Wpis z mikrobloga

Cześć Mireczki,

posiadam pc który od zawsze do celów typowo domowych (ms office, rouvy, przeglądarka) w zupełności mi wystarczał.

Problem zaczął się, jak chciałem uruchomić jakąkolwiek grę dla juniora: po kilkunastu minutach gaśnie ekran, komp dalej chodzi ale na monitorze wyskakuje brak sygnału. Reset karty graficznej (win+ctrl+shift+b) nic nie daje. Trzeba zrobić twardy reset i komputer normalnie startuje.

Podczas normalnego użytkowania komp może pracować cały dzień i nic się nie dzieje. Podejrzewam, że to karta graficzna.

Nie chodzi mi o granie na full detalach nawet w starsze gry, tylko o te zwiechy. Oczywiście wadliwą część chciałbym wymienić, tylko nie mam pojęcia czy dobrze celuję co jest do wymiany - nie chce mi się bawić w wymianę części po kolei bo wyjdzie z tego nowy komp ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Jeśli to karta graficzna to na jaką mocniejszą mógłbym wymienić, żeby nie było przerostu formy nad treścią :) ?

Procesor AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor, 3200 MHz, Rdzenie: 6
Produkt płyty głównej B450M DS3H-CF
Zainstalowana pamięć fizyczna (RAM) 16,0 GB
Radeon RX 580 Series
Zasilacz (pewnie z czarnej listy :) ): Thermalake Smartse 530w

#komputery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukglo86: wymień ten procesor choćby na używanego ryzena 3600 aalbo 5600 jak chcesz na tym gry odpalać i kupić grafikę.
i wtedy możesz myśleć o 9060xt

nie napisałeś budżetu bo na am4 można niezłego kompa złożyć nadal i wtedy możesz lekko wydać sensownie parę tysięcy na ulepszenie.
  • Odpowiedz
  • 1
@lukglo86: natomiast sama platforma jest bardzo solidna.

Zasilacz z czarnej listy, to fakt.

Ta płyta główna też jeszcze trochę
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: @majk3l budżet to nie wiem, 1500zł - 2000zł starczy na kartę, zasilacz i procka? Tak jak napisałem, młody do grania ma xboxa series x tylko czasami mu chodzi o jakieś mody z minecrafta czy gry robloxa których nie da się zainstalować na konsoli. Teraz coś przebąkuje o Fortnite. Ja to bym nic nie wymieniał bo mi działa wszystko ale jak mi marudzić, że znowu ma czarny ekran....
  • Odpowiedz
@lukglo86: 2k wystarczy na te 3 podzespoły, ale będą gorsze od proponowanych. w sumie karta graficzna będzie gorsza bo procek zostaje ten sam tym bardziej jak w sieciówki chce grać.
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: budżet dopóki nie wydam tego na raz to jest "płynny". Promka na pepper już się skończyła, tzn działa ale nie ma już podkładek i ciężko coś wybrać, żeby cena dalej była atrakcyjna.
  • Odpowiedz