Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #dom

Planuje budowe domu ale jestem jeszcze na etapie poszukiwania dzialki. Od tygodni siedzę i czytam, analizuje i dowiaduje sie nowych rzeczy. Co Waszym zdaniem dyskwalifikuje działkę ? Chodzi o problemy typu wymiana gruntu, ktore generują ogromne koszty.

Na tą chwile sprawdzam WZ - czy warunki zabudowy sa zgodne z projektem domu.

Czy można zrobic szambo
Czy można zrobic studnie głębinowa
Prąd - czy jest w miarę blisko
Grunt, z tego co wiem np torf to duży problem. Twarda glina jest okej ale moze byc problem z stojącą wodą po opadach - można zrobic drenaż
Czy sąsiednie dzialki nie znajdują sie wyzej względem tej, którą wybrałem (spływająca woda od sąsiadów)
Czy ma dostęp do drogi

Podstawy jak sprawdzenie ksieg wieczystych, właścicieli, czy nie ma na dzialce hipoteki

Czy nad działką nie przebiega linia energetyczna . Wiem,ze trzeba zachować wymagany dystans od lini. Jesli linia przebiaga tylko przez malutki obszar dzialki jakie to moze powodować inne problemy ? Buczenie ? Hałasy?

Mam upatrzony kilka dość tanich dzialek. Tanie bo do #szczecin jakies 60km. Odległość mi nie przeszkadza. Różowa ma prace zdalną a ja i tak wyjeżdżam w delegacje wiec bez różnicy mi to. Dzialka,ktora mi sie podoba leży na glinach twardych i piaskach. Tortu brak. Prąd jest juz zaprojektowany i naniesiony na mapy w geoportalu. 16m od granicy działki jest las i obszar natura2000. Sama dzialka nie leży w tym obszarze. Ma WZ bezterminowe i kosztuje zaledwie 70k. 1200m2
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wypokowytrol: taktyczna kropka do obserwowania .

Chciałem pisać byś sprawdził czy za blisko ZOSka nie będzie przechodzić, ale 60km od Szczecina Ci nie grozi raczej ;) bo ja tak skreśliłem parę działek.

Ogólnie blisko Szczecina to mam wrażenie, że ludzi poodklejało z cenami, a jak się chce coś większego to w ogóle prawie nic nie ma. Bo jak widzę oferty po 600m2 to ja już wolę w bloku mieszkać

Jak
  • Odpowiedz
  • 1
@JestemKaspi: ziemia to pastwiska. Jedna z wydzielonych dzialek chyba najładniejsza otoczona lasem z dwóch stron jest właśnie jako teren okresowo zalewowy. Dzialka jest nizej o ok 1m od reszty wiec ją odrzuciłem. Jutro tam podjadę bo akurat mrozy odpuściły i sprawdzę drugą jakoes 400m dalej. Dzieki !
  • Odpowiedz
  • 0
@11mariom: ja jutro wsiadam w auto i objade cały stargard. Będę szukał tabliczek sprzedam bo tak można najtaniej dzialke kupic bez pośrednika. Największy problem jest taki,ze na stałe mieszkam za granico. Mam 3 dni w sumie zeby pojeździć i poszukać. Mam tez kilka z otodom ale tam same biura. Ogłoszenia typu letnia promocja nie bedzie czekać xD ogłoszenie dodane 2024 xD
  • Odpowiedz
  • 0
@arch_Kris: wiem wiem, dzis byłem obczaić dzialki. Udało sie pogadać z chłopem, który juz postawił dom. Mega fajny człowiek. Nie ma żadnych 'min'. Raczej same plusy typu tartak obok z dobrymi cenami drewna :) zaliczka wpłacona i cieszę sie jak dziecko 😀 wiem,ze to początek problemów ale budowa (samemu) to dla mnie akurat zajawka :))
wypokowytrol - @arch_Kris: wiem wiem, dzis byłem obczaić dzialki. Udało sie pogadać z...

źródło: 1000063998

Pobierz
  • Odpowiedz
Odkopałem temat bo miałem ten sam problem - najpierw ze znalezieniem działki a potem z określeniem warunków zabudowy bo brakowało MPZP. W końcu doszedłem do tego, żeby zbudować portal zabudowa.com.pl, który pomaga w sprawdzeniu działek.
To aplikacja, która po wpisaniu numeru ewidencyjnego działki automatycznie sprawdza MPZP, warunki zabudowy, 52 reguły zgodności i generuje warianty zagospodarowania z mapą i raportem PDF. Wynik w 2 minuty.
Pomysł jest taki, żeby pośrednik mógł w czasie
  • Odpowiedz