Proszę o konkretne odpowiedzi ludzi biegłych w temacie,najlepiej notariuszy/prawników.
Kupno spółdzielczego własnościowego mieszkania bez księgi wieczystej.Mieszkanie było sprzedawane w przeszłości już 3 razy,ja będę czwartym właścicielem.Była również w przeszłości darowizna połowy udziałów w mieszkaniu.Wszyscy kupowali ten kwadrat za gotówkę,więc do tej pory nie ma Księgi wieczystej.Ja muszę ją założyć bo kupuję na kredyt. Mam aktualne zaświadczenie z SM o wlasności lokalu OBECNEGO właściciela. Pytania i proszę o krótkie konkretne odpiwiedzi:
1.Czy Spółdzielnia może wystawić zaświadczenie potwierdzające prawo do lokalu pozostałych dwóch byłych właścicieli z przeszłości,tak aby notariusz miał ciągłość aktów własności mieszkania i mógł załozyć KW? Czy takie zaświadczenie honorują notariusze? Odpowiedzcie tak lub nie.
2.Czy jedyna droga to złożenie wniosków o wypisy aktów notarialnych poprzednich wlaścicieli do sądu przez obecnego właściciela z uzasadneniem interesu prawnego "sprzsdaję moją chatę,chcę załozyć KW bo mam klienta gotówkowego" Nie,notariusze nie dadzą wypisów,to było 15 lat temu,wszystkie akty leżą już dawno w sądzie. Tak czy Nie?
@Scrape: Jaką formę powinno mieć zaświadczenie ze spółdzielni,które po kolei określa WSZYSYKICH właścicieli mieszkani na przestrzeni lat? Kto musi podpisac taki dokument? Prezes zarządu spółdzielni? Notariusz wynajęty przez spółdzielnię?
"Sm zaświadcza,że na podstawie aktu notarialnego okazanego spółdzielni Jan Kowalski był właścicielem mieszkania od 1 stycznia 1990 do 2 lutego 2000 roku.Następnie właścicielem był Jan Nowak na podstawie aktu notarialnego okazsnego spółdzielni od 3 lutego 2000 roku do 5 maja 2015 roku.Następnie właścicielem był...itd?"
@polot: To nie jest kwestia tego czy notariusz akceptuje takie zaświadczenie czy nie. To kwestia tego czy sąd takie zaświadczenie przyjmie. Są sądy, które nie wymagają żadnych dodatkowych dokumentów, poza zaświadczeniem i umowa sprzedaży, na podstawie której Ty nabyłeś prawo, a są też takie sądy, którymi będą żądać oryginałów dokumentów od Lecha, Czecha i Rusa. Notariusz pracujący na obszarze właściwego sądu powinien wiedzieć mniej więcej jakie są nastroje w danym
@Dan0ta: Ok,ale zrozum,ze do załozenia KW jest wymagana ciągłość aktów własności mieszkania.Muszę mieć dokumenty,że to było Cześka,potem Zbyszka,potem Olka a teraz będzie moje.
Proszę o odpowiedź czy do udowodnienia ciągłosci własności wystarczy następująca kombinacja: -Pierwotny akt przydziału lokalu spółdzielczego od spółdzielni dla pierwszego właściciela -akt notarialny w którym zaznaczono,że trzeci właściciel kupił go od drugiego,który przedstawił akt notarislny własności numer taki i taki z dnia takiego i takiego,sporządzony przez takiego i takiego. -brak wypisu
@polot: Rozumiem, nie trzeba mi tego tłumaczyć. Jak pisałam wyżej, to czy potrzebne są wszystkie dokumenty zależy od sądu na danym terenie, bo praktyki są różne. Jeśli notariusz z okolic, gdzie będziesz nabywał spółdzielcze prawo powiedział Ci, że potrzebne są wszystkie dokumenty od początku istnienia tego prawa to tak jest.
Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie: jeśli sąd na danym terenie wymaga wykazania ciągłości dokumentów do wykazania w jaki sposób przechodziło
@Dan0ta: ok.Czy spotkalaś się z przypadkami,że: -ksero wypisów aktów notarialnych poprzednich właścicieli z pieczątką spółdzielni albo nawet bez były akceptowane przez sąd? Tak czy nie -Sąd tylko na podstawie ostatniego aktu notarialnego i zaświadczenia z SM obecnego właściciela zakladał ksiegę wieczystą a pozostsli właściciele go nie obchodzili,albo....sam przegrzebywał archiwa sądowe i sobie szukał aktów notarialnych poprzednich właścicieli by ustalić ciągłość własności? Tak czy nie.
