Aktywne Wpisy

PanMaglev +120

Lolenson1888 +8
Jakie znacie postaci z polskiej piłki, które nie mają żadnych hejterów lub mają ich znikomą ilość?
- Adrian Siemieniec
- Henryk Kasperczak
#mecz #pilkanozna
- Adrian Siemieniec
- Henryk Kasperczak
#mecz #pilkanozna

Spędziłem chwilę na Windows 11 i męczyłem się okropnie, głównie ze względu na wydajność. Nie chodzi tu o subiektywne odczucia, ale o realną pracę. Budowanie aplikacji w Windows zajmuje 2 do 3 minut, a w Linuxie poniżej 1 minuty. Przy 30 kompilacjach dziennie daje to różnicę, której nie przeskoczę. Bottleneck to po prostu całościowa konstrukcja Windows: NTFS, ciągłe skanowanie w tle, ciężkie API, inny scheduler. Do tego kultura pracy systemu: tnie, reaguje z opóźnieniem, coś mu dolega, a użytkownik nie ma pojęcia co właściwie robi w tle.
Nawet generowanie tokenów przez LLM, konkretnie qwen3 coder next, działa wolniej. W Linuxie spokojnie wyciąga 50 tokenów na sekundę, w Windows max 35. Zarówno Vulkan jak i rocm.
Fakt, wszystko działało, ale było głośno, bateria rozładowywała się w oczach, a przede wszystkim wolno. Z Windows wytrzymałem kwartał i poleciał. Ze względu na sterowniki wjechało Ubuntu, posiedziało tylko 2 dni. Snap dał mi do myślenia, że Ubuntu zmierza w tę samą złą stronę co Windows. Komunikacja między aplikacjami jest fatalna, czas startu aplikacji też pozostawia wiele do życzenia, a montowanie każdego snapa jako osobnego obrazu squashfs w /snap trudno wręcz skomentować. Nie wytrzymałem, Ubuntu poleciało szybciej niż wleciało.
Sprawdziłem, jak sytuacja wygląda w Debianie. Tam też coś dali, ale jednak nie dali. W nieoficjalnych ISO z firmware jest non free, ale jak się instaluje z czystego netinsta, to już tego nie ma, a mam sprzęt, który firmware wymaga i nie chce współpracować. W międzyczasie rzuciłem okiem na OpenSuse i z podkulonym ogonem wracam do Fedory. Nadal nie działa w pełni WiFi, ale to bardziej wina producentów niż Fedory. Kamerę też będę musiał w wolnym czasie patchować. Po prostu jakaś tragedia.
Aktualnie nie ma dobrego systemu, który bez kompromisów obsłuży nowy sprzęt.
#linux #windows #ubuntu #fedora
Nie zwalam na system, tak po prostu jest i trzeba się z tym pogodzić. Teraz te moje tezy możesz sobie wszędzie sprawdzić. Jak chcesz rozwiać swoje wątpliwości to sprawdź jak generalnie sprawa się ma do budowania aplikacji i llm windows / Linux
Szacuje, że mój laptop dopiero w drugiej połowie tego roku będzie miał pełne wsparcie. Pisałem już wcześniej, że się sfrajerowalem bo w
@nameisnull: dodanie non free firmware to dwie linijki w sources.list
Ale może się myle, ja osobiście wole, żeby non free nie było domyślnie, bo "somsiedzie, ja wole mieć kontrole nad systemem"
Kamerę bym odpuścił z tym Ci nie pomogę, ale WiFi przydałoby się mieć. Podaj wynik
lspci -nnk@rtp_diov: ale że w sumie co się zmieniło w kontekście architektury względem Windowsa 7?
z tego co mi wiadomo od czasów Visty która faktycznie była rewolucyjna pod tym względem to potem zmiany były raczej kosmetyczne
więcej było grzebania w interfejsie i w aplikacjach wbudowanych niż faktycznych zmian
Dla ścisłości, sterownik działa i jest w kernel ale
źródło: Screenshot
Pobierzhttps://github.com/zbowling/mt7925
W ArchLinux mają nawet paczkę w AUR zbudowaną z tego