Wpis z mikrobloga

Robię darmowy poradnik o ADHD u dzieci. Mireczki, pomożecie?

Cześć! Piszę do Was z nietypową sprawą. Właśnie kończę pracę nad książką o ADHD u dzieci. Temat jest mi bliski, a widząc, jak mało jest darmowych, sensownych materiałów, postanowiłam wydać to jako projekt non-profit. Zero reklam, zero paywalli – czysta wiedza za darmo dla każdego rodzica czy nauczyciela.

Dlaczego o tym piszę? Bo nie chcę, żeby to była kolejna teoretyczna książka napisana „z góry”. Chcę, żeby odpowiadała na realne problemy.

Co planuję w środku?
✅ Rozprawienie się z mitami („kiedyś nie było ADHD”).
✅ Diagnostyka – jak nie dać się zbyć lekarzowi.
✅ Szkoła i dom – konkretne metody (np. Pomodoro, apteczka emocjonalna).
✅ ADHD jako atut (kreatywność, hiperfokus).
Baza specjalistów online – to dla mnie kluczowy punkt. Chcę stworzyć listę specjalistów z zakresu ADHD, w tym lekarzy przyjmujących online - co będzie "złotem" dla polskich rodziców na emigracji (UK, Niemcy, Skandynawia), którzy mają trudności z diagnozą w obcym języku.

Poniżej wrzucam spis treści. Pytanie do Was: o czym jeszcze warto wspomnieć? Może macie jakieś doświadczenia ze szkołą, lekarzami albo systemem, które warto opisać jako ostrzeżenie lub wskazówkę dla innych?

UWAGA: Jeśli chcecie przeczytać któryś fragment książki już teraz – napiszcie w komentarzu który punkt Was interesuje. Stworzę nowy wątek, wrzucę tam odpowiedni fragment i będziemy mogli o nim pogadać.

Każda sugestia jest na wagę złota. Chcę, żeby ta książka realnie pomagała. Będę wdzięczna za każdego plusa dla zasięgu.

SPIS TREŚCI:

Wstęp
- Dlaczego napisałam tę książkę?
- Czym jest ADHD i dlaczego warto o nim wiedzieć?
- Jak korzystać z tej książki?

Rozdział 1: Czym jest ADHD?
- ADHD – mit czy rzeczywistość?
- 1.1. Najczęstsze mity o ADHD i fakty
- 1.2. Objawy ADHD u dzieci w wieku szkolnym
- 1.3. Czy ADHD ma płeć? Różnice u chłopców i dziewczynek
- 1.4. Jak rozpoznać: żywiołowość czy ADHD? (Checklist)
- 1.5. Jak ADHD wpływa na codzienne funkcjonowanie?

Rozdział 2: ADHD a inne trudności – jak uniknąć błędnej diagnozy?
- 2.1. Lęki i zaburzenia lękowe
- 2.2. Spektrum autyzmu (ASD) / AuDHD
- 2.3. Zaburzenia sensoryczne (SPD)
- 2.4. Zaburzenia opozycyjno-buntownicze (ODD)
- 2.5. Depresja i obniżony nastrój
- 2.6. Problemy ze snem i niedobory składników odżywczych
- 2.7. Jak uniknąć błędnej diagnozy? (Tabela przyczyn medycznych)

Rozdział 3: Jak wygląda diagnoza ADHD?
- 3.1. Gdzie szukać pomocy i kto diagnozuje?
- 3.2. Jak wygląda proces diagnostyczny? (wywiad, testy, obserwacja)
- 3.3. Najczęstsze błędy w diagnozowaniu

Rozdział 4: Jak wspierać dziecko w domu?
- 4.1. Organizacja i nauka planowania
- 4.2. Skuteczna komunikacja (Słownik Pozytywnej Komunikacji)
- 4.3. Regulacja emocji (Apteczka emocjonalna)
- 4.4. Ekrany i dopamina – gry komputerowe a ADHD

Rozdział 5: ADHD a szkoła – jak pomóc dziecku?
- 5.1. Współpraca z nauczycielami
- 5.2. Dostosowania edukacyjne – co przysługuje dziecku?
- 5.3. Jak pomóc w skupieniu na lekcji?
- 5.4. Technika Pomodoro w nauce
- 5.5. Relacje rówieśnicze i kontakty społeczne

