Wpis z mikrobloga

#notariusz #prawo #akt notarialny

Proszę o konkretne odpowiedzi ludzi biegłych w temacie,najlepiej notariuszy/prawników.

Kupno spółdzielczego własnościowego mieszkania bez księgi wieczystej.Mieszkanie było sprzedawane w przeszłości już 3 razy,ja będę czwartym właścicielem.Była również w przeszłości darowizna połowy udziałów w mieszkaniu.Wszyscy kupowali ten kwadrat za gotówkę,więc do tej pory nie ma Księgi wieczystej.Ja muszę ją założyć bo kupuję na kredyt.
Mam aktualne zaświadczenie z SM o wlasności lokalu OBECNEGO właściciela.
Pytania i proszę o krótkie konkretne odpiwiedzi:

1.Czy Spółdzielnia może wystawić zaświadczenie potwierdzające prawo do lokalu pozostałych dwóch byłych właścicieli z przeszłości,tak aby notariusz miał ciągłość aktów własności mieszkania i mógł załozyć KW? Czy takie zaświadczenie honorują notariusze?
Odpowiedzcie tak lub nie.

2.Czy jedyna droga to złożenie wniosków o wypisy aktów notarialnych poprzednich wlaścicieli do sądu przez obecnego właściciela z uzasadneniem interesu prawnego "sprzsdaję moją chatę,chcę załozyć KW bo mam klienta gotówkowego" Nie,notariusze nie dadzą wypisów,to było 15 lat temu,wszystkie akty leżą już dawno w sądzie.
Tak czy Nie?
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@polot: 1. Może wydać ale dla niektórych sądów będzie za mało. 2. Trzeba próbować z uwagi na interes prawny wynikający z 626 z ind 2 par 3 kpc
  • Odpowiedz
  • 0
@Scrape: Jaką formę powinno mieć zaświadczenie ze spółdzielni,które po kolei określa WSZYSYKICH właścicieli mieszkani na przestrzeni lat? Kto musi podpisac taki dokument? Prezes zarządu spółdzielni? Notariusz wynajęty przez spółdzielnię?
  • Odpowiedz
  • 0
@Scrape: to powinno wyglądać tak?

"Sm zaświadcza,że na podstawie aktu notarialnego okazanego spółdzielni Jan Kowalski był właścicielem mieszkania od 1 stycznia 1990 do 2 lutego 2000 roku.Następnie właścicielem był Jan Nowak na podstawie aktu notarialnego okazsnego spółdzielni od 3 lutego 2000 roku do 5 maja 2015 roku.Następnie właścicielem był...itd?"

Notariusz coś takiego zaakceptuje?
  • Odpowiedz
@polot: To nie jest kwestia tego czy notariusz akceptuje takie zaświadczenie czy nie. To kwestia tego czy sąd takie zaświadczenie przyjmie. Są sądy, które nie wymagają żadnych dodatkowych dokumentów, poza zaświadczeniem i umowa sprzedaży, na podstawie której Ty nabyłeś prawo, a są też takie sądy, którymi będą żądać oryginałów dokumentów od Lecha, Czecha i Rusa. Notariusz pracujący na obszarze właściwego sądu powinien wiedzieć mniej więcej jakie są nastroje w danym
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: Ok,ale zrozum,ze do załozenia KW jest wymagana ciągłość aktów własności mieszkania.Muszę mieć dokumenty,że to było Cześka,potem Zbyszka,potem Olka a teraz będzie moje.

Proszę o odpowiedź czy do udowodnienia ciągłosci własności wystarczy następująca kombinacja:
-Pierwotny akt przydziału lokalu spółdzielczego od spółdzielni dla pierwszego właściciela
-akt notarialny w którym zaznaczono,że trzeci właściciel kupił go od drugiego,który przedstawił akt notarislny własności numer taki i taki z dnia takiego i takiego,sporządzony przez takiego i takiego.
-brak wypisu
  • Odpowiedz
@polot: Rozumiem, nie trzeba mi tego tłumaczyć. Jak pisałam wyżej, to czy potrzebne są wszystkie dokumenty zależy od sądu na danym terenie, bo praktyki są różne. Jeśli notariusz z okolic, gdzie będziesz nabywał spółdzielcze prawo powiedział Ci, że potrzebne są wszystkie dokumenty od początku istnienia tego prawa to tak jest.

Odpowiadając na Twoje kolejne pytanie: jeśli sąd na danym terenie wymaga wykazania ciągłości dokumentów do wykazania w jaki sposób przechodziło
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: ok.Czy spotkalaś się z przypadkami,że:
-ksero wypisów aktów notarialnych poprzednich właścicieli z pieczątką spółdzielni albo nawet bez były akceptowane przez sąd? Tak czy nie
-Sąd tylko na podstawie ostatniego aktu notarialnego i zaświadczenia z SM obecnego właściciela zakladał ksiegę wieczystą a pozostsli właściciele go nie obchodzili,albo....sam przegrzebywał archiwa sądowe i sobie szukał aktów notarialnych poprzednich właścicieli by ustalić ciągłość własności? Tak czy nie.

