Wpis z mikrobloga

Siema mireczki, ze względu na to że szukam nowego samochodu przyszedłem do was po poradę lub jak ktoś z was miał styczność z danym modelem samochodu/silnikiem o opinię. A więc mamy takich zawodników:
Volvo S90 S60 T5/T6. 2.0 254/310 km
BMW F30 (3) / F36 (4) 2.0 252km
Alfa Romeo Giulia Q2 2.0 280km
Kia Stinger 2.0 245/255km

Budżet 80k, chodzi głównie o w miarę bezawaryjność przynajmniej jeśli chodzi o jakieś grube naprawy. np. w Giuli podobno jest problem z multiairem, w BMW pęka plastikowa podstawa filtra oleju i tak się nad tym zastanawiam, co myślicie?

#motoryzacja #samochody #bmw #volvo #alfaromeo #kia

Co byś wybrał?

• Volvo S60 11.0% (10)
  • Volvo S90 9.9% (9)
  • Alfa Romeo Giulia 38.5% (35)
  • BMW 3 15.4% (14)
  • BMW 4 9.9% (9)
  • KIA Stinger 15.4% (14)

Oddanych głosów: 91

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

chodzi głównie o w miarę bezawaryjność

@Yeahido: Dopisałbym Lexusa IS200t do listy. Choć może być trochę mułowaty w stosunku do reszty propozycji. Znane problemy to: czasem przedwcześnie kończąca się pompa wody (choć to też nie zawsze, w moim była wymieniana dopiero przy 220tys) - 300zł i zaworek sterujący turbosprężarką (350zł). Sercem byłbym za Giulią ale po trzech Alfach musiałem odpocząć xD
  • Odpowiedz
@Yeahido: Sam się kiedyś zastanawiałem nad BMW 4 (ale coupe) i właśnie Giulią Q4. Oprócz tego, że Giulia ma niepotrzebne drzwi z tyłu to na niekorzyść przemawiało tu ciasne wnętrze i mały bagażnik oraz to, że pali 16 litrów średnio.
  • Odpowiedz
Ja polecę to, czym jeżdżę, czyli Giulię. Moduł multiair nie psuje się statystycznie jakoś często: trzeba interwał olejowy z ASO(15kkm) skrócić do 9-10kkm, lub 1 roku i nie pałować na zimnym, ale za to dawać w palnik, jak się rozgrzeje, żeby nagary porozpuszczało (bo to bezpośredni wtrysk) i to cała sztuka.

Rozrząd ponoć i 300kkm wytrzyma, ale nasłuchiwać na zimnym, czy nie hałasuje łańcuch warto (ja mam 199kkm).
Z problematycznych spraw to jeszcze
  • Odpowiedz