Ostatnie pytanie.Czy zgodne z prawem jest akceptowanie przez notariusza
@polot: Odpowiadając na pytania: - zdarza się, że sądy akceptują kopie, choć z reguły sądy pracują na oryginałach, a nie na kopiach, - niektóre sądy nie wymagają ciągłości dokumentów, wystarczy im samo zaświadczenie SM i akt notarialny nabycia prawa (w sensie ten ostatni), - sądy same nie przeszukują archiwum, trzeba im dać dokumenty pod nos.
Dokumenty, które bierze od Ciebie notariusz nie są dla notariusza, tylko dla sądu, a notariusz w Twoim
@Dan0ta: ok,w końcu jakaś merytoryczna odpowiedź.Czyli czy dobrze rozumiem: -właścicielka składa wniosek o wypis aktu poprzedniego właściciela -na tym wypisie będzie numer aktu notarialnego jeszcze poprzedniego właściciela i składa wniosek o jego wypis.
I tak dochodzimy po nitce do kłębka i mamy wszystkie wypisy wszystkich aktów.Dobrze
@polot: Tak, dobrze rozumiesz. Po nitce do kłębka. W każdej umowie są wskazane namiary na akt poprzedniego właściciela.
Co do ujawnienia podstaw nabycia w księdze wieczystej to spotykałam już obie opcje, tzn. ujawnienie Ciebie jako uprawnionego i tylko ostatniej, czyli Twojej podstawy nabycia albo ujawnienie Ciebie jako uprawnionego i wypisanie oprócz Twojej podstawy nabycia wszystkich pozostałych podstaw nabycia. Różnie to bywa w różnych sądach.
@Dan0ta: Dobra,czy mogę zrobić tak: -znaleźć notariusza,który złoży wniosek o założenie KW i wpis hipoteki bez aktów poprzednich właścicieli.Podpusuję akt notarialny i kupuję chatę. -bank wypłaca kredyt na podstawie samego wniosku o załozenie KW -I teraz CYK! Jestem już właścicielem chaty więc to ja składam wnioski o wypisy aktów byłych właścicieli do sąd i powołuje się na interes prawny,że chcę znać historię nieruchomości albo cgcę się upewnić czy akty są
@Dan0ta: I jeszcze pytanie-jak sąd sprawdza czy mieszkanie było już kilkukrotnie sprzedawane jak nie ma KW? Jak jest w stanie ustalić ilu to mieszkanie miało właścicieli jak wszyscy je kupowali za gotowkę,nie zakladając KW?
@polot: No nie do końca. To nie zależy od notariusza czy sąd założy księgę wieczystą bez dokumentów czy nie. Notariusz jedynie składa wniosek w Twoim imieniu i nie jest uczestnikiem postępowania wieczystoksięgowego. Więc nie powinieneś kierować się przy wyborze notariusza tym czy on złoży wniosek w taki, a nie inny sposób, tylko dowiedzieć się w sądzie jakie są potrzebne dokumenty do założenia księgi wieczystej i jeśli notariusz twierdzi, że w
Tak, poza złożeniem wniosku w formie elektronicznej, notariusz ma 3 dni robocze na dostarczenie do sądu wypisu aktu notarialnego stanowiącego podstawę złożenia wniosku i pozostałych dokumentów niezbędnych do rozpatrzenia sprawy.
@Dan0ta: ok,na stronie sądu wieczystoksięgowego jest oficjalna informacja,że do założenia KW żądają wszystkich aktów własności poprzednich właścicieli.Czy żądają oryginałów-nie doprecyzowali,ale zapewne tak.
Ponoć sąd w Poznaniu akceptuje kserokopie aktów własności "za zgodność z oryginałem" udostępnione przez spółdzielnię.Spotkałaś się z tym?
@Dan0ta: Jeszcze z ciekawości zapytam.To Wrocław,wiec archiwum akt jest ogromniaste zapewne.Według jakiego kryterium segreguje się akta na półkach w sądzie? Wedłuh daty powstania? Ulicy na której jest nieruchomość? Np.regał ul.hallera i wszystkie akty nieruchomości z tej ulicy. Czy w sądzie tworzą jakąś tabelkę w exelu jak przyjmują akta od notariusza po 10 latach,by je potem łatwo odnaleźć?
Proszę o konkretne odpowiedzi ludzi biegłych w temacie,najlepiej notariuszy/prawników.
Kupno spółdzielczego własnościowego mieszkania bez księgi wieczystej.Mieszkanie było sprzedawane w przeszłości już 3 razy,ja będę czwartym właścicielem.Była również w przeszłości darowizna połowy udziałów w mieszkaniu.Wszyscy kupowali ten kwadrat za gotówkę,więc do tej pory nie ma Księgi wieczystej.Ja muszę ją założyć bo kupuję na kredyt.
Mam aktualne zaświadczenie z SM o wlasności lokalu OBECNEGO właściciela.
Pytania i proszę o krótkie konkretne odpiwiedzi:
1.Czy Spółdzielnia może wystawić zaświadczenie potwierdzające prawo do lokalu pozostałych dwóch byłych właścicieli z przeszłości,tak aby notariusz miał ciągłość aktów własności mieszkania i mógł załozyć KW? Czy takie zaświadczenie honorują notariusze?
