Wpis z mikrobloga

Zobaczcie jak prosto będzie teraz wziąć fakturę. Trudno o bardziej dziurawy system niż KSeF.

@awres: zawsze można było wziąć fakturę podając dane dowolnej firmy. ZAWSZE.

Wykopki, Was to tak łatwo wkręcić, jakbyście byli niemowlakami.
  • Odpowiedz
@kuncfot: tylko teraz będzie te faktury trzeba przeglądać co miesiąc czy nie ma takich z d--y. A wystarczyłby np. trzycyfrowy pin by uniemożliwić otrzymanie ccelowo lub przypadkowo błędnej fv
  • Odpowiedz
  • 266
tylko teraz będzie te faktury trzeba przeglądać co miesiąc czy nie ma takich z d--y

@niegwynebleid: czyli wcześniej opłacałeś wszystko co ci przyjdzie na maila bez żadnej weryfikacji?

podziękuj ksef że cie zmusi do myślenia.
  • Odpowiedz
@Morf: ech, ta pogarda maluczkich
skoro można wziąć fv i wprowadzić ją do czyjegoś systemu znając li tylko jego NIP to jest to dużo łatwiejsze niż podrzucenie komuś faktury do teczki z fakturami
a ja nie patrzę nawet z pozycji płacenia za faktury tylko księgowania faktur. Bo ktoś weźmie fv na paliwo na twoje dane i spróbuj taką wyłapać spośród 20 fv na paliwo.
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: stacje mogą wprowadzać dane pracownika do faktury w KSEF. Po prostu wprowadzasz procedurę i elo. Nie przyjmujesz faktur bez danych pracownika. Poza tym ile ktoś jest w stanie n-----ć ci faktur za paliwo? Kilka w miesięcy max
  • Odpowiedz
ktoś weźmie fv na paliwo na twoje dane i spróbuj taką wyłapać spośród 20 fv na paliwo.

@niegwynebleid: zdajesz sobie sprawę że w dużych firmach to jest dosłownie praca całego działu? A w małych chyba wieś co kupowałeś albo twój wspólnik i faktura na gumową kuśkę z drugiego końca Polski wyda ci się podejrzaną xD
  • Odpowiedz
@conamirko: w polsce małych i średnich firm kupujących gumowe kuśki wynosi 5 mln
a poza tym co to za argument że się czymś zajmują całe działy? dodajmy im roboty, bo się o---------ą czy co?
ja tam nawet nie jestem przeciwnikiem takiego systemu efaktur, tylko ma on oczywiste wady które trzeba zgłaszać.
  • Odpowiedz
zawsze można było wziąć fakturę podając dane dowolnej firmy. ZAWSZE

@kuncfot: Zawsze można było brać, nikt takiej potem nie rozliczył i nie zasypał taką lewizną księgowej bo musiałbyś taką fakturę własciwej księgowej dostarczyć. Teraz dostarcza się sama.
Jeśli jakiś Janusz biznesu cię w-----a to będziesz brał wszystko na niego a jego księgowa zostanie zasypana tą lewizną.
  • Odpowiedz
@dzieju41: ale po co ktoś miałby to robić? To dokłada niewiele pracy drugiej stronie, a jest nielegalne i osoba która notorycznie takie coś by robiła może mieć poważne konsekwencje prawne, high risk zero reward praktycznie
  • Odpowiedz
zawsze można było wziąć fakturę podając dane dowolnej firmy. ZAWSZE.

@kuncfot: ten filmik mówi inaczej, więc to nieprawda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Masterczulek: Nie widziałes akcji na wykopie żeby brać faktury po wejściu ksef na US w Warszawie, wykopki podawali też NIP Giertycha, dlaczego, nie pytaj bo piszę tylko to co widziałem i przeczytałem na wykopie. Może na złość lub żeby udowodnić, że można system "zapchać"?
Ale to musiałbyś autorów pytać.
  • Odpowiedz
@awres przed ksefem ludzie tak robili i wysłali faktury poczta do firmy podmieniając numer rachunku do płatności na swój.
Każda firma ogląda faktury przychodzące poczta i teraz te będzie to robić gdy prrYjda w ksefie
  • Odpowiedz
@awres: no ale co to za wypierd, przecież od zawsze w każdym sklepie chcesz fakturę podajesz NIP, płacisz (lub nie jeżeli firma ma przyznany kredyt na przelewy a fakturę bierze osoba upoważniona) i wychodzisz. Co tu ma ksef do rzeczy

Nie wydaje się faktur przelewowych dla osób nieznanych chyba że sprzedawca jest debilem
  • Odpowiedz