Aktywne Wpisy

piasek_w_spreju +19
My name is Pissesman and I'm from Beeftown (nazywam się Szczepan i jestem z Wołomina).
dron-z-nieba +2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
źródło: temp_file2330493185289890055
PobierzŁk 4:16 UBG "Przyszedł też do Nazaretu, gdzie się wychował. Według swego zwyczaju wszedł w dzień szabatu do synagogi i wstał, aby czytać."
No i ja tu nie mówię o jakiejś tam jednej ziemskiej organizacji, ale o chrześcijanach ogólnie. Wszyscy chrześcijanie są wspólnotą, niezależnie od odłamu.
Rz 12:5 UBG "Tak my, chociaż liczni, jesteśmy jednym ciałem w Chrystusie, ale z osobna jesteśmy członkami jedni
Jest wiele dowodów na dosyć wybiórcze podejście koscioła do „oryginalnych” zapisów.
To co im pasuje to jest w dzisiejszej biblii a co im nie pasowało to tego nie ma.
Wybiórczość - no nie mogli być wybiórczy, bo uznając natchnienie takich a nie innych ksiąg podważali sens tradycji, które jednocześnie próbowali wyświęcić na soborach.
Kwestia liczby kopii:
Takie dzieła powinno się odrzucić jako niewiarygodne stosując
Nie wygodne pisma po prostu znikały.
Dalej w Biblii są niewygodne rzeczy dla KK. Stąd była reformacja.
Inna sprawa: jeśli KK fałszował Biblię na swoją korzyść, to dlaczego utrudniał ludziom dostęp do niej? Biblia
Ktoś wierzy że kopie są wierne oryginałom, a ktoś inny może uważać inaczej i tego nie da się udowodnić.
To że kk stwierdził że są to księgi natchnione ;)
Przy tym byli zwolennicy i przeciwnicy Jezusa. Obu grupom zależało, żeby
Dlatego też nikt oprócz „uczonych” nie znał ksiąg nt i dlatego można było je kształtować wedle woli.
Wielka schizma w 11 wieku pokazuje że można było dowolnie kształtować „słowo boże” i mamy teraz 3 różne religie oparte na tym samym nt :)
Jestem pewny (skoro bierzesz to tak na wiarę) że gdybyś urodził się w Iraku