Wpis z mikrobloga

Wy też macie takie wrażenie, że jesteśmy jako naród Polski współodpowiedzialni za masowe likwidacje rosyjskich żołnierzy? Kurcze, daliśmy Ukrainie mnóstwo pieniędzy, a co najważniejsze BRONI, która od 4 lat masowo likwiduje ruskiego okupanta. Kraby, nasze czołgi, myśliwce, karabiny i mnóstwo, mnóstwo amunicji z polskich zasobów. Dziwnie się czuję myśląc o rosyjskich ludziach, którzy zginęli z naszej, polskiej broni. Operatorem był Ukrainiec, co nie zmienia kwestii, że to jednak nasza b--ń i amunicja zlikwidowała rosyjski cel. Pół miliona martwych Rosjan, dwa razy więcej rannych. Sporo. Bardzo dziwnie się czuję myśląc o tych Rosjanach, którzy będąc ludźmi mieli marzenia, rodzinę, ojców i matki. Moze to są wyrzuty sumienia? Szkoda, że staliśmy się militarną częścią tego konfliktu. Bezpieczniej byłoby pozostać mocarstwem humanitarnym.

#ukraina #wojna #rosja
  • 233
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2549
@DaudeX: dokładnie tak jak piszesz

polska po stuleciach bycia chłopcem do bicia i załatwiania cudzych spraw wreszcie realizuje swoją własną politykę za pomocą dyplomacji i pieniędzy a nie krwi obywateli

doprawdy ostatnie lata to najlepsze rozdanie dla Polski od 1918r
  • Odpowiedz
@DaudeX: trochę cię rozumiem, też mi żal ludzi, którzy giną po obu stronach konfliktu. Tylko Ukraińcy bronią swojego domu, a ich przeciwnik jest na froncie dla pieniędzy i jest stroną atakującą. Polska nigdy nie wysłałaby rakiet na pokojową Rosję i gdyby nie fakt, że rosja zaatakowała naszych sąsiadów, to nikt by nie zginął.
  • Odpowiedz
  • 0
@m_ney: To nie kwestia pieniędzy, ale broni, która daliśmy za darmo, ZA DARMO ukraińskiej armii. My nie sprzedaliśmy tej broni! Nasz rząd dał naszą b--ń w jednym celu, ABY masowo likwidowała rosyjskiego żołnierza. Rozumiesz? To jest działalność przeciwko mojej wierze. Jezus Chrystus naucza miłosierdzia, a nie zabijania. Nie powinniśmy w tej sposób działać, nie dobrze mi na samą myśl, że b--ń kupowana z pieniędzy zebranych z moich podatków w ten
  • Odpowiedz
Bezpieczniej byłoby pozostać mocarstwem humanitarnym.

@DaudeX: XD da, da, Iwan, na pewno pan Putin byłby zadowolony z takiego mocarstwa, w którym w końcu wyszedłby mu plan zajęcia stolicy w 3 dni

A co do tego, czy szkoda - mam empatię i większości ludzi mi szkoda, więc jeśli jakiś ruski znalazł się na froncie nie z własnej woli, to mi go szkoda. Tyle że na szalach są też inne argumenty i
  • Odpowiedz
@DaudeX: Ale nie musisz mnie przekonywać co do słuszności przekazania im broni. Ja jestem za tym, żeby przekazać jej jeszcze więcej, aby zginęło jeszcze wiecej ruskich karaluchów
  • Odpowiedz
  • 0
@the_good_guy: Od razu zakładasz, że będziemy zabijani, atakowani co jest bujdą i nie ma na to żadnych logicznych przesłanek w polityce, którą Putin prowadzi. Musisz zrozumieć jedną kwestię. Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy w wojnie z Rosją, ale nasz sprzęt bierze czynny udział w działaniach zbrojnych. Zabija, ranni. Bardzo nie dobrze.
  • Odpowiedz
Bardzo nie dobrze.

@DaudeX: Otóż bardzo dobrze. Rosja regularnie deklaruje wrogie zamiary wobec Polski, do tego nie ukrywa, że traktuje nas jako strefę swoich wpływów. Nie bylibyśmy zabijani pod warunkiem, że po prostu byśmy się im poddali i pogodzili z tym, iż zamiast żyć na obszarze współczesnego maksimum cywilizacyjnego, czyli w Europie, stalibyśmy się częścią prymitywnego, gnijącego ruskiego miru.
  • Odpowiedz
Bardzo dziwnie się czuję myśląc o tych Rosjanach, którzy będąc ludźmi mieli marzenia, rodzinę, ojców i matki.

@DaudeX: widzisz, tylko ci Rosjanie poszli zabijać Ukraińców, którzy będąc ludźmi mają marzenia, rodzinę, ojców i matki.
Rosjanie są w tym konflikcie akcesorem, więc jak to popularnie się mówi ostatnio: FAFO. Jak by nie wyszli z Rosji atakować Ukrainę, to wciąż by żyli.
  • Odpowiedz
Nasz rząd dał naszą b--ń w jednym celu, ABY masowo likwidowała rosyjskiego żołnierza. Rozumiesz?

@DaudeX: a ty rozumiesz, że Rosjanie mogli i wciąż mogą zrobić jedną prostą rzecz, by nie być masowo likwidowani przez naszą b--ń, czyli siedzieć w swojej Rosji na dupie zamiast atakować obce, suwerenne państwo? Rozumiesz?
  • Odpowiedz
Nasz rząd dał naszą b--ń w jednym celu, ABY masowo likwidowała rosyjskiego żołnierza. Rozumiesz?

@DaudeX: Dodajmy rosyjskiego żołnierza na ukraińskiej ziemi co jest o niebo lepsze niż likwidowanie rosyjskiego żołnierza na polskiej ziemi razem z wcielonym do ruskiej armii Ukraińcem.
  • Odpowiedz
@DaudeX: po to ten sprzęt został wyprodukowany i kupiony- żeby mielił Rosjan. I właśnie to robi więc wszystko się zgadza. Rękami Ukraincow akurat ale to szczegół. Po co innego nam ta b--ń? Dlatego za darmo- nam nie potrzebna.
Jeszcze nie napisałeś, że Ukraincow ci nie szkoda.
  • Odpowiedz
@DaudeX

Od razu zakładasz, że będziemy zabijani, atakowani co jest bujdą i nie ma na to żadnych logicznych przesłanek w polityce, którą Putin prowadzi

Putin i Rosja chciała żeby Polska została wydalona z NATO, to nie jest logiczna przesłanka?
  • Odpowiedz