Wpis z mikrobloga

Patrzcie, w jakim kraju opanowanym przez konowalskie lobby żyjemy. Od teraz Karyny nie mogą wstrzykiwać botoksu w usta innym Karynom za 300zł, musi to wykonywać lekarz za minimum 1000. Deweloperzy i lekarze to rak tego narodu, im szybciej społeczeństwo się ocknie tym lepiej
#lekarski #medycyna #lekarz
MichuTop - Patrzcie, w jakim kraju opanowanym przez konowalskie lobby żyjemy. Od tera...

źródło: IMG_5354

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MichuTop: to akurat bardzo dobry pomysł. Karyny niech się zajmą paznokciami a nie medycyną estetyczną bo w razie uczulenia na dany preparat albo innych powikłań nie mają wiedzy ani możliwości przepisać choćby sterydu, o botoksie nawet nie wspominając że jest lekiem i podając go łamią prawo od dawna
  • Odpowiedz
@MichuTop: to akurat bardzo dobry pomysł. Karyny niech się zajmą paznokciami a nie medycyną estetyczną bo w razie uczulenia na dany preparat albo innych powikłań nie mają wiedzy ani możliwości przepisać choćby sterydu

@kosmetyka-amber: wtedy się wzywa karetkę i elo. Jak w prywatnym szpitalu położniczym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@MichuTop: to akurat jest bez sensu bo..niech sobie robia wszystko wszedzie w kazdych warunkach tylko... takie walenie hialuronu prowadzi czasami do nieodwracalnej slepoty. Sa przypadki podania donaczyniowego i potem a.centralis retinae zawalona i po zabawie....

Lobby sobie dziala, mi tam rybka co karynki sobuie wstrzykuja.
  • Odpowiedz
@MichuTop: Na całym świecie jest to uprawnienie tylko i wyłącznie medycznych profesjonalistów, a w Polsce nie i to z kastą lekarzy jest problem? Wam to totalnie odjechało.

To jest normalność z
  • Odpowiedz
@kosmetyka-amber: @lorafenus @dr_Batman @Cozwykopem ale co wy botoksu się uczepiliście? Zdaje się, ze podawanie botoksu przez osoby bez uprawnień nigdy nie było w pełni legalne, ale poczytajcie dalej niż dwie pierwsze linijki.
laser- tylko lekarz
mezoterapia- tylko lekarz
praca nad bliznami- tylko lekarz
To coś może popierać wyłącznie lekarz albo osoba z gwoździem w mózgu. Nie wierze, że wiecie na czym polegają te zabiegi i to popieracie
  • Odpowiedz
@JuneJohn: Mezoterapia to też wykonywanie iniekcji. Oczywiście że powinno być nielegalne przez osoby nieuprawnione.

Ja jestem lekarzem i sama bałabym się wykonywać niektóre rzeczy które robią teraz kosmetyczki ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@JuneJohn: wiele z nich to odtrzykiwanie.

Sporo osocza leci na zabiegi kosmetyczne. Ty oddajesz myśląc że ratujesz życie, a jakiś bogaty gość się odmładza twoją krwią. Masz z tego czekoladę ujowej jakości.
  • Odpowiedz
Tu akurat się z tobą zgodzę wyjątkowo.
Kosmetyczki nie zdają sobie sprawy z pewnych kwestii. One potrafią robić zabiegi kwasowe latem.
Ja miałam zrobiony zabieg kwasowy latem.
Tyle dobrze, że nic się nie stało, bo sama o tym czytałam, bo pancia zapomniała powiedzieć że trzeba się chować w cieniu i unikać słońca. Czy dziurawca.
O żadne leki nie pytała.
O kosmetyki nie pytała.
  • Odpowiedz
@MichuTop: ależ proszę bardzo, możesz sobie robić te zabiegi u kosmetyczek. Ba, jak dla mnie to może ci to nawet pierwsza lepszą osoba robić. Tylko niech potem weźmie się za leczenie powikłań
  • Odpowiedz
@dlugi-gr: nic nie przejęło bo one od dawna były zarezerwowane dla lekarzy. Tzn. żaden szanujący się kosmetolog nie wchodził w nie swoje kompetencje. To kosmetyczki bezprawnie zaczęły te zabiegi w pewnym momencie robić (za przyzwoleniem producentów którzy zwęszyli w tym biznes) i w sumie same na siebie bata ukręciły tymi regulacjami (i dobrze).
  • Odpowiedz
Sporo osocza leci na zabiegi kosmetyczne. Ty oddajesz myśląc że ratujesz życie, a jakiś bogaty gość się odmładza twoją krwią. Masz z tego czekoladę ujowej jakości.

@Cozwykopem: nieźle ci się odkleiło, ciekawe czy sam sobie to wymyśliłeś czy przeczytałeś jakiegoś geniusza dziennikarza. Osocze krwi, które się oddaje w Centrum Krwiodawstwa, a osocze bogatopłytkowe do zabiegów to dwie zupełnie różne rzeczy. Osocze bogatopłytkowe powstaje w wirówce, z krwi pobranej do tego
  • Odpowiedz
Akurat tutaj się nie zgodzę - wstrzykiwanie czegokolwiek w twarz to jednak procedura medyczna i ryzyko powikłań jest realne. Widziałem efekty "zabiegów" po kosmetyczkach i to nie jest ładny widok. Kwestia ceny to osobna sprawa, ale bezpieczeństwo pacjenta powinno być priorytetem. Może zamiast narzekać na "lobby lekarskie" warto się zastanowić dlaczego na zachodzie to standard?
  • Odpowiedz