Aktywne Wpisy

Agrestowa_owca +138
Niech ktoś zrobi zautomatyzowany tracker spółek polecanych przez pomarańczowego. Wczoraj przegapiłem della, bo już raz go polecał i myślałem, że to stara wypowiedź. Od załapania się pompę z micronem dzięki trumpowi kupuję już wszystko, co poleca XD
@edit: lista spółek giełdowych, w których zarządzie siedzi jego rodzina to też dobry sposób po tym, co się stało w Unusual machines
#gielda
@edit: lista spółek giełdowych, w których zarządzie siedzi jego rodzina to też dobry sposób po tym, co się stało w Unusual machines
#gielda

vieniasn +75
wy w pracy a ja nad wodą
źródło: 1000055251
Pobierz

Kamilku, usiądź. Muszę ci coś powiedzieć o czym nikt nie mówi na bootcampach.
Możesz mieć 10 lat doświadczenia w Javie. Certyfikaty AWS, Kubernetes, Spring Boot. Portfolio na GitHubie z gwiazdkami. CV idealne, ATS-friendly, słowa kluczowe poukładane jak należy.
I przegrasz rekrutację z gościem który ma 2 lata doświadczenia, ale szczękę jak z reklamy Gillette.
Myślisz że to nieprawda? Że w IT liczy się tylko kod? Że to "merytokracja"?
Badania mówią jasno - przystojni ludzie:
- Dostają o 10-15% wyższe oferty na tych samych stanowiskach
- Są postrzegani jako bardziej kompetentni (przy identycznych kwalifikacjach)
- Szybciej dostają awanse i role leaderskie
- Na rozmowach rekrutacyjnych dostają łatwiejsze pytania
"Ale w IT pracujemy zdalnie, nikt mnie nie widzi!"
A kamerka na daily? A spotkania z klientem? A rozmowa rekrutacyjna przez Zoom gdzie Julka z HR podejmuje decyzję w pierwszych 30 sekundach zanim jeszcze otworzysz usta?
Ten przystojny gość z 2-letnim doświadczeniem? On nie musi udowadniać że jest kompetentny. Wygląda na kompetentnego. Wchodzi na spotkanie i ludzie automatycznie zakładają że wie co robi. Ma "aurę lidera".
A ty, Kamilku? Ty z podkrążonymi oczami od debugowania do 3 w nocy, z łysiną od stresu, z BMI 28 od kebabów z dowozu? Ty musisz udowadniać wszystko. Każdy story point. Każdy commit. Każde zdanie na daily.
I wiesz co jest najgorsze?
Julka która cię ocenia na rekrutacji - ona też to robi nieświadomie. Patrzy na kandydata A - przystojny, pewny siebie, uśmiechnięty. Patrzy na kandydata B - ty. I jej mózg automatycznie mówi "A wygląda na bardziej profesjonalnego".
Nie mówię że to sprawiedliwe. Mówię że tak jest.
Więc następnym razem jak będziesz się zastanawiał dlaczego ten młodszy kolega z gorszym kodem dostał awans na Tech Leada - przestań szukać przyczyny w swoich umiejętnościach.
Czasem przyczyna jest prostsza.
Czasem po prostu warto być przystojnym.
A ty, Kamilku, nie jesteś. I ja też nie jestem. I większość z nas nie jest.
Dlatego siedzimy na Wykopie o 23 w piątek i piszemy o tym zamiast spać. Bo przystojni ludzie nie muszą o tym pisać. Oni śpią spokojnie. W domach które kupili za pieniądze z pracy którą dostali bo dobrze wyglądają.
Babcia mówiła żebyś szedł na doktora. Ale babcia nie powiedziała ci że nawet przystojni doktorzy zarabiają więcej.
Nie ma ucieczki, Kamilku. Nie ma.
#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #blackpill #usa
źródło: 1280px-Jeffrey_Epstein%2C_27_-_HQ_Scan
PobierzNie to co te kryptospermiarze co tu ostatnio postują fotki plodnychjulek i oskariatu. WIDZĘ CO ROBICIE! Nie róznicie się niczym od fali miłośników czarnych buzdyganów sprzed paru lat, którzy się tu panoszyli na tagu.
Wiem, że to agresywny bait oparty na faktach autentycznych ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale jak bym miał dać radę dla szukających roboty to:
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@BlackpillMonster: *30 milisekundach