Wpis z mikrobloga

Ostatnio widzę dużo reklam i filmików odnośnie #emerytura, #oszczedzanie, #gielda, #inwestycje, #ike. Wszędzie pięknie omawiają, żeby teraz cisnąć, reinwestować, odkładać, a po przekroczeniu wieku emerytalnego (np. 65 lat) zacząć żyć, bo będzie się miało milony.

Czy to nie jest największy scam XXI wieku? Aktualnie wszyscy zakładają, że dożyją min. 75 lat, będą pełni zdrowia i pewnie do 100 urodzin to będą jeździć po świecie, imprezować i szaleć ( ͠° °)

#kiciochpyta #przemysleniazdupy
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 163
@P-v-E:

To że dożyjesz emerytury nie jest pewne, natomiast praktycznie pewne jest, że będą one żałośnie niskie - zrób z tym co chcesz
  • Odpowiedz
@P-v-E: Bo inwestuje się po to, żeby przejść na emeryturę / część etatu wcześniej. Na wydawanie większej kasy po 65 najczęściej zdrowie nie pozwoli.
  • Odpowiedz
@P-v-E: To ma duzo sensu. Przy obecnej zapasci sluzby zdrowia i opieki spolecznej te miliony wydasz na lekarzy i opiekunki do podcierania tylka zeby moc jakos wegetowac :)
  • Odpowiedz
@Manden: skąd to stwierdzenie. Płacisz składki? Masz kapitał. Żałosne będą mieli ci co na najniższej lecą całe życie a reszta pod stołem ale im to machający Papaj. Ja nie liczę na szał ale na bank będzie dobra. Nikt tego nie uśmierci za naszego życia społeczeństwo się starzeje i będzie wybierało tych którzy będą do tego doplacać...
  • Odpowiedz
@P-v-E: Ja się boję że dożyje emerytury i będę pełen chorób bez hajsu, dlatego odkładam dużo hajsu żeby przeżyć tę starość godnie, a nie srać pod siebie i jeść najtańszą mortadele. Starość ogólnie jest droga...
  • Odpowiedz
@Manden: no będzie tak samo jak jest teraz ci co g---o wplacają g---o będą mieli. Parę osób ode mnie z pracy poszło w ciągu ostatnich lat i nikt nie płacze że mało dostał tylko że też mało nie zarabiali i nie skończyły im się kredyty przy przejściu na emeryturę jak niektórzy teraz to mają. Tak niska będzie dla tych co mało zarabiają. Ja jestem pewien że będzie wysoka dla tych
  • Odpowiedz
  • 1
@vladi_putin: no dobra, to ile trzeba miec pasywnego i pewnego dochodu by przejsc na emryture, Jezeli masz zyc do konca tylko z wypracowanego kapitalu? Zakladam, ze przestaniesz placic skladki wiec z zus nic nie bedziesz dostawal.
  • Odpowiedz
@P-v-E: No to zależy od Twojego styłu życia, tego co posiadasz i jak chcesz żyć xD Jest jeszcze barista fire, gdzie po prostu pracujesz gdzies na 1/4 etatu.
Dlaczego mam nic nie dostawać z ZUS, jeżeli płaciłem składki przez kilkanaście lat kariery? IT here więkoszość czasu na UOP, więc pokusze się o stwierdzenie, że przez te kilkanaście lat zapłaciłem/zapłace więcej składek niż ktoś pracujący całe życie w okolicach najniższej krajowej.
  • Odpowiedz
@P-v-E: w tym aspekcie nke martwiłbym się samym "dozyciem" do emerytury, co bardziej formą fizyczną i psychiczną po 65 roku życia

W dobie otyłości, śmieciowego jedzenia i braku ruchu, przecietny człowiek w wieku ~70 lat będzie inwalidą. Na co mu wtedy miliony odłożone na ike, funduszach i innych sruszach?
  • Odpowiedz
Parę osób ode mnie z pracy poszło w ciągu ostatnich lat i nikt nie płacze że mało dostał

@PL47: w przeciągu ostatnich kilku lat głupota było nie iść na emeryturę jak ktoś mógł, bo był mocno zaniżony średni wiek życia przez co wyliczano duże emerytury, często wyższe niż ostatnia pensja. Obecnie tabele już się zmieniły i nie jest tak korzystnie jak jeszcze parę lat temu.
  • Odpowiedz
obecnie Polak który ma dziś 40 lat w wieku 65 lat będzie pracował dla Hindusa i Ahmeda do 80 r.ż, do tego doprowadza obecnie popis, trwa obecnie podmiana populacyjna w Polsce i trzeba być ślepym aby tego nie widzieć, Tusk mówił że to biedni ludzie którzy szukają swojego miejsca na ziemii, czytaj: obcy przyjadą i podmienią Polaka klatkowego zwyczajnego, obecne młode i w średnim wieku pokolenie albo weźmie odpowiedzialność za ten kraj
  • Odpowiedz
@P-v-E: większy problem będą mieli ci, co do tej emerytury dożyją (bo będzie ona śmiesznie niska), niż ci co się zawiną wcześniej (bo ich już nic nie obchodzi)
  • Odpowiedz