Wpis z mikrobloga

Chcialbym zrobic kupic cos na zasadzie home nest,alexa zeby dzialalo po polsku, tzn mowie wlacz radio, wlacz piosenke z youtuba i odpala dodatkowo mialo połączanie z API chatgpt, pytabia typu daj przepis na to, opowiedz bajke, opowiedz cos ciekawego. Jak to ogarnac? #homeassistant
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@patoologiaa: Zakładam, że masz Home Assistanta (skoro tag #homeassistant).

Dwie opcje:
1) skonfigurować Assista w HA i sterować przez telefon.

2) przetestować M5Stack Atom Echo (ESP Home, bo to kosztuje grosze). Zobacz czy to ci odpowiada (forma, opóźnienia). Nie ma tam super mikrofonu ale do testów i na
  • Odpowiedz
@patoologiaa: Mam home assistant voice preview i mam m5stack atom echo (przy lozku w sypialni) ten pierwszy polecam bo masz rozwiazanie od tworcow ha i jest świetny, m5stack to taka zabawkami, ledwo go słychać ale tez fajny. Greena sobie daruj i postaw to na jakimś micro/mini pc
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: Google home można przez matter podpiąć do ha?

Pytam, bo moje Google home działają na zasadzie że ja mówię, w Google home mam podpięte urządzenia z Ha I tak steruję. Czyli mamy chmurowe rozwiązanie.
  • Odpowiedz
Google home można przez matter podpiąć do ha?

@ozzi91: No ja od dłuższego czasu jestem zintegrowany tym: https://github.com/t0bst4r/home-assistant-matter-hub
Wszystko śmiga idealnie. Tylko uwaga, potrzeba jakiegoś urządzenia Google do tego. Ja mam Google Nest Mini. Kiedyś to było bez problemu do kupienia (jeszcze parę miesięcy temu) po 100 - 150 zł. Ale Google wycofało to i ciężko to dostać. A chciałem dokupić.

W przypadku Apple Home nie potrzeba urządzenia, żeby działało
  • Odpowiedz
@patoologiaa ja mam home assistant voice preview. Podłączony do Gemini, ale nie działa to na zasadzie prywatnego asystenta bo trzeba byłoby to zrobić jako automatyzację w n8n lub czymś podobnym. Przy takim rozwiązaniu czas odpowiedzi wydłuża się do ponad 20 sekund co jest bez sensu. Dźwięk przez AUX do wzmacniacza. Polecenia lokalne są obrabiane przez lokalnego asystenta. Poustawiałem aliasy do świateł, radio włączam przez proste automatyzację w music assistant. To do
  • Odpowiedz
  • 0
@danielinho: zrobiłem sobie server pi4 oraz clienta pi3 i wgrałem na niego wszystko ma GPT i wszystko inne np: Funkcje:
- Rozpoznawanie mowy (polski)
- Inteligentne odpowiedzi z pamięcią konwersacji
- Radio internetowe (18 stacji)
- YouTube audio
- Pogoda z cache (5 min) - obsługa miast
  • Odpowiedz
  • 0
@danielinho: daj maila to już jest 20x większe, mam nawet gotowy skrypty, w skrócie *Wersja: 26.0.0 | Status: APPLIANCE-GRADE | Wake Word: Sora (OpenWakeWord custom ONNX) | LLM: OpenAI GPT-4o / GPT-4o-mini | Search: Brave | STT: ElevenLabs Scribe v2 (93 keyterms, PCM) → Whisper fallback | TTS: ElevenLabs Marta Turbo v2.5 → Azure → OpenAI → Piper | Audio: ReSpeaker XMOS AEC**, Muzyka i YouTube , Radio , Dźwięki
  • Odpowiedz