Aktywne Wpisy

BlackpillMonster +179
Cześć, mam na imię Kamil i od kilku miesięcy pracuję nad produktem, który rozwiązuje realny problem milionów ludzi na całym świecie.
Ile razy w tygodniu sprawdzasz, jaki jest dzień? 3 razy? 5? 10? Za każdym razem odblokowujesz telefon, szukasz kalendarza, czekasz aż się załaduje. Policz ile czasu na to tracisz rocznie. Wychodzi kilka godzin. Kilka godzin życia, które mógłbyś spędzić z rodziną.
Dlatego stworzyłem DzieńTygodnia.pro - pierwszy na rynku AI-powered Temporal Detection Engine, który
Ile razy w tygodniu sprawdzasz, jaki jest dzień? 3 razy? 5? 10? Za każdym razem odblokowujesz telefon, szukasz kalendarza, czekasz aż się załaduje. Policz ile czasu na to tracisz rocznie. Wychodzi kilka godzin. Kilka godzin życia, które mógłbyś spędzić z rodziną.
Dlatego stworzyłem DzieńTygodnia.pro - pierwszy na rynku AI-powered Temporal Detection Engine, który
źródło: antfsa
Pobierz
Adkos +127
źródło: 1774529143415
Pobierz

zrobiłem upgrade mojego Eskera 1.0 do GRX400 i mam problem z odpowietrzeniem hamulców. Jest to moja pierwsza hydraulika, więc nie mam żadnego doświadczenia - zapoznałem się z tematem przez poradniki na YouTube.
Po moim "odpowietrzaniu" klamki są całkowicie miękkie i nie mogę znaleźć na to rozwiązania. Robię to tak:
1. Rower poziomo na uchwycie
2. Ściągnięte koła
3. Wyciągnięte klocki i wsadzona gruba blokada
4. Lejek przykręcony do klamki a w nim odrobina płynu
5. Strzykawka z płynem bez pęcherzyków podłączona do odpowietrzania zacisku, odpowietrznik poluzowany o +- 1/4 obrotu
6. Przepychanie płynu aż wyjdą wszystkie bąbelki stukając przy tym w przewody, zacisk, klamkę.
7. Zamknięcie odpowietrznika
8. Naciśnięcie kilka razy delikatnie klamki
9. Wykrecenie lejka i zamknięcie śrubą klamki
Robiłem to już kilka razy, za każdy razem kończę jak w płynie w lejku nie widzę już bąbelków tylko po prostu zaczyna się przelewać i dalej klamki są miękkie. Szukając rozpaczliwie rozwiania i nieszczelności robiłem sztucznie ciśnienie w układzie wciskając na siłę wciśniętą strzykawkę z płynem i klamka była twarda, dlatego założyłem, że to raczej nie problem z nieszczelnością.
Co mogę jeszcze zrobić w takiej sytuacji? Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę! ;)
#serwisrowerowy #gravel #rower
po założeniu klocków one się muszą delikatnie wysunąć i może klocków już nie ma? przez co one będą za głęboko wychodziły i klamka miękka.
Możesz założyć koło, klocki, zostaw lejek i naciśnij kilka razy aby się płyn uzupełnił. Będzie trochę go wtedy więcej.
Obstawiam jednak, że gdzieś jest
Klamka niestety wpada całkowicie jak mam blokadę, nawet nie doszedłem do etapu zakladania klocków czy ustawiania zacisku do tarczy.
Tak, uzupełniam od dołu.
Jedna i druga strona zachowuje się dokładnie tak samo.
to zrób inaczej. Zalej trochę lejka, strzykawka podpięta, odpowietrznik otwarty na zacisku.
naciśnij wtedy hamulec, kilka razy. Strzykawka się napełnia w ogóle? Bo może to klamka jest uszkodzona.
Rower powinien być ustawiony lekko do góry, aby całość przewodu szła "w
Przy tylnej klamce robiłem taki test i była reakcja na naciśnięcie, coś się przelewało. Przód muszę jeszcze sprawdzić. Ogólnie słyszę dźwięki delikatnego "chlupania" z okolic klamek jak je naciskam.
Próbowałem coś takiego robić, ale fakt, że nie powtarzałem tego wiele razy. Spróbuję jeszcze raz do tego
https://si.shimano.com/en/pdfs/dm/GADBR01/DM-GADBR01-11-ENG.pdf
@PierwiastekZdwoch: tego nie powinno być.
W MTB - nie, w przypadku szosy/gravela/przełaja - możliwe, tutaj przy baranku przewód może być złamany i trudniej go odpowietrzyć.
W przypadku
@PierwiastekZdwoch: nie taniej bylo kupić eskera 5/6?(ʘ‿ʘ)
@PierwiastekZdwoch: tak, to samo w zacisku. Dlatego najlepiej zdemontować zacisk/klamkę zeby można było ruszać na różne strony. Zrób jeszcze reset tłoczków, zostaw między tłoczkami zaciśnięty np. ibnus zamiast tej blokady i wtedy odpowietrz. Może masz za duży skok