Wpis z mikrobloga

Ford Focus C Max 1.6 tdci 109 KM - auto gasło po dodaniu gazu. Uznałem, że zaklejony parafina filtr paliwa. Filtr wymieniony. Po wymianie okazuje się ze świeci się "usterka układu silnika" na liczniku. Po diagnostyce wychodzi, że to błędy filtra cząstek stałych - dodatku do paliwa p1927, p1922 i p1932. Poprzedni właściciel twierdził, że filtr wywalony. Znalazłem na necie info, że do tego filtra można wlać ropy, żeby rozpoznał że ma ciecz w sobie i tyle. Wlane. Błędy skasowane. Procedura adaptacji przeprowadzona dwa razy. Usterka układu silnika się świeci, auto w trybie awaryjnym, bez mocy, auto nie ma żadnego błędu.

Ktoś ma pomysł jak to naprawić? Mam dość tego auta XD #mechanikasamochodowa #motoryzacja #pytanie #pytaniedoeksperta #samochody #ford #peugeot #citroen #volvo #mazda (wszyscy mieliście to 1.6 xd)
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shatter miałem podobnie w tym silniku, brak mocy, zero błędów.
Gość przywrócił soft, pozbył się EGR i dpf, w puszce DPF został wkład katalityczny, wrzuciłem nowa pokrywę zaworów z odmą żeby nie rzucalo oleju na turbinę, bo mamy tu zmienna geometrię ktors lubi się zakleić i już tak kilka lat jeżdżę i zero problemów i zero dymka czy problemów z odpalaniem m, chodzi jak zegarek.
  • Odpowiedz
@Shatter czy go masz podpiętego w ogóle, czy został czy jak, czy wywalony sprzedany. Można zobaczyć czy soft pokazuje parametry dpfa;) jak nie no to kaszana
EGR też lubi tu bruzdzic, nawet jak nowy ale nie oryginał, musi być nowy Valeo ;)
  • Odpowiedz
@Shatter: w zbiorniku masz pompkę z pływakiem. Od wtyczki na górze zbiornika idą kable do wyżej wymienionych elementów. To wszystko jest w zbiorniku. Te auta mają swoje lata . p1922 mówi nam uszkodzonych przewodach. Mogę się założyć że jebly w tym zbiorniczku ze starości. 1.6 tdci 109 kuni to jeszcze buda na focusie 2 oparta to już będzie pewnie ten zbiorniczek z 20 lat może mieć. Fajnie jak ktoś tego
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@trzaichlac69: tylko ten błąd 1922 po skasowaniu zniknął. Odpalałem potem auto, nie wrócił. Nie wiem jak po próbnej jeździe, bo już nie mam kompa na podorędziu. Nie wiem, czy w c maxie ten sterownik też tam jest, zerkałem, nie znalazłem
  • Odpowiedz
@Shatter:

tylko ten błąd 1922 po skasowaniu zniknął. Odpalałem potem auto, nie wrócił. Nie wiem jak po próbnej jeździe, bo już nie mam kompa na podorędziu.

Jak pisałem też podejrzewam, że problem leży gdzie
trzaichlac69 - @Shatter: 
tylko ten błąd 1922 po skasowaniu zniknął. Odpalałem potem ...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@trzaichlac69: ok. W sumie jaka jeszcze diagnostykę zrobić, skoro komputer nie wykazuje problemów? Co prawda nie mam tego forscana, było robione jakimś delphi, ale jednak.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@ondraszek: nie, chyba będę musiał szukać fachowca, sam nie bardzo wiem za co się łapać. W międzyczasie miałem problemy z drugim autem i kupiłem trzecie xd
  • Odpowiedz