Rozdział 6: Leczenie ADHD
- 6.1. Terapia behawioralna – czy działa?
- 6.2. Leki na ADHD – fakty i mity
- 6.3. Dieta, suplementy i aktywność fizyczna
- 6.4. Inne metody wsparcia (Mindfulness, SI, Neurofeedback)

Rozdział 7: Wsparcie dla rodziców – jak dbać o siebie?
- 7.1. ADHD a rodzeństwo – jak zapobiegać konfliktom?
- 7.2. Jak dbać o swoje emocje jako rodzic?
- 7.3. ADHD a relacja partnerów

Rozdział 8: Jak przygotować dziecko na przyszłość?
- 8.1. ADHD w okresie dojrzewania
- 8.2. Wyzwania nastolatków (emocje, relacje)
- 8.3. Samodzielność i odpowiedzialność
- 8.4. Wybór ścieżki edukacyjnej i zawodowej

Rozdział 9: ADHD jako atut w życiu
- 1. Kreatywność i innowacyjne myślenie
- 2. Refleks i błyskawiczne podejmowanie decyzji
- 3. Niezwykła energia i wytrwałość
- 4. Hiperfokus – zdolność do ekstremalnej koncentracji
- 5. Odwaga i gotowość do podejmowania ryzyka
- 6. Empatia i intuicja – lepsze rozumienie ludzi
- ! Tabela: Dwie strony medalu (potencjał ADHD)

Zakończenie
- Słowo wsparcia dla rodziców
- Baza specjalistów (Kod QR do strony www)
- Polecana literatura

#poznajadhd - tag projektu
#adhd #psychologia #dzieci #emigracja #rodzicielstwo #zdrowie #medycyna #pomagajzwykopem
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: Gemini mi doradza taką ścieżkę działania. Ma to dla mnie sens, zrobię to w ten sposób albo użyję podobnych narzędzi.

KROK 1: Zbieranie danych (Google Forms)
Formularz: Specjalista wypełnia przygotowany przez nas wcześniej inteligentny formularz.
Arkusz: Google Forms automatycznie przesyła odpowiedzi do powiązanego Google Sheets.
Higiena danych: W arkuszu Google dodajesz na końcu kolumnę "Zatwierdzone". Wpisujesz tam "TAK" dopiero, gdy sprawdzisz PWZ lekarza i upewnisz się, że wpis nie
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: jak coś to treść i ogólnie wszystko możesz zrobić w gemini, nie trudź się. Ja mogę ci wygenerować w chacie gpt kilkadziesiąt czytelników, to nawet nikt nie będzie musiał tego czytać! i wszyscy zadowoleni :)
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: jak coś to treść i ogólnie wszystko możesz zrobić w gemini, nie trudź się. Ja mogę ci wygenerować w chacie gpt kilkadziesiąt czytelników, to nawet nikt nie będzie musiał tego czytać! i wszyscy zadowoleni :)

@dafi93: Problem w tym, że AI w temacie medycznym potrafi halucynować i mieszać fakty, a w przypadku ADHD u dzieci stawką jest realne życie i zdrowie. Książka to 120 stron konkretnej wiedzy,
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: Interesują mnie 1.4, 2.2, 2.3. Psychiatra podejrzewał u mnie adhd - raczej na 100% Mam 3 letnią córkę z typowymi objawami: bardzo duża ruchliwość, brak koncentracji na zmianę z hipefocusem, inteligencja w normie. Chciałbym trafić z nią do specjalisty jak najwcześniej. Psycholodzy nie podejmują się diagnozy u tak małych dzieci. Wiem po sobie, że można żyć z adhd, ale trzeba nad tym pracować.
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: ale w takim razie to nie jest miarodajne dla rodziców, tylko robisz "słup reklamowy" dla specjalistów, bez ich weryfikacji pod kątem faktycznej jakości ich działalności diagnostycznej/terapeutycznej
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: ale w takim razie to nie jest miarodajne dla rodziców, tylko robisz "słup reklamowy" dla specjalistów, bez ich weryfikacji pod kątem faktycznej jakości ich działalności diagnostycznej/terapeutycznej

