Wpis z mikrobloga

Od tygodnia wszyscy w firmie już na win11. Powiem wam z tagu #linux, że takiego xD to się nie spodziewałem. To jak to muli, jakie to jest z*ebane, to tego się nie da opisać, to trzeba doświadczyć.

Laptop firmowy 16gb ram, z 10 jeszcze jakoś śmigał. Teraz? apka terminala zdalnego, 3 zakładki firefox, włączę coś dodatkowo i się coś wykrzaczy losowo xD raz widziałem w logu błędu oom, pewnie pamięć zżarta niewiadomo przez co.

Interfejs? rozjechany na maxa xD porzeźbiłem nieco żeby jakoś wyglądało, ale sporo rzeczy nie działa. Bo źle zintegrowali z GPO, musiałem przygotować typom od "aktivedirektory" trochę polityk do poprawy i mi zaaplikowali customową. No i jakoś wygląda, jest znośnie. Jednego nie przeskoczyłem. START (już po lewej!) nie jest w stanie działać normalnie - nie wyświetla wszystkich aplikacji, nawet jak wyciąłem przypięte guano (głównie z msstore, jakieś xboxy xD), to jest pusty. Muszę klikać start - wszsystkie programy. Myślę - niech spadają, zacznę korzystać z wyszukiwarki w start. I tu wybuchłem śmiechem. Ta wyszukiwarka nie szuka po aplikacjach tylko odpala jakieś binguano i grzebie po necie :)))) Tak można godzinami. Albo screenshoty są zabawne. Od kliknięcia printscreen, do momentu pojawienia się kursora do wycinania mija jakieś 6-7 sekund :D
W terminalu jeszcze gorzej, bo tam trzeba współdzielić pamięć. Cały jeden dział w firmie sparaliżowany, bo apka z której korzystają zaczęła alokować dużo pamięci i wszystko wszystkim wisi:D. Czasem jak się coś przytnie, to widać renderowanie comboboxów, buttonów - wszystko wszędzie z innej bajki, czasem mam wrażenie że to jakiś html z javascript pod spodem. Rzeźba taka, że niektórzy cichaczem powłączali swoje #macbook i mają wywalone na "zalecenia" działu sekurity :D

#windows #windows10 #windows11 #heheszki
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 2
@Fattek: lol Chciałem zarequestować zmianę na 32, ale widzę że mnie cofną z tekstem że to nic nie da. Jak żyć:D
  • Odpowiedz
@mrzk: mam to samo.
Robiac snippeta komp łapie laga xD
I jak cos wklejasz nawet plain tez to jest zawiecha

Czuej sie jak w gimnazjum gdy poniżej min wymagań zainstalowało się xp dla sportu aby zobaczyć czy dziala.
Dziala ale przyjemność żadna
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
Robiac snippeta komp łapie laga xD

@Rudz1elec: ciekawe czy już ktoś wiresharkiem sprawdził czy ten lag, to nie jest wysyłanie screena na serwery MS, w celu "weryfikacji bezpieczeństwa" czy coś w tym stylu
  • Odpowiedz
@Fattek: @mrzk ja mam sluzbowego lapka z jakas top i7 (2 lata) i 64gb ram, tez windows 11, ALE wydaje mi sie, ze zamulanie systemu (co u mnie tez ma miejsce) to kwestia jakiegos dodatkowego softu zainstalowanego przez firme (u mnie to cos co aktualizuje software i firmware lapka, ale pewnie jest jeszcze cos o czym nie wiem :)).

Wiec to nie wina samego systemu, bo win 11 uzywam
  • Odpowiedz