Wpis z mikrobloga

Agresywna promocja Allegro Pay — skusiłem się i aktywowałem usługę.
Po pierwszych zakupach… nocny alert z BIK: zostałem zgłoszony 😅
Kontakt z Allegro? „Nie widzimy w tym problemu.”
Ja też nie widziałem — dopóki nie dostałem powiadomienia o wpisie do BIK.
Warto pamiętać: „odroczona płatność” = realny produkt kredytowy.
Czytajcie regulaminy i miejcie włączone alerty — szczególnie przy „super okazjach”.
#allegropay #bik #swiadomykonsument #fintech #kredyt #uwaganapromocje
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
@Trva: wykopek bierze kredyt i jest zadzwiony że ktoś sprawdza jego zdolność kredytowa i wpisuje do bazy osób które kredyt wzięły.

aha.
  • Odpowiedz
@Trva: ja mam na to wywalone, bo nie planuję brać kredytu. Kupuję na to nawet drobne rzeczy, niech w BIK-u mają, że jestem biedakiem xD Kiedyś bank mi wysłał ofertę kredytu... małżeńskiego xD Ostatnio PKO mi wysłał ofertę pożyczki... Jednocześnie mam u nich obligacje skarbu państwa xD To jest jakiś cyrk, że ktoś wysłał do mnie ofertę pożyczki, dla mnie to była wręcz obraza xD Tyle z tego profilowania przez
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Morf: mam karty kredytowe z 30x większym limitem niz te zakupy i nikt mnie nigdy do BIK nie zgłaszał. I oczywiscie w BIK tez za info kto cie dopisał musisz zapłacić
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@ja-jesio-ne: gdybym nie był zarejestrowany wczesniej w BIK to nawet bym nie wiedzial że dopisują. Robią to jak zakupy przekroczą 300 zeta. Wcześniej dostałem tez alert jak babka z banku 2x sprawdzała mnie w BIK pod rząd bo rozłączyło rozmowę- kosztowało mnie to utratę 3 punktów w ratingu bo " banki się mną interesują"
  • Odpowiedz
I oczywiscie w BIK tez za info kto cie dopisał musisz zapłacić

@Trva: nie musisz. Dwa razy do roku możesz wystąpić o darmowe raporty

gdybym nie był zarejestrowany wczesniej w BIK to nawet bym nie wiedzial że dopisują. Robią to jak zakupy przekroczą 300 zeta. Wcześniej dostałem tez alert jak babka z banku 2x sprawdzała mnie w BIK pod rząd bo rozłączyło rozmowę- kosztowało mnie to utratę 3 punktów w ratingu bo
  • Odpowiedz
mam karty kredytowe z 30x większym limitem niz te zakupy i nikt mnie nigdy do BIK nie zgłaszał.

@Trva: Do BIK trafia informacja o całym przyznanym limicie na karcie kredytowej. Każdy bank w Polsce ma obowiązek przekazywać do BIK informacje o zobowiązaniach swoich klientów. Karta kredytowa jest traktowana jako kredyt odnawialny.
  • Odpowiedz