Wpis z mikrobloga

Jak myślicie ile mogło kosztować mieszkanie 2 pokoje 40m2 w 1997 roku?

Ile mogło kosztować mieszkanie 3 pokoje 50m2 w 2002 roku?

Ile mogło kosztować mieszkanie 5 pokoi 70m2 w 2012 roku?

A ile może kosztować 35m2 2 pokoje w 2026 roku, w bloku z wielkiej płyty i to do remontu?

Wiecie za ile mój stary zrobił prawo jazdy kat A, B, B+E, C, C+E, D, D+E?

Wiecie ile to dziś kosztuje?

Kat A - 4500
Kat B - 4500
Kat C - 6000
Kat C+E - 4000
Kat D (po kat c) - 6000
Kat D+E - 4000

Łącznie 29000zł tyle dziś musiałbym zapłacić i iść uczciwie zdać egzamin, a nie jak wojskowi kiedyś po prostu na nim się pojawić (choć mój stary to mówi, że on uczciwie zdawał, tylko koledzy w c---a lecieli)

Wiecie ile kosztuje kurs spawacza dzisiaj Mag/Mig/Tig? 11k.
A mój stary za darmola z wojska

Kurs na wózki widłowe? 1k
W woju za darmo i bez egzaminu

Jak myślicie, kiedy pójdę na emeryturę? Oficialnie po 65 roku życia, ale nieoficialnie pewnie nigdy, bo albo zdrowie nie pozwoli tyle pracować, albo emerytur nie będzie, bo dzieci się nie rodzą

A mój stary poszedł jak miał 40 lat i dostawał ponad minimalną pensje z samej emerytury, do tego sobie dorabiał jako ochroniarz xD

Wiecie gdzie kiedyś poznawało się żonę? Stary poszedł do ziomka posłuchać kasety queen i ten ziomek miał dziewczynę, co miała koleżankę co nie miała faceta i ją wzięła ze sobą, bo wiedziała, że mój stary przyjdzie. A że wojskowy to był kiedyś prestiż to ta koleżanka przyszła. Cyk parę spacerów, pare razy kawiarnia i narzeczeństwo

A teraz załóż tindera i rywalizuj o laskę 5/10 z całym województwem
Do tego, teraz to podróze małe i duże, miej własną chatę i fajne auto.

Wtedy? Auto to była bajka na dobranoc, własna chata to była w gratisie za to że się jest małżeństwem, a podróż to mogłeś odbyć do Pobierowa na 7 dni - też ośrodek wypoczynkowy z zakładu pracy xD

Chciałeś zrobić interes życia? Wsiądź z teściem w poloneza i jedź po pierdoły do Turcji. Przywieź całe auto i sprzedaj wszystko z 20x przebitką w Polsce xD

Na prawdę, jakby istniał wehikuł czasu to ja chce się cofnąć do czasów mojego starego, choćby mieli mi w wojsku kręcić wora

#nieruchomosci #ekonomia #niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #praca #pracbaza
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Schwarzfahrer: chlopie dajesz epicki content, tam trzymac ( ͡° ͜ʖ ͡°) jest to jednoczesnie prawda ze typy w roku 1970 szli do wojska i mieli zycie ulozone i byli nawet wygrywami, a teraz w tych czasach byli by incelowymi przegrywami glosującymi na brauna z zerową szansa na laske, jest to jednoczesnie prawda i żenada, a tylko 30 lat roznicy w tym kraju ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@heniek_8: jak już napisałem, w wojsku benefity się skończyły (choć wolałbym i tak tam iść niż j---ć w januszexie), ale zdrowie mi i tak nie pozwoli. Jakby nie stan zdrowia to dziś byłbym w wojsku, albo policji.
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: Głupie porównanie robisz, wykup mieszkania za ułamek jego wartości od Państwa kontra kupno mieszkania na wolnym rynku. Teraz też możesz dostać mieszkanie z urzędu, komunalne, socjalne, wojskowe, TBSy.
  • Odpowiedz
w roku 1970 szli do wojska i mieli zycie ulozone i byli nawet wygrywami,

