Wpis z mikrobloga

Jestem przed umowa rezerwacyjna z deweloperem na mieszkanie, rynek pierwotny, planowane oddanie kluczy 3 kwartał, przepisanie mieszkania na własność do końca stycznia 2027. Deweloper ma grunt na użytkowanie wieczyste, nie na własność spokojnie ponad 50 lat jeszcze. Mam pytanie jak to wygląda wszystko, wiem że generalnie nie muszę się bać, ale mogą być koszty dodatkowe. Nie wiem czy według prawa to musi przejść na własność grunt, czy jak to działa. ( Grunt może być przekształcony na własność. Deweloper płaci do momentu przeniesienia własności, potem obowiązek przechodzi na nabywcę. Cena mieszkania się nie zmienia, a jeśli deweloper zapłacił wcześniej za cały rok, nabywca zwraca proporcjonalną część). Tyle zrozumiem z umowy. Ktoś wie jak to może wyglądać, lub jakie koszty mogą być ? Mieszkanie ok 700 tys #nieruchomosci #prawobudowlane #czynsz #deweloperka #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bhaall: to częściowo zależy od miasta i tego, czy grunt należy do Skarbu Państwa, czy do jednostki samorządu terytorialnego, ale tak czy inaczej są to grosze. Ja opłaty przekształceniowej (za zamianę użytkowania wieczystego gruntu pod blokiem we własność) płaciłem dosłownie kilka stów (jednorazowo, na zawsze, za mieszkanie 70 metrów + garaż + komórkę lokatorską). Zorientuj się w wysokości bonifikat u Ciebie za wniesienie opłaty jednorazowo.
  • Odpowiedz