Wpis z mikrobloga

#komputery #gry

Jakiś czas temu zmieniłem komputer i ostatnio zamówiłem dwie karty graficzne do testów. rtx 5070 oraz 9070 xt i jedną z nich będę musiał odesłać najpóźniej w poniedziałek bo mijają wtedy dwa tygodnie. dopiero teraz zabrałem się za testy ze względu na problermy zdrowotne które się napiętrzyły w ostatnich tygodniach.

w każdym bądź razie póki co bawię się kartą nvidii i nie mogę osiągnąć podobnych rezultatów jak pewien youtuber. jestem sporo klatek w plecy i nie wiem gdzie tkwi problem :( nic dobrego nie wyjdzie z porówania tych kart jeśli coś jest wąskim gardłem w testach

mój procesor to 7800x3d, ramy to 32gb ustawione na 6000/30cl, płyta to asus rog b650e-f gaming

spójrzcie proszę na ten film od zwormz : https://youtu.be/OzRp4XfKe_I?t=626

dokładnie w tym momencie na ustawieniu dlaa w rozdzielczości 1440p twórca dobrego contentu osiąga okolice 40fps. załączam też screenshot pokazujący jak to u mnie wygląda. mam połowę tego i nie wiem gdzie tkwi problem. nie wyłączałem motion blurów czy aberacji chromatycznej ale chyba nie będzie to miało aż takiego wpływu na wydajność. karta graficzna u mnie ma nawet wyższe taktowanie i według riva tuner leci praktycznie na 100%. nie wiem czy procesor u mnie nie zawodzi bo osiągałem na nim niższe wyniki w cinebenchu niż większa część internetu. może to być różnica między 7800x3d, a 9800x3d? innym przykładem niech będzie to że z dlss q, 1440p i fg 2x zwormz osiąga okolice 120fps, a ja żeby dobić w okolice 90fps muszę mieć włączony preset zbalansowany.

wiem że siedzą na tym portalu jeszcze komputerowe świry i po cichu liczę na wasze wsparcie bo sam mogę nie zdążyć z dotarciem do źródła problemu :(
casuallook - #komputery #gry

Jakiś czas temu zmieniłem komputer i ostatnio zamówiłem...

źródło: Cyberpunk2077_2026_02_07_13_48_18_606

Pobierz
casuallook - #komputery #gry

Jakiś czas temu zmieniłem komputer i ostatnio zamówiłem...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@casuallook na guru3d masz za darmo miras.

Jak tam się wyniki będą zgadzać ze średnia dla danej karty/CPU to znaczy, że albo najnowszy patch w grze coś skopał, albo jakieś ustawienie windowsa/CPU/GPU/bios się gryzie z gierką, bądź sam pominąłeś jakieś ustawienie i stąd rozbieżność.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ralphs na czas testu nie wyłączyłem rts. nie wiem czy ten program miał wpływ na wynik

@mkorsov: grzebałem tam już przy okazji takiego sobie wyniku cinebencha. znalazłem wtedy tylko pbo do włączenia i zrobiłem lekki uv

spróbuję zajrzeć ponownie do biosu w
  • Odpowiedz
  • 2
@casuallook wyniki masz w normie. Karta działa jak powinna, więc problemu z brakach wydajności szukałabym po stronie cyberpunka. Sprawdź jeszcze raz czy używasz dokładnie takich samych ustawień jak ten youtuber
  • Odpowiedz
@casuallook: Polecam "kupić" 3DMarka na Steamie na kolejnej wyprzedaży, można go wtedy wyrwać za ok. 35zł. A warto go mieć, potem można pobrać instalator ze strony 3DMarka żeby ominąć Steama. ;)
  • Odpowiedz
@casuallook: Na testy na YT się nie patrzy, bo ich wiarygodność jest zerowa. Obczaj sobie testy na techpowerup, purepc etc. Co do 3d Marka faktycznie te 3 dychy warto wysupłać z portfela. A co do karty - ja mam 9070 XT i jak na AMD przystało ma swoje odpały (w tym tragiczne poprzednie sterowniki ale te najnowsze są już raczej ok), ale nie jest to zła karta, choć dobra też
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107 @ZlodziejBilonownic można kupić, bo grosze, ale w sumie po co? W Basic jest w sumie wszystko co potrzeba, żeby zweryfikować czy nasz system działa jak powinien, a jak nie działa, to są dużo lepsze narzędzia diagnostyczne niż 3dMark.
  • Odpowiedz
@Ralphs: OCCT jest czysto syntetyczny a 3DMark obciąża GPU tak samo jak normalne gry. Niektóre niestabilności niekoniecznie wyłaniają się przy OCCT, a przy 3DMark już tak. Dlatego posiadanie kilku takich narzędzi ma znaczenie. Np. u mnie puszczenie Steel Nomad na to 20 minut świetnie się sprawdzało do zweryfikowania że UV jest stabilny, i zamiast puszczania nie wiadomo jakiego obciążenia w tle, obciążenie było takie jak przy graniu: obliczenia pod renderowanie
  • Odpowiedz