Odpowiedzcie tak lub nie.
2.Czy jedyna droga to złożenie wniosków o wypisy aktów notarialnych poprzednich wlaścicieli do sądu przez obecnego właściciela z uzasadneniem interesu prawnego "sprzsdaję moją chatę,chcę załozyć KW bo mam klienta gotówkowego" Nie,notariusze nie dadzą wypisów,to było 15 lat temu,wszystkie akty leżą już dawno w sądzie.
Tak czy Nie?
"Sm zaświadcza,że na podstawie aktu notarialnego okazanego spółdzielni Jan Kowalski był właścicielem mieszkania od 1 stycznia 1990 do 2 lutego 2000 roku.Następnie właścicielem był Jan Nowak na podstawie aktu notarialnego okazsnego spółdzielni od 3 lutego 2000 roku do 5 maja 2015 roku.Następnie właścicielem był...itd?"
Notariusz coś takiego zaakceptuje?
Proszę o odpowiedź czy do udowodnienia ciągłosci własności wystarczy następująca kombinacja:
-Pierwotny akt przydziału lokalu spółdzielczego od spółdzielni dla pierwszego właściciela
-akt notarialny w którym zaznaczono,że trzeci właściciel kupił go od drugiego,który przedstawił akt notarislny własności numer taki i taki z dnia takiego i takiego,sporządzony przez takiego i takiego.
-brak wypisu
Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie: jeśli sąd na danym terenie wymaga wykazania ciągłości dokumentów do wykazania w jaki sposób przechodziło
-ksero wypisów aktów notarialnych poprzednich właścicieli z pieczątką spółdzielni albo nawet bez były akceptowane przez sąd? Tak czy nie
-Sąd tylko na podstawie ostatniego aktu notarialnego i zaświadczenia z SM obecnego właściciela zakladał ksiegę wieczystą a pozostsli właściciele go nie obchodzili,albo....sam przegrzebywał archiwa sądowe i sobie szukał aktów notarialnych poprzednich właścicieli by ustalić ciągłość własności? Tak czy nie.
Ostatnie pytanie.Czy zgodne z prawem jest akceptowanie przez notariusza
- zdarza się, że sądy akceptują kopie, choć z reguły sądy pracują na oryginałach, a nie na kopiach,
- niektóre sądy nie wymagają ciągłości dokumentów, wystarczy im samo zaświadczenie SM i akt notarialny nabycia prawa (w sensie ten ostatni),
- sądy same nie przeszukują archiwum, trzeba im dać dokumenty pod nos.
Dokumenty, które bierze od Ciebie notariusz nie są dla notariusza, tylko dla sądu, a notariusz w Twoim
-właścicielka składa wniosek o wypis aktu poprzedniego właściciela
-na tym wypisie będzie numer aktu notarialnego jeszcze poprzedniego właściciela i składa wniosek o jego wypis.
I tak dochodzimy po nitce do kłębka i mamy wszystkie wypisy wszystkich aktów.Dobrze
Co do ujawnienia podstaw nabycia w księdze wieczystej to spotykałam już obie opcje, tzn. ujawnienie Ciebie jako uprawnionego i tylko ostatniej, czyli Twojej podstawy nabycia albo ujawnienie Ciebie jako uprawnionego i wypisanie oprócz Twojej podstawy nabycia wszystkich pozostałych podstaw nabycia. Różnie to bywa w różnych sądach.
Zanim sąd uzna, że założenie księgi
-znaleźć notariusza,który złoży wniosek o założenie KW i wpis hipoteki bez aktów poprzednich właścicieli.Podpusuję akt notarialny i kupuję chatę.
-bank wypłaca kredyt na podstawie samego wniosku o załozenie KW
-I teraz CYK! Jestem już właścicielem chaty więc to ja składam wnioski o wypisy aktów byłych właścicieli do sąd i powołuje się na interes prawny,że chcę znać historię nieruchomości albo cgcę się upewnić czy akty są
Notariusz fizycznie zanosi jakieś dokumenty do sądu składając wniosek o założenie księgi wieczystej?
Tak, poza złożeniem wniosku w formie elektronicznej, notariusz ma 3 dni robocze na dostarczenie do sądu wypisu aktu notarialnego stanowiącego podstawę złożenia wniosku i pozostałych dokumentów niezbędnych do rozpatrzenia sprawy.
Ponoć sąd w Poznaniu akceptuje kserokopie aktów własności "za zgodność z oryginałem" udostępnione przez spółdzielnię.Spotkałaś się z tym?
Czy w sądzie tworzą jakąś tabelkę w exelu jak przyjmują akta od notariusza po 10 latach,by je potem łatwo odnaleźć?