Życie bez dziecka jako chłop jest piękne po prostu, w #korposwiat wszyscy moi koledzy: ~ zostanę dłużej porobię jakieś nadgodziny (2 małych dzieci w domu) ~ teraz nie chce brać urlopu bo są ferie i wszyscy będą w domu ~ częste wyjazdy służbowe, ma dość atmosfery w domu ~ beciak, jeb€e na rodzinę nawet kasy na obiad nie ma bo żona kontroluje kasę siedząc w domu xDD
A ja rezerwuje kolejne loty i zastanawiam się czy wziąć teraz nowe auto czy używanego porszaka
@HadrzanMosambista: i to jest dobry przykład na to, że sporo osób nie rozumie tego, jaka jest odpowiedzialność i ile pracy wymaga posiadanie dziecka. Zdecydowali się na potomstwo, po czym zajmowanie się nim ich przerosło. Nie wyobrażam sobie, żeby ojciec moich dzieci unikał przebywania w domu z nimi. Jakby kobieta powiedziała w pracy, że bierze nadgodziny, bo w domu ma małe dzieci i nie chce do nich wracać, to by ją
Powinien być jakiś porządny kurs z posiadania dzieci przed tą decyzją.
Jeszcze mniej ludzi decydowałoby się na dzieci gdyby ktoś poważnie przedstawił im realia ciąży, potencjalnych powikłań a potem jak faktycznie wygląda wychowywanie. ( ͡°͜ʖ͡°)
@WybitnyDamian: pewnie tak, ale przynajmniej ci, co by wytrwali robiliby potencjalnie dobrą robotę zamiast jej unikać czy zrzucać na partnera. Jakość, nie ilość (demografii i tak już nie naprawimy).
@HadrzanMosambista: Gdyby osoba z ich mindsetem nie miała dzieci, to i tak musiałaby zgrywać męczennika inaczej np. zakredytować się ostro i budować dom, kupować jakieś bezsensownie drogie ubrania i gadżety, żeby wbijać „prestiż”.
@HadrzanMosambista: u mnie w pracy dosłownie na odwrót, faceci z dziećmi: - przychodzą zawsze chwilę pózniej bo trzeba jechać do żłobka / szkoły - wychodzą wcześniej patrz punk wyżej - często ich nie ma jak są eventy w żłobie czy szkole, oczywiście płatnie i nie z urlopu - jak są ferie i wakacje to wiadomo że będą na urlopie
- przychodzą zawsze chwilę pózniej bo trzeba jechać do żłobka / szkoły
- wychodzą wcześniej patrz punk wyżej
- często ich nie ma jak są eventy w żłobie czy szkole, oczywiście płatnie i nie z urlopu.
Ciężko mi uwierzyć, że pracodawcy nie przeszkadza późniejsze przychodzenie i szybsze wychodzenie z pracy + dodatkowe dni wolne dla konkretnej grupy pracowników. @russo:
@HadrzanMosambista: dlatego warto mieć dziecko jak jesteś młody bo masz siłę i nie wiesz czy coś wypada czy nie wypada. Po prostu to robisz. Nie dajcie sobie wmówić, że to ciężka praca, to największe szczęście w życiu i jego kwintesencja i przygoda. Jak ktoś w wieku 35-40 lat ma dziecko - bo musiał się wcześniej mocno ustawić, no to się nie dziwię, że nie ma siły już bo po prostu
Ciężko mi uwierzyć, że pracodawcy nie przeszkadza późniejsze przychodzenie i szybsze wychodzenie z pracy + dodatkowe dni wolne dla konkretnej grupy pracowników.
@WybitnyDamian: standard w korpo, przynajmniej tym "postępowym".
@bzikus: tą zajebistość życia rodzinnego najlepiej pokazała pandemia jak ludzie z dziećmi zapierali się nogami i rękami przed pracą z domu i wręcz błagali/wymuszali dostępność pracy z biura. To wszystko fajnie brzmi jak się o tym opowiada ale czyny przemawiaja lepiej niż słowa
@Krolowa_Nauk: generalnie to rozmnażanie się powinno być przywilejem, a nie prawem i aby zostać rodzicem należałoby przejść jakiś obowiązkowy kurs edukacyjny i weryfikację finansową czy Cię w ogóle na nie stać
pewnie tak, ale przynajmniej ci, co by wytrwali robiliby potencjalnie dobrą robotę zamiast jej unikać czy zrzucać na partnera. Jakość, nie ilość (demografii i tak już nie naprawimy).
@Krolowa_Nauk: nie, po prostu byśmy wymarli. Też tak kiedyś myślałem jak Ty, ale takich ludzi co NAPRAWDĘ chcą mieć dzieci jest mało. KAŻDY z nas ma jakiś defekt. Grunt to znaleźć sobie dobrą partnerkę (a Wy, dobrego partnera) i razem pchać ten
@Werdna: Ale życie rodzinne jest zajebiste jeśli to jest rzeczywiście życie rodzinne ¯\(ツ)/¯ A jeżeli to wegetacja na 45m z dwójką dzieci to faktycznie mają ludzie ciężko
~ zostanę dłużej porobię jakieś nadgodziny (2 małych dzieci w domu)
~ teraz nie chce brać urlopu bo są ferie i wszyscy będą w domu
~ częste wyjazdy służbowe, ma dość atmosfery w domu
~ beciak, jeb€e na rodzinę nawet kasy na obiad nie ma bo żona kontroluje kasę siedząc w domu xDD
A ja rezerwuje kolejne loty i zastanawiam się czy wziąć teraz nowe auto czy używanego porszaka
#antynatalizm #zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski #prac
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Jeszcze mniej ludzi decydowałoby się na dzieci gdyby ktoś poważnie przedstawił im realia ciąży, potencjalnych powikłań a potem jak faktycznie wygląda wychowywanie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mocne copium jest grane xD
- przychodzą zawsze chwilę pózniej bo trzeba jechać do żłobka / szkoły
- wychodzą wcześniej patrz punk wyżej
- często ich nie ma jak są eventy w żłobie czy szkole, oczywiście płatnie i nie z urlopu
- jak są ferie i wakacje to wiadomo że będą na urlopie
Tak że zależy w jakim środowisku się obracasz
- często ich nie ma jak są eventy w żłobie czy szkole, oczywiście płatnie i nie z urlopu.
Ciężko mi uwierzyć, że pracodawcy nie przeszkadza późniejsze przychodzenie i szybsze wychodzenie z pracy + dodatkowe dni wolne dla konkretnej grupy pracowników.
@russo:
@WybitnyDamian: standard w korpo, przynajmniej tym "postępowym".
@Krolowa_Nauk: nie, po prostu byśmy wymarli. Też tak kiedyś myślałem jak Ty, ale takich ludzi co NAPRAWDĘ chcą mieć dzieci jest mało. KAŻDY z nas ma jakiś defekt. Grunt to znaleźć sobie dobrą partnerkę (a Wy, dobrego partnera) i razem pchać ten