Wpis z mikrobloga

@Wewnetrzny_Recenzent: Znaczy za wysoką temperaturę mu dałeś. O ile nie składa się głównie z tłuszczu będzie suchy i zbity. Serniki z sera twarogowego piecze się w 100-130*C. Te z ala "serków" śmietankowych można w wysokiej, bo tam prawie sam tłuszcz i wysoka temp nie zabija kremowości.
  • Odpowiedz
@Inozythol: No dzięki za rady, ale wiem jak robić sernik i to nie mój pierwszy. Piekłem go jakieś 45 min w temperaturze 180 stopni. W środku jest idealnie wilgotny i puszysty. Nie ma mowy o tym, żeby był wysuszony, ale tego się nie dowiesz akurat. :P
  • Odpowiedz
@Wewnetrzny_Recenzent: To zobaczysz jutro. Akurat co do serników to sporo ich przerobilem i mam swój autorski przepis na taki z sera twarogowego.
Jest kremowy i jednocześnie puszysty jak chmurka. I taki pozostaje do końca przez kilka dni.
Co do temperatury to mam to sprawdzone i nawet moja mama się o tym przekonała.
Jakiś czas temu poprosiła mnie o ten przepis. No i zrobiła, ale spanikowała pod koniec że jest blady
  • Odpowiedz
@Inozythol: Fajnie, tylko, że ten sernik stał od wczoraj i zachował swoją wilgoć i puszystość. Rób tak jak ty lubisz robić i pozwól robić innym wedle swojego uznania. Nie rozumiem tego narzucania czegoś odnośnie tego, że mam robić sernik, tak jak ty robisz.. Stary, to jest sernik, tutaj nie trzeba filozofii żadnej do ciasta z zaledwie 5 skladników, a ty się produkujesz i dajesz rady, jakbyś brał udział w zawodach
  • Odpowiedz