadome od lat. Wniosek też jest taki, że po IV wieku KK nie mógł zmienić kanonu.

Dalej w Biblii są niewygodne rzeczy dla KK. Stąd była reformacja.

Inna sprawa: jeśli KK fałszował Biblię na swoją korzyść, to dlaczego utrudniał ludziom dostęp do niej? Biblia
  • Odpowiedz
@TeoriaPraktyki: chodzi mi o to co się działo do 4 wieku ;) i co najważniejsze, że nie ma oryginałów ksiąg biblijnych, tzn. manuskryptów, które wyszłyby spod pióra ich autorów. Kto i jak je przepisał i z czego to wielka tajemnica ;)
Ktoś wierzy że kopie są wierne oryginałom, a ktoś inny może uważać inaczej i tego nie da się udowodnić.
To że kk stwierdził że są to księgi natchnione ;)
  • Odpowiedz
@wladdan: no to się wydaje wielką tajemnicą, ale to trzeba patrzeć przez pryzmat realiów tamtych czasów. Przede wszystkim nie było przebodźcowania na taką skalę jak teraz. Teraz nikomu nie starczy życia, żeby obejrzeć wszystkie filmy na YouTube. Kiedyś ludzie mieli mało źródeł, a więc znali je, wiedzieli mniej więcej jak sprawy się mają. W takiej sytuacji łatwo jest zauważyć manipulację.

Przy tym byli zwolennicy i przeciwnicy Jezusa. Obu grupom zależało, żeby
  • Odpowiedz
@TeoriaPraktyki: Masz racje że kiedyś ludzie nie byli przebodżcowani bo nie było youtuba ;)
Dlatego też nikt oprócz „uczonych” nie znał ksiąg nt i dlatego można było je kształtować wedle woli.
Wielka schizma w 11 wieku pokazuje że można było dowolnie kształtować „słowo boże” i mamy teraz 3 różne religie oparte na tym samym nt :)
Jestem pewny (skoro bierzesz to tak na wiarę) że gdybyś urodził się w Iraku
  • Odpowiedz