Wpis z mikrobloga

Mireczki, bez zbędnej spiny i bicia piany szybka rozkmina o realiach nowego budownictwa. Obecnie mieszkamy we dwoje w Gdyni w małym metrażu, chcemy przejść na większe w tej samej okolicy. Pracujemy oboje w domu. Wyższy standard, dobra lokalizacja.

Od jakiegoś czasu w naszej okolicy budują nowe bloki deweloper KOPERNIKA 71

Metraż: ok. 92 m² (stan deweloperski).

Cena: 2500000 PLN.

Wkład własny: 300.000 PLN.

Rata: okolice 14200 PLN.

Czas oczekiwania: II kwartał 2027.

kredyt na 25lat

Do tego dochodzi przecież wykończenie przy 90 metrach w tym standardzie to kolejny konkretny wagon gotówki, żeby to w ogóle przypominało dom, a nie bunkier.

Zarabiam dobrze, nie jestem frustratem, ale patrząc na te liczby, zastanawiam się po prostu nad modelem zakładania rodziny w Polsce. Wiadomo, że poczucie bezpieczeństwa kobiety i postrzeganie faceta jako stabilnego życiowo często kręci się wokół własnego dachu nad głową, a nie wynajmu.

Pytanie do Was: czy 90 metrów w Gdyni to już oficjalnie sport dla szejków, czy rynek po prostu odjechał w stronę, której nie rozumiem? Jak w takich warunkach planować przyszłość?

#gdynia #nieruchomosci #kredyt #mieszkanie #polska #gospodarka #rodzina
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel-naskrent: cena powalona tak samo jak to miasto. Ale czego oczekiwac jak jest w 1 linii od morza/plaży? To praktycznie jak Orłowo, trochę gorzej. A zeby placic tyle w obsranej Gdyni to trzeba mózgu nie miec albo kupę siana. Kup sobie dom jak masz tyle kasy
  • Odpowiedz
@pawel-naskrent: moim zdaniem to nie jest "rynek", ani "cena rynkowa", a strajk włoski deweloperów którzy rządają dopłat. Wydaje mi się że mało kto coś takiego kupi.

Ceny rynkowe i jakiś tam rynek masz w temacie mieszkań z drugiej ręki gdzie sprzedajesz swoje małe, dokładasz, kupujesz duże.

Nie wiem też co tam za standard dostaniesz za te 2,5M ale pomyśl jeszcze nad lokalizacją.
Bo ja mam wrażenie że Płytę Redłowską się przedstawia trochę
  • Odpowiedz
@pawel-naskrent: 2,5 mln zł za stan deweloperski 90m2 to cena absurdalna niezależnie od tego gdzie ten dom się znajduje nawet jeśli jest w centrum warszawy. Za taką kasę możesz kupić działkę postawić dom jakiś modułowy albo szkieletowy wykończyć pod klucz i jeszcze na luzie zostanie ci z pół miliona na nowy samochód.
  • Odpowiedz
Chyba faktycznie zaczynamy z narzeczoną myśleć o własnym domu i całkowitym olaniu deweloperki, I wybranie mniejszego miasta do życia. Obecne nowe budownictwo to często betonoza, płacisz miliony, a i tak zaglądasz sąsiadowi w talerz, bo bloki stoją metr od siebie.
  • Odpowiedz
No nie, robisz jak mój kumpel z żoną
Kupujesz w Symbiozie w Gdyni za jakieś 10,5k za metr. Za 90 m2 to będzie jakieś 940k. Odbiór w połowie roku
Dla dwóch osób zarabiających średnią krajową spokojnie do udźwignięcia
Tak tak wiem to bajt
  • Odpowiedz