Wpis z mikrobloga

Metylofenidat (Atenza, Concerta, Medikinet itp.) vs Lisdeksamfetamina (np. Elvanse) - jakie macie doswiadczenia jesli chodzi o roznice miedzy tymi dwoma substancjami? Zauwazyliscie jakies?

Ja np. biore Concerte i wydaje sie ok, tylko ciekawy jestem czy zauwazylbym duza roznice po Elvanse. Ponoc to drugie jest ciezsze zeby dostac i cholernie drogie, 300+zl... ja za concerte place okolo 80.

#adhd
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@twardy-zawodnik brałam oba, po metylofenidacie miałam dość nieprzyjemne zjazdy, po zejściu leku byłam mocno rozdrażniona i nadwrażliwa na bodźce. Ale nie przetestowałam concerty, tylko medikinet CR i Symkinet (działające odpowiednio ok. 6 h i ok. 10 h). Concerta niby działa 12 i ma łagodniejsze zejście.
Elvanse u mnie trochę bardziej podbija puls, ale działa bardziej wyciszajaco na nadruchliwość, bardziej ogranicza apetyt, nie podbija mi niepokoju tak jak metylofenidat. Jesli chodzi o
  • Odpowiedz
@twardy-zawodnik: elvanse może działać euforycznie, zamiast skupienia na robocie stwierdzisz, że chcesz napisać do kumpla z podstawówki u umówić się na piwko ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Metylofenidat na mnie osobiście działa lepiej w kwestii skupienia.

Ale każdy ma inaczej.
  • Odpowiedz
@ratty: ooo brzmi jak to, jak na mnie działa xd Kontrolujesz puls? Co na to Twój lekarz? Ja się zaczynam martwić tym jak mi serce n--------a, a za 3tyg mam operację i się zastanawiam, czy wgl nie odstawić tego w cholerę do czasu zabiegu żeby się nie przekręcić podczas narkozy XD byłoby nieśmiesznie
  • Odpowiedz