Ostatnie pytanie.Czy zgodne z prawem jest akceptowanie przez notariusza
  • Odpowiedz
@polot: Odpowiadając na pytania:
- zdarza się, że sądy akceptują kopie, choć z reguły sądy pracują na oryginałach, a nie na kopiach,
- niektóre sądy nie wymagają ciągłości dokumentów, wystarczy im samo zaświadczenie SM i akt notarialny nabycia prawa (w sensie ten ostatni),
- sądy same nie przeszukują archiwum, trzeba im dać dokumenty pod nos.

Dokumenty, które bierze od Ciebie notariusz nie są dla notariusza, tylko dla sądu, a notariusz w Twoim
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: ok,w końcu jakaś merytoryczna odpowiedź.Czyli czy dobrze rozumiem:
-właścicielka składa wniosek o wypis aktu poprzedniego właściciela
-na tym wypisie będzie numer aktu notarialnego jeszcze poprzedniego właściciela i składa wniosek o jego wypis.

I tak dochodzimy po nitce do kłębka i mamy wszystkie wypisy wszystkich aktów.Dobrze
  • Odpowiedz
@polot: Tak, dobrze rozumiesz. Po nitce do kłębka. W każdej umowie są wskazane namiary na akt poprzedniego właściciela.

Co do ujawnienia podstaw nabycia w księdze wieczystej to spotykałam już obie opcje, tzn. ujawnienie Ciebie jako uprawnionego i tylko ostatniej, czyli Twojej podstawy nabycia albo ujawnienie Ciebie jako uprawnionego i wypisanie oprócz Twojej podstawy nabycia wszystkich pozostałych podstaw nabycia. Różnie to bywa w różnych sądach.

Zanim sąd uzna, że założenie księgi
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: Dobra,czy mogę zrobić tak:
-znaleźć notariusza,który złoży wniosek o założenie KW i wpis hipoteki bez aktów poprzednich właścicieli.Podpusuję akt notarialny i kupuję chatę.
-bank wypłaca kredyt na podstawie samego wniosku o załozenie KW
-I teraz CYK! Jestem już właścicielem chaty więc to ja składam wnioski o wypisy aktów byłych właścicieli do sąd i powołuje się na interes prawny,że chcę znać historię nieruchomości albo cgcę się upewnić czy akty są
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: I jeszcze pytanie-jak sąd sprawdza czy mieszkanie było już kilkukrotnie sprzedawane jak nie ma KW? Jak jest w stanie ustalić ilu to mieszkanie miało właścicieli jak wszyscy je kupowali za gotowkę,nie zakladając KW?
  • Odpowiedz
@polot: No nie do końca. To nie zależy od notariusza czy sąd założy księgę wieczystą bez dokumentów czy nie. Notariusz jedynie składa wniosek w Twoim imieniu i nie jest uczestnikiem postępowania wieczystoksięgowego. Więc nie powinieneś kierować się przy wyborze notariusza tym czy on złoży wniosek w taki, a nie inny sposób, tylko dowiedzieć się w sądzie jakie są potrzebne dokumenty do założenia księgi wieczystej i jeśli notariusz twierdzi, że w
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: nie ma mozliwości wycofania się juz z transakcji,zadatek wpłacony,kredyt przyznany,więc trzeba teraz załatwiać te wypisy.

Notariusz fizycznie zanosi jakieś dokumenty do sądu składając wniosek o założenie księgi wieczystej?
  • Odpowiedz
@polot: Czaję.

Tak, poza złożeniem wniosku w formie elektronicznej, notariusz ma 3 dni robocze na dostarczenie do sądu wypisu aktu notarialnego stanowiącego podstawę złożenia wniosku i pozostałych dokumentów niezbędnych do rozpatrzenia sprawy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: ok,na stronie sądu wieczystoksięgowego jest oficjalna informacja,że do założenia KW żądają wszystkich aktów własności poprzednich właścicieli.Czy żądają oryginałów-nie doprecyzowali,ale zapewne tak.

Ponoć sąd w Poznaniu akceptuje kserokopie aktów własności "za zgodność z oryginałem" udostępnione przez spółdzielnię.Spotkałaś się z tym?
  • Odpowiedz
  • 0
@Dan0ta: Jeszcze z ciekawości zapytam.To Wrocław,wiec archiwum akt jest ogromniaste zapewne.Według jakiego kryterium segreguje się akta na półkach w sądzie? Wedłuh daty powstania? Ulicy na której jest nieruchomość? Np.regał ul.hallera i wszystkie akty nieruchomości z tej ulicy.
Czy w sądzie tworzą jakąś tabelkę w exelu jak przyjmują akta od notariusza po 10 latach,by je potem łatwo odnaleźć?
  • Odpowiedz