@cartman_troll: tak byli wygrywami, do wojska szli ci którzy się nie załapali na żadne studia a wtedy nie każdy mógł studiować tak jak teraz w jakichś szemranych szkołkach :)
teraz jak nie ma poboru to masz dokładnie tak samo ułożone życie jak oni po wojsku
  • Odpowiedz
  • 30
@cartman_troll: chłopie, ja teraz robię w handlu w sklepie z rtv i agd. Wcześniej robiłem w sieci komórkowej. Pokolenie mojego starego, dostało wszystko na tacy. Owszem, remonty w domu robili sami, ew za flasze z sąsiadem. Auto naprawiali sami pod blokiem, bo poloneza czy cinkłeczento tak się naprawić dało. Ze wszystkimi dało się dogadać i wszystko załatwić za flaszkę. Nie miałeś pracy? Szedłeś do zakładu za robotą i ją dostawałeś.
  • Odpowiedz
  • 26
Teraz też możesz dostać mieszkanie z urzędu, komunalne, socjalne, TBSy.

@maciss: na tbsy czekam 10 lat. Nie ma mieszkań, nie budują, są kolejki. W biurze słyszę tak: kiedyś ludzie dostawali, pomieszkali 2-5 lat i szli na swoje, teraz jak dostaną to siedzą do bólu. Kolejka w tbs nie jest po dacie zgłoszenia, ale też po warunkach we wniosku. Samotna matka dostanie mieszkanie szybciej, niż samotny kawaler. Pytam się babki ile
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: nie znam twojego ojca, ale rozumiem że przesłanie jest takie że dla takich jak on kiedyś było łatwiej niż jest teraz (niedaleko pada jabłko od jabłoni, więc pewnie dla ciebie). Z tym się zgodzę.

• Odpowiedz
@Schwarzfahrer: no to od samego pieczenia w dupsko nic się nie zmieni. Kapitalizm ma to do siebie, że zwiększa dyspozycje i na rynku matrymonialnym to widać najlepiej zaraz po rynku nieruchomości.
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: Ale o czym ty bredzisz… przecież wtedy też by Cię do woja nie wzięli przez problemy z płucami xD Ty masz po prostu ziomek dwie lewe ręce i problemy zdrowotne. Te 30 lat temu to może byś już nie żył przez te płuca…
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: no ok, a jakbys poszedł do woja to dziś już nie opłacają kursów na C+E? U mnie np moja firma opłaca chętnym kurs, więc zdarza się nadal

a ok doczytałem o tch płucach. no @zboinek ma trochę racji, po prostu c-----o ci sie wylosowało bo jak nie ma zdrowia to jest chujnia :(
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: Tylko oni odkupili mieszkanie w którym mieszkali nowe od deva w wojewódzkim kawalerka kosztowało 10 pensji managerskich średniego szczebla. A w wawie / gdańsku to za dolary / euro trzeba było kupować. Obczaj stare teledyski Eis'a tam złapała się cenówka na banerze. Kiedyś to liczyłem 10k pln wychodziło po przeliczeniu tylko, że najniższa to było 600zł. ¯\(ツ)/¯ Korpo szwabskie z 4500zł płaciło. To na dzisiejsze 40k PLN. Więc pensje
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: Jak miałeś przydział to może tyle i kosztowały, jeżeli chciałeś kupić normalnie na własność. To ceny w stosunku do zarobków też były wysokie, moi rodzice kupili mieszkanie w 1998r. w Sosnowcu 58m2 do remontu, w wieżowcu wielkopłytowym za 60 000zł. Gdzie w tamtych czasach to ludzie zarabiali po 2k a bezrobocie szalało.
  • Odpowiedz