Wpis z mikrobloga

Do tej pory piekłem chleby na drożdżach, w końcu się przełamałem, zrobiłem własny zakwas i taki rezultat. Zakwas na mące żytniej 2000, chleb na pszennej tortowej (wiem średnio się nadaje ale nie miałem 720). Od góry się fajne opiekł ale dół był zbyt miękki więc musiałem go jeszcze wstawić na 15 minut na 175 stopni (już bez foremki i na kratce) ale w smaku dobry, lekko kwaśny. Chyba całkiem nieźle jak na nowy zakwas, spodziewałem się że wyjdzie kamień albo placek ( ͡° ͜ʖ ͡°) #chleb #pieczzwykopem #gotujzwykopem
potatolot - Do tej pory piekłem chleby na drożdżach, w końcu się przełamałem, zrobiłe...

źródło: IMG_0231

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Inozythol: nie wiem czy to jest powodem, zakwas trzymalem niedaleko grzejnika. Mam tylko przypuszczenia ze mój zakwas jest silniejszy niż myślałem i za długo go trzymałem po osiągnięciu maksymalnego urośnięcia. Po 4 godzinach osiągał maksimum i powoli zaczynał opadać, wtedy pewnie powstał ten kwas. Następnym razem przed pieczeniem spróbuję go dokarmić na bogato i zrobić ciasto w momencie gdy zakwas jest największy.
  • Odpowiedz
@potatolot: Poczytaj o tym. Ale jestem pewien, że w niższych temp dostajesz więcej kwasu octowego, a w wyższych mlekowego, tylko musisz sprawdzić te temperatury. Mogłem się walnąć. Dawno tego nie robiłem, ale pamiętam, że osiągnięcie w domowych warunkach tempoeratury dającej więcej kwasu mlekowego/ograniczyć nadmierny rozwój octowego, było problematyczne, więc możliwe, że to było nawet więcej niż te 25*C. Grunt aby znaleźć balans z przewagą kwasu mlekowego.
Co do czasu to
  • Odpowiedz
  • 0
@Inozythol: poczytam, szkoda że jest tak dużo tutoriali a w każdym inne wersje. Ogólnie to on jest tylko trochę kwaśny, jak dla mnie w normie. Tylko żona nie przepada za kwaśnym chlebem a ja jestem leń i lubię piec kilka chlebów na raz z jednego ciasta ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz