Wpis z mikrobloga

Może ktoś już przerabiał temat. #apple wycofało support od nowego #macos dla #appletimecapsule więc po 15 latach muszę się pozbyć tego cudownego sprzętu. Czy ktoś zna jakiś prosty #nasserwer co zapakuje do niego 2 dyski (mam teraz 8 TB i 2 TB co wyciągane z moich starych time capsule). Nie chce tego puszczać w żaden RAID, tylko mieć dostęp albo do całej pojemność, albo osobno per dysk, extra backup mam w cloud, ten ma być lokalny. 

Używam tego do backupów z 3 maców i do trzymania filmów i wymiany plików między kompami w domu. Czyli nie wykorzystam nawet ułamka tego co potrafi taki nowy NAS, dlatego szukam czegoś nie drogiego, ale takiego co będzie działało.

Naciąłem się już i kupiłem QNAP TS-419P i niby jest dedykowana aplikacja do stawiania serwera pod time Machine, ale wyszło, że nie działa. Dlatego szukam jakiegoś sprawdzonego rozwiązania.

Z góry dziękuje za pomoc.

#apple #pytanie #pytaniedoeksperta #nas
fellipe - Może ktoś już przerabiał temat. #Apple wycofało support od nowego #macos dl...

źródło: Zrzut ekranu 2026-02-11 o 17.22.56

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Last_Viking: no to przeczytałem jakieś dziwne rzeczy z dyskami. To brać coś takiego DS220j czy dopłacać do DS223 czy może polecasz coś innego od tego producenta ?
  • Odpowiedz
@fellipe: wersje bez J mają lepsze parametry, ale używam DS220j i nawet starsze takie jak DS216j i jako magazyny nadal działają ok. Nadal mają wsparcie i najnowsze oprogramowanie. Na temat innych firm niestety się nie wypowiem, bo nie używałem.
  • Odpowiedz
Mam postawione na qnap 215 i bez problemu. Dwa dyski. 3,5” i jeden 2,5”. Jeden mniejszy przystosowany na system+ apki. Większy reszta cudów + migawki qnapa (awaryjnie, w tym tygodniu się przydała ta opcja)
  • Odpowiedz
  • 0
@assninja: wychodzi trochę drożej niż DS220j, ale wygląda fajniej. Z tym, że nie widzę za dużo opinii na necie, ale popatrzę sobie jeszcze tutoriale. Dzięki.
  • Odpowiedz
@fellipe: tylko jeszcze pamiętaj że np. testy sprzed roku mogą się mieć nijak do funkcji dzisiaj :) wczoraj np. wypuścili duży upgrade

No i to jest NAS. Nie odpalisz na tym dockera, nie odpalisz na tym Plexa, to jest czysty NAS do backupów. Ale jest bezpieczny, szybki i dobrze zaprojektowany
assninja - @fellipe: tylko jeszcze pamiętaj że np. testy sprzed roku mogą się mieć ni...
  • Odpowiedz
  • 0
@Mathouse88: może i nie na temat, ale zawsze warto się pochwalić, ale to i tak nic, bo moja córka koduje sterowniki w asemblerze pod takie QNAPy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@Last_Viking @Mathouse88 @assninja ostatecznie kupiłem DS223j wyszedł w sumie trochę powyżej 700 zeta netto, a cena jednak miała znaczenie, bo chciałem wyjść na zero po sprzedaży starych time capsule. W sumie w 30 min elegancko się udało całość skonfigurować i wszystko działa. Obecnie lecą równocześnie 3 backup z time machine, kopiowanie całej biblioteki filmów, a na TV gra już film z tego NAS-a i obciążenie mam na poniżej 40
  • Odpowiedz