Wpis z mikrobloga

Cześć,
Pierwszy raz w życiu zacząłem biegać (lvl 37zaraz). Mam plan treningowy od pana chat GPT i cel, czyli dobiec bez zawału i kontuzji półmaraton warszawski. Mam pytania do biegaczy bo tonę w natłoku informacji:
- Jaką odzież polecacie: spodnie czy takie kalesony biegowe xd, skarpety itd. Mój największy problem w bieganiu to problemy by nie było za gorąco, za zimno lub za mokro (złe odprowadzanie wilgoci). Nie chce jednocześnie wydać gigantycznej kasy na zbędne gadżety "biegowe"
- Czy jedne buty wystarczą? Mam Puma FOREVERRUN NITRO na 10-11 tygodni biegania plus start
- Jakieś protipy Mircy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#bieganie #polmaraton
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@PurpleHaze: kiedyś z nudy przeglądałem wydarzenia w pobliżu. Jednym z wydarzeń była nauka biegania na polu mokotowskim i też pomyślałem WTF ale z ciekawości się przeszedłem. Na wydarzeniu było z 10 osób + organizator. Gość zebrał nas w kółko i powiedział żebyśmy przyjrzeli się przebiegającym ludziom. Okazało się że większość biegła stylem szybkiego chodzenia tzn. z pięt na palce. Z grupy uczestników wydarzenia też większość biegała stylem szybkiego chodu (w
  • Odpowiedz
@miesoarmatnie: Czy półmaraton Warszawski to ten co odbędzie się 22 marca 2026 roku? Jeśli tak to moim zdaniem zdecydowanie za późno się zabierasz za to, na taki pierwszy półmaraton to warto poświecić sobie w pół roku na bieganie, zaczynając od planu marszobiegów, a później można sobie zrobić plan 12 tygodniowy przygotowania do półmaratonu.
Z ubrań polecam decathlon podjechać poprzymierzać,
  • Odpowiedz
@saimonm: Tak, to ten. Listopad i Grudzień to były pierwsze biegi i marszobiegi. Teraz jestem prawie w połowie planu 10 tygodniowego i ostatni long 12 km był np. bardzo przyjemny z tętnem 130 bpm wiec czuje, że progresuje. Mocno się zawziąłem bo idę z planem, bez względu na warunki i biegłem już nawet 10 km w śniegu i -16 C ()
  • Odpowiedz
@miesoarmatnie: a bo zmyliło mnie pierwsze zdanie. No jak miałem plan to też nieważne jaka pogoda to się go realizowało, bez tego nie ma sukcesów! Więc super, że Ci się udaje!
  • Odpowiedz
@miesoarmatnie: jak będziesz mieć otarcia to polecam od razu kupić na to maść i smarować przed bieganiem, ratuje życie i zwiększa komfort

No i są też plastry na odciski compodex
To wszystko raczej jak już będziesz biegać te 10-15km chociaż, możesz nie mieć w ogóle też takich problemów
  • Odpowiedz
@miesoarmatnie nie daj się ogłupiać zbędnymi informacjami o technice biegu, biegaj tak jak biegasz - z czasem ciało się zaadaptuje i będziesz podświadomie zyskiwał na ekonomii biegu. Co do ubrań ubieraj się tak jakby było na dworze 10 stopni ciepłej, na początku będzie lekko chłodno ale rozgrzejesz się w trakcie. Czy spodnie czy leginsy to indywidualna sprawa - nie musisz kupować pod hasłem leginsy do biegania: nikt tego nie sprawdza i
  • Odpowiedz