Wpis z mikrobloga

Prawie siedem stów za czarne chłodzenie które jest zżerane przez chłodzenie za niecałe dwie stówy od Thermalrighta? Jak zwykle fanboje Noctuy to stan umysłu i będą bronić swojej kochanej firemki za to że tak mocno ich dyma na kasę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pcmasterrace #komputery
supra107 - Prawie siedem stów za czarne chłodzenie które jest zżerane przez chłodzeni...

źródło: image

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@jfrost: I nie każdy ma post-komusze kompleksy gdzie musi zbędnie wydawać hajs olewając jakiekolwiek oszczędzanie bo wydaje mu się że dzięki temu ma jakiś status społeczny. ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 7
@supra107 zabawne, że akurat dzisiaj popełniłeś ten wpis, bo kilka godzin temu dostałem bana na 999 dni na noctuowym subredicie za napisanie, że płacenie 3x tyle za ten sam performance to fanbojstwo i frajerstwo xD
I jeszcze ta argumentacja noctuowych zjebów, że wszystkie ich produkty są super "reliable", choć jedyna rzecz, która się może zepsuć to wentyl, którego konkurencja oferuje w cenie paczki fajek, albo jak ich zajebisty "customer service" wychwalają
  • Odpowiedz
uzywam NH-L9i po 4 latach nie doczekal dluzej, wymienili na nowa sztuke bo jest to wliczone w cene, obecnie siedze na amd koszt przelotki tak jak ktos pisal wyzej tez wliczony w cene, trzeba przyznac ze to najcichsdzy wentyl w obudowie, gdyby ktos mial cos do polecenia to potrzebuje 2x120 i 1x 100
  • Odpowiedz
@Ralphs: Noctua jest do specyficznych komputerów i na pewno nie dla kogoś kto bierze na przykład GPU w postaci najtańszych Palitów albo Ventusów i oszczędza na komponentach.

Ja się całe życie użerałem z tyrkającymi wentylatorami od Corsaira, Arctica, Endorfy, czy nawet BQ... Kupiłem 2 lata temu wentyle NF-A12 x25 i już nigdy nie kupie nic innego. Wydajność TOP, wykonanie TOP, Cisza TOP, Gwarancja w razie czego TOP...

W przypadku Nactua
  • Odpowiedz
  • 0
@BoneOO mam 5080 od palita, najtańsza seria GamingPro(btw. zapłaciłem poniżej msrp) i nie mogę złego słowa o tej karcie powiedzieć. Na 9800x3d siedzi TR peerless assassin kupiony za 25£ xD
Nic nie stuka, nic nie trzeszczy, temperatury na karcie balansują w okolicach 50 stopni podczas grania, na CPU w okolicach 60. A i jeszcze sobie pięciopak wentyli od TR kupiłem w cenie połowy śmigła w kolorze gówna od noctua, trzy wrzuciłem
  • Odpowiedz
@Ralphs: Dla Ciebie jest OK ja bym pewnie powiedział, że jest głośny :) U mnie TUF na Max obciążeniu nie rozkręca się powyżej 1100 RPM, a Noctua na procku powyżej 900 ;)

Dla takich ludzi jak ja czyli spierd... są właśnie te wentylatory XD
  • Odpowiedz
  • 0
@BoneOO nie wiem ile jest decybeli i nie pamiętam ile RPM, ale ja dosłownie mogę wszystko skręcić na 20% i dalej nie będzie throttlingu.
Btw. Tuf domyślnie chodzi głośniej niż prime z tego co pamiętam, a prime to właściwie karta SFF
  • Odpowiedz
@Ralphs: Mam 5070Ti TUFA, miałem PRIMA i miał gorszą kulturę pracy. Nawet sporo bym powiedział jak dla mnie. Po UV był akceptowalny ale do TUFA daleko.

Już nie chce mówić, że ten TUF siedzi w obudowie SFF (no pół SFF bo NR200P wcale taki mały nie jest).
  • Odpowiedz
  • 0
@Roman_Polanski: No i wentyle Redux, bo oni ten pierdyliard akcesoriów pod każdy wentyl chyba celowo dają żeby cenówki trzymać. Jak od Arctica kupiłem 5-pak P12 Max to jakoś mi nie przeszkadzało to że miałem same wentyle w opakowaniu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@supra107: ale ty kupiłeś biedronkowo-lidlowe wiatraki a nie pReMiuM!111 wiadomo, że polski rynek nie jest tu targetem, my tu jeździmy używanymi (co najmniej 10letnimi) samochodami, gry kupujemy na obniżkach (przecież więcej PC niż konsol), odsetek ajfonów tez jest mniejszy ale jeśli już to jest większy lans niż na zachodzie, ale ktoś to utrzymuje, wiadomo, że bogaty dzieciak z USA weźmie topowy sprzęt, dla takich jest noctua, 5080/5090 TUF GAMING RGB
  • Odpowiedz
  • 0
@maniel: No tak, klasyczna retoryka że "w USA to bogactwo i ich stać a w polszy bida". Zią, wszyscy narzekają na cenówki Noctuy, od Niemców po Jankesów. Realia są takie że Thermalright dogania Noctuę wydajnościowo mocno, i Noctua ma naprawdę bardzo mało do wybronienia się z ich porytymi cenami.

I to nie jest tak że w USA wszyscy srają pieniędzmi że zakup takieho NH-D15 G2 to jakby splunąć. Nawet Steve
supra107 - @maniel: No tak, klasyczna retoryka że "w USA to bogactwo i ich stać a w p...
  • Odpowiedz
@supra107: narzekają ci co się znaja, wiedzą że jest realna alternatywa, która dalej jest spoko mimo że jest tańsza, myślisz że ktoś kto składa kompa pierwszy raz zrobi research? to kraj, w którym kupuje się brand bo consumer rights praktycznie nie istnieją, androida biorą ludzie którzy się znają albo są najzwyczajniej biedni, tak samo do kuchni, wolą dopłacić do miksera kitchenaid bo to pewny brand, tak samo z noctuą, ci
  • Odpowiedz
  • 1
@maniel no ja myślę, że jak ktoś składa kompa pierwszy raz i ma więcej niż dwie szare komórki, to właśnie zrobi research. Noctue pompuje fanbojstwo, które pisze peany na redditach o niezawodności i podejściu do klienta, oni świadomie płaca więcej, żeby móc się zapisać do tej niemalże religijnej sekty sraczkowych wentylatorów, a później z-----ć sesje swojego nowego builda, zuploadować na sub i wspólnie brandzlować się do zajebistości kręcących się śmigielek i
  • Odpowiedz