@moll: Rozumiem Twoje obawy, ale spójrz na to z innej strony: rodzic dziecka z ADHD często nie wie nawet, od jakiego specjalisty zacząć i kto w ogóle przyjmuje online. Moja baza to nie "ranking najlepszych", ale narzędzie ułatwiające wstępny odsiew i research.
Jak
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: czyli słup reklamowy z iluzją jakiejkolwiek sensownejszej weryfikacji niż kwity ze studiów medycznych. Rodzicom zależy na weryfikacji merytorycznej. Bez tego wystarczy lista specjalizacji, z zaznaczeniem jakie w ramach specjalizacji obszary wchodzą w diagnozę/terapię adhd
  • Odpowiedz
@moll: Zgadzam się – weryfikacja merytoryczna "jakości" leczenia to święty Graal, którego nie osiągnął nawet NFZ czy wielkie portale medyczne. Jako jedna osoba nie mam możliwości przeprowadzenia audytu w każdym gabinecie w Polsce.
Ale spójrz na to od strony praktycznej:
Rodzic wchodząc w Google i wpisując "psychiatra dziecięcy", dostaje tysiące wyników, z czego 90% nie ma pojęcia o nowoczesnym leczeniu ADHD. Ja robię ten pierwszy, najtrudniejszy odsiew: sprawdzam uprawnienia (PWZ),
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: wiesz, nie każdy słup reklamowy jest płatny, popatrz na te betonowe w miastach ( ͡° ͜ʖ ͡°) dlatego mimo że rozumiem chęci, nie uważam, żeby robienie takiego tworu było faktycznie pomocne. Prędzej merytorycznie się czegoś dowiesz na grupach rodziców niż przez coś takiego. Opinie google i na znanym lekarzu nie są miarodajnym źródłem informacji. Więc dajesz iluzję "łowiska"
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: wiesz, nie każdy słup reklamowy jest płatny, popatrz na te betonowe w miastach ( ͡° ͜ʖ ͡°) dlatego mimo że rozumiem chęci, nie uważam, żeby robienie takiego tworu było faktycznie pomocne. Prędzej merytorycznie się czegoś dowiesz na grupach rodziców niż przez coś takiego. Opinie google i na znanym lekarzu nie są miarodajnym źródłem informacji. Więc dajesz iluzję "łowiska"

@moll: Porównanie do betonowego słupa całkiem trafne – na
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: z jednej strony tak, z drugiej - skoro tworzysz bazę z zamiarem bycia tylko słupem - poinformuj o tym odbiorców, że tu nie sprawdzasz jakości usługi. Czyli robisz za portal znany lekarz, tylko sam walidujesz i masz łyso, bo brak opinii.

No i nadal nie opisujesz mechanizmu "czyszczenia" swojej bazy z nieaktualnych wpisów, na Twoim słupie ma ich tylko przybywać.

Twoja baza to nie wyrocznia w Twoim mniemaniu. Dla
  • Odpowiedz
@moll: Masz rację – ryzyka są spore, ale właśnie dlatego to ja piszę tę książkę i buduję tę bazę, a nie zostawiam tego algorytmom. To nie jest portal z opiniami, to ma być kompas dla ludzi, którzy dziś błądzą w całkowitej ciemności. Jesteśmy na etapie budowy statku – Twoje uwagi o 'czyszczeniu pokładu' są cenne, ale my właśnie odpalamy silniki, żeby dowieźć pomoc tam, gdzie nikt inny nie dotarł. Dziękuję
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: ja to rozumiem, tylko jeśli kompas będzie działał z rozmagnesowaną igłą, to zanim sobie wyrobi markę, zdąży upaść przez famę "słup ogłoszeniowy dla konowałów" - jeśli w jednym miejscu będziesz niewiarygodny, w innych kwestiach też nikt Cię na poważnie nie weźmie. I o tym powinieneś myśleć od początku. Inaczej szkoda całego czasu i energii...

Tak czy inaczej, powodzenia
  • Odpowiedz
@poznajadhd_pl: Jak się idzie z dzieckiem z adhd do np. psychologa to na 99% wizyta zakończy się odesłaniem do "koleżanki" albo na szereg bezsensownych badań w ramach dupokryjki. Można tak zwiedzić gabinety w całym mieście i umawiać się na kolejne wizyty, aż do usranej śmierci. Było by dobrze wiedzieć kto ma pojęcie o adhd u dzieci, aby uniknąć bezsensownych wizyt.
  • Odpowiedz