Aktywne Wpisy

Graner +24

lubie-sernik +18
Co najbardziej zboczonego zrobiliście w życiu?
Ja np. kiedyś jadłem dwa różne serniki na raz.
Ja np. kiedyś jadłem dwa różne serniki na raz.
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#devops #programista #hosting #chmura #ovh #aws #kasa #pieniadze #programista15k #programowanie #backend #frontend #technologia #serwer #pracait #korposwiat #naukaprogramowania #it
źródło: Screenshot 2026-02-04 at 21.10.58
Pobierz@tubkas12: Jeśli to jest pierwsze przewinienie nienowego klienta, to jak najbardziej prokonsumenckim zachowaniem byłoby przymknięcie oka. Mogliby przynajmniej umorzyć część kwoty.
Przecież jakie rzeczywiste koszty poniosła firma, skoro to była jakaś wirtualka, zasoby nie zostały
@villog: Jak chmura się popularyzowała i nie było ogarniętych ludzi to czytałem w necie opowieści że google czy amazon potrafiło wystawić komuś rachuneczek na 100k $ za miesiąc. Tego typu rzecz to jest wręcz typowy przypadek. Tak później tłumaczyli konieczność robienia szkoleń z
źródło: leave-the-multibillion-company-alone
PobierzNo nic, niech wieść się niesie. Najwyżej potencjalny klient bardziej się zastanowi czy nie lepiej skorzystać z oferty konkurencji.
@villog: To są dowody anegdotyczne. Inne chmury działają tak samo - płacisz za to co sobie skonfigurujesz. W większości sytuacji firmy przepłacają ¯\(ツ)/¯
OP dostał lekcję za 50 kafli, że zamiast być małpeczką co nie myśli co robi i małpuje co jest modne, powinien jednak czasami sobie
@villog Oj tam każdemu może się zdarzyć trzymanie "fizycznego" backupu w tym samym miejscu co "fizyczne" serwery i każdemu może się spalić serwerownia, shit
Rozwiązania "chmurowe" potrafią być od 10 do 1000 razy droższe niż analogiczne rzeczy postawione w inny sposób.
źródło: Zrzut ekranu 2026-02-04 223516
Pobierz@czwartafaza: Google też tak nie robi. Mieliśmy kiedyś projekt studencki zrobiony w GCP to nam zżarło ponad 300 dolarów za stronę której nikt nie używał.
Jak sobie nie poustawiasz czujek albo limitów to nikt nie będzie cię informował.
OP zużycia zasobów za dużego nie miał (wspomniał o 1-2 h), a zapłacił głównie za "gotowość" przez ~1 miesiąc.
Duża cena chmury to właśnie za gotowość, jak nie chcesz gotowości to sobie kupujesz VPSa. Zaleta chmury polega na tym, że powiedzmy twoja strona czy usługa dostaje się na główną wykopu i nagle wchodzi kilka tysięcy użytkowników. Chmura potrafi się zeskalować a VPS nie. VPS może paść. Chmura dobrze zadziała
Jasne, że AWS czy inna chmura to fajne rozwiązanie, ale jest cholernie drogie. Sam mam kilkanaście dedyków w ovh, price/performance ratio jest super, w AWS zapłaciłbym 10 razy więcej.
Tutaj masz ciekawy post odnośnie AWS vs dedyki:
https://tech.ahrefs.com/how-ahrefs-saved-us-400m-in-3-years-by-not-going-to-the-cloud-8939dd930af8