Wpis z mikrobloga

Morderca z UW okazał się być niepoczytalny i biegli zaopiniowali żeby zamiast do więzienia wysłać go bezterminowo do zamkniętego zakładu psychiatrycznego.

Oczywiście mariusze z briajton ryczą w amoku, bo przecież UDAŁO MU SIĘ UNIKNĄĆ KARY TO DLATEGO ŻE MA RODZICÓW PRAWNIKÓW DO GAZU Z NIM HRUM KWIIIIIII xDDD

Nawet w carskiej Rosji był przepis nakazujący aby szaleńców nie sądzić na równi ze zwykłymi przestępcami, tylko wysyłać do psychiatryka. Ba, nawet 1000 lat temu islamskie prawo dostrzegało istnienie stanu niepoczytalnośc. Ale niektórzy rozwijają się jak widać dość powoli.

Trzeba dziękować Bozi każdego dnia za istnienie współczesnego prawa i wymiaru sprawiedliwości. Bo jaki by nie był, w przeciwnym wypadku każdy człowiek mógłby zostać po prostu rozszarpany przez sebów i mariuszy w ramach jakiejś ulicznej sprawiedliwości XD

#bekazpodludzi #warszawa #patologiazewsi #patologiazmiasta
Aleksander_Lewski - Morderca z UW okazał się być niepoczytalny i biegli zaopiniowali ...

źródło: Zrzut ekranu 2026-02-9 o 21.35.21

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aleksander_Lewski: gorzej jak po paru latach stwierdza że wyzdrowiał i może wrócić do społeczeństwa.

Czy powinien? Bo chyba ostatnio była taka historia z mordercą z centrum handlowego.
Jak się poczuje rodzina zmarłej? Przecież to naplucie im w twarz
  • Odpowiedz
a w takim ośrodku zamkniętym jak mu się "poprawi" to wtedy będzie sądzony czy może przejdzie do takiego już mniej "zamkniętego" a potem wyjdzie na wolność ?

@adhonores: jeśli w chwili popełnienia czynu był niepoczytalny to nie może być za niego sądzony choćby dzień później już nie był niepoczytalny
  • Odpowiedz
jeśli w chwili popełnienia czynu był niepoczytalny to nie może być za niego sądzony choćby dzień później już nie był niepoczytalny

@darek-jg: Wygodne rozwiazanie. Szkoda ze nie mam znajomych bieglych. Moglbym se zabijac do woli. Zartuje - nie mam najmniejszego zamiaru zabijac. Taka jednostka jest nieprzydatna spolecznie. Dlaczego spoleczenstwo ma ja utrzymywac?
  • Odpowiedz
A moze z wlasnej kieszeni bedziesz go utrzymywal? We dupie mam to czy jest chory czy nie - nie nadaje sie do zycia w spoleczenstwie.

@gorzki99: Po pierwsze, co za różnica czy psychiatryk czy więzienie. I tak od teraz będzie utrzymywany przez podatników.

Po drugie, z moich podatków finansowane są rzeczy przeróżne i niestworzone. Akurat finansowanie izolacji od społeczeństwa morderców i szaleńców to najnormalniejsza z
  • Odpowiedz
Po pierwsze, co za różnica czy psychiatryk czy więzienie. I tak od teraz będzie utrzymywany przez podatników.

@Aleksander_Lewski: Zadna. Powinno byc krzeslo. Ale tak sie zastanawiajac... opieka medyczna chyba wiecej kosztuje niz opieka wiezienna?

Akurat finansowanie izolacji od społeczeństwa morderców i szaleńców to najnormalniejsza z nich.

najnormalniejsza (i najtansza) to pozbywanie sie chwastow. krzeslo, zastrzyk itp. Wszystko jest tansze i normalniejsze.
  • Odpowiedz
@Aleksander_Lewski: Tylko ze w carskiej rosji, psychuszka byla czesto gorsza od wiezienia i wyjsc z niej bylo w praktyce niemozliwe.
Dlatego tez wsadzano tam politycznych przeciwnikow, na reedukacje, po ktorej przypominali bardziej warzywo niz czlowieka.

Jaka masz gwarancje, ze koneksje uklady i kasa rodziny, nie spowoduje ze gosc bedzie mial warunki jak na kolonii w podstawowce, tudziez w sanatorium.
A za kilka (?) lat, jak sprawa ucichnie, nie nastapi cudowna
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: to nie w Rosji carów, a w ZSRR. I nie chodzi o to, żeby licytować się gdzie ma gorzej, a gdzie lepiej. A o ustalenie dość oczywistego faktu, że ludzie popełniający przestępstwa dzielą się na zwyrodnialców świadomych swoich czynów i wynikających z niego cierpienia ofiar. I kompletnych szaleńców, którzy nie wiedza gdzie jest góra, a gdzie dół.

Istnieje choćby niezerowe prawdopodobieństwo, że będąc zupełnie praworządnym człowiekiem jutro ujawniłaby się
  • Odpowiedz
Czy może jak twierdzi @gorzki99 od razu na krzesło? Ja jednak uważam, że to jednak zmienia nieco postać rzeczy.

@Aleksander_Lewski: Krzeslo. Skoro nie nadajesz sie do zycia w spoleczenstwie to "sorry gregory". Jak sie okaze ze ja sie nie nadaje to krzeslo.

Inaczej - predzej lagodnie potraktuje kolesia co cynicznie zlamal prawo (bo wiedzial co robi) niz kolesia ktory nie wiedzial ze zlamal prawo (i kogos zabil). Bo taki co
  • Odpowiedz
We dupie mam to czy jest chory czy nie - nie nadaje sie do zycia w spoleczenstwie. Wiec jaki sens go utrzymywac?

@gorzki99: nie wszystko w życiu musi mieć sens
  • Odpowiedz
najnormalniejsza (i najtansza) to pozbywanie sie chwastow. krzeslo, zastrzyk itp. Wszystko jest tansze i normalniejsze.

@gorzki99: w USA jest kara śmierci i jest droższa niż dożywocie. Wyliczenia można znaleźć w necie
  • Odpowiedz