Wpis z mikrobloga

Nie mając aktualnie żadnego lapka który nie byłby służbowy przygarnąłem jednego 10 letniego staruszka z dna szafy od rodziny.

Stwierdziłem, że jako że to lapek do internetu i streamowania obrazu ze stacjonarki pobawię się na nim trochę Linuxem.

Miałem przez moment myśl, żeby jak za dawnych czasów wgrać sobie Archa, ale ostatecznie wygrał szacunek do własnego czasu i wszedł Mint 22.3.

Trzeba oddać, że na dobry start nie wydarzyło się nic memicznego, stery do GTX 950M wygrały się jak trzeba, laptop wybudza się z uśpienia, nawet znalazł od razu drukarkę po WiFi chociaż nawet nie prosiłem a i słuchawki BT też chwyciło.

Trzeba oddać, że na takim lekko leciwym sprzęcie responsywność jest bez porównania względem Windowsa 10/11.

#linux #mint
witajswiecie - Nie mając aktualnie żadnego lapka który nie byłby służbowy przygarnąłe...

źródło: 1000017050

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale to szczegóły xd

@witajswiecie: Wiadomo, gra pracuje w pełni pod jądrem WinNT a na Linuksie jest tylko pulpit zdalny. W ten sam sposób mój smartfon z Androidem z 3GB RAMu nadaje się do gier, mogę grać w Cyberpunka z RT na kiblu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A responsywność pomiędzy Win10/11 Pro a Win10/11 IoT LTSC to też dwa inne światy. Większość ścierwa które psuje Windowsa
  • Odpowiedz
@supra107: złe ścierwo masz na windzie, bo różne ścierwa są ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pobierz jeszcze jakiś losowy skrypt z githuba, który poprawia i optymalizuje dane ścierwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Albo użyj windy przeznaczonej na maszyny przemysłowe, dalej to robicie? :D

Używanie Windowsa przypomina używanie na daily samochodu z PRL. Z tym że samochód z PRL pokazuje jaki jesteś wyjątkowy, a
  • Odpowiedz
  • 0
Wiadomo, gra pracuje w pełni pod jądrem WinNT a na Linuksie jest tylko pulpit zdalny. W ten sam sposób mój smartfon z Androidem z 3GB RAMu nadaje się do gier, mogę grać w Cyberpunka z RT na kiblu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@supra107: myślałem, że to były oczywiste podśmiechujki z mojej strony w kwestii takiej formy linuxa nadającego się do gier ;)

poza tym nigdy w życiu nie miałem potrzeby by
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: (You)
@witajswiecie: Akurat z IoT LTSC zabawy ze skryptami nie ma bo na czystej instalacji jest goły. A co do zasobożerności, jak bawiłem się w ręczne budowanie DE, i to z i3 na Debianie, to wyszło na to że samo X11 to paręset MB RAMu, potem Pipewire to kolejne paręset MB RAMu, i tak dobiłem do gigabajta, więc nawet Linuks jest "zasobożerny" bo nowoczesne środowiska desktopowe są
  • Odpowiedz
@supra107: nie jestem szczególnie fanem wskazywania na zużycie RAM w spoczynku jako głównej metryki

bardziej kluczowe jest jak bardzo system jest w stanie skroić swoje zapotrzebowanie w warunkach deficytu zasobów co jest trudniejsze do sprawdzenia niż proste policzenie MB

sama alokacja pamięci też jest z reguły procesem czasochłonnym, a jej uwalnianie znacznie szybszym więc czasem lepiej jak część rzeczy jest wstępnie cache'owanych

ale to tak na marginesie
  • Odpowiedz