Wpis z mikrobloga

Cześć,

Montuję pompę ciepła w rodzinnym domu mojej żony, gdzie mieszka teściowa i jestem już cały zielony, więc piszę do wykopowej braci o pomoc. Zrobiłem OZC, wyszło zapotrzebowanie 12,5kW przy -20 stopniach (III strefa klimatyczna). Dom z 1986 r., 10cm styropianu, wymienione okna (dwuszybowe), docieplony stropodach (25cm mikrocelulozy), typowa kostka z płaskim dachem 210 m2 ogrzewanej powierzchni, wiec nie mało + 51 m2 nieogrzewanej piwnicy (połowa podłogi na gruncie, połowa na piwnicy). W łazienkach podłogówka, wszędzie indziej kaloryfery aluminiowe, żeberkowe. Co tam dokładnie siedzi pod posadzkami, to ciężko powiedzieć – budowane w czasach jak nic nie było, potem remontowane i modernizowane przez teścia, który zmarł 5 lat temu. Generalnie w zimę idzie max 45 stopni na kaloryfery, żeby utrzymać te 21 stopni w domu. PC ma być jedynym źródłem ogrzewania domu. Teraz siedzi kocioł na ekogroszek do którego muszę regularnie jeździć i ogarniać go teściowej, czego mam serdecznie dosyć.

Wziąłem do wyceny kilka firm i mam rozjazd odnośnie pompy, nie wiem czy robię z igły widły, więc wolę dopytać. Generalnie w budżecie teściowej celujemy w Panasonica, propozycje są dwie T-CAP 12kW gen. K oraz High Performance 12kW gen. K, przy czym HP ma 12kW tylko w nazwie. Przeglądając tabele doborowe Panasonica (link: https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/certifications/TABELEDOBOROWEKLM.pdf ) wychodzi, że przy temp zasilania 45 stopni i zapotrzebowaniu 12,5kW przy -20 stopni HP12kW jest na styk – temperatura biwalentna wychodzi na poziomie -8 stopni. Przy zasilaniu 55 stopni pompa jest już zbyt mała, bo biwal wychodzi przy -6. W przypadku T-CAP 12Kw sytuacja wydaje się być w druga stronę – pompa wygląda na zbyt dużą, chociaż według tabel dopuszczalną przy starszej instalacji i zasilaniu 45/55 stopni. Biwal wychodzi przy -16 stopniach zarówno przy zasilaniu 45 jak i 55 stopni.

Połowę ofert mam na HP 12kW, połowę na T-CAPa 12kW i nie wiem w którą stronę iść. Goście, którzy proponują T-CAPa argumentują, że HP będzie za małe, zwłaszcza jak włączy się ładowanie CWU - w tych momentach będzie spory problem. Goście od HP mówią, że T-CAP będzie za mocny i może wskoczyć taktowanie. Co radzicie zrobić?

Druga sprawa to bufor – trzy oferty z buforem 100l, jedna z buforem 200l. Gościu proponujący bufor 200l argumentuje, że przy ogrzewaniu grzejnikowym (jakieś 220l w układzie) bufor pomoże pompie dzięki dłuższym cyklom pracy (oferta z T-CAPem 12kW). Reszta mówi, ze nie ma to znaczenia.

#budujzwykopem #budownictwo #pompaciepla #oze #ogrzewanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@zawisztheblack: w twoim przypadku to trochę wróżenie z fusów. Jak najbliższe zimy będą jak poprzednie to HP będzie ok, jeżeli będą takie jak teraz to TCAP będzie lepszy. Ja w swieżo wybudowanym domu 150m2 z pełną podłogówką używam HP gen. J 9kW, choć wychodziło, że powinienem celować w okolice 7 -8kW. Taktowania nie zauważyłem, prędzej częste dopinanie grzałki w okolicach godziny 18-19, gdy szybko spada temperatura na zewnątrz i pompa
  • Odpowiedz
@Xargo1: Dzięki za radę! Generalnie wydaje mi się, że wszystko sprowadza się do tego, że HP 12kW będzie częściej odpalał grzałkę, a T-CAP przeleci praktycznie cały sezon bez niej. Pytanie tylko jak T-CAP zachowa się w okresie przejściowym, czyli gdy na zewnątrz jest te 10-15 stopni i trzeba delikatnie dogrzać dom. Chyba będę musiał rzucić monetą, żeby zdecydować. Chociaż T-CAP wydaje się być trochę bezpieczniejszym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz
@zawisztheblack: jakie traktowanie? Przecież pompy mają płynną modulację mocy.
Jak walniesz pompe 20kw to modulacja nie da rady , ale nawet najprostsze pompy 12kw potrafią zmniejszyć moc do 4kw Aby utrzymać temperaturę wody grzewczej bez żadnego taktowania.
Ogólnie instalator rzucający bezmyślnie hasło taktowanie powoduje u mnie zapalenie lampki alarmowej.

Jaki bufor jeśli masz zlad wody 220l ?
Bufor to kolejny element który komplikuję system i utrudnia
  • Odpowiedz
@Mateos2: Z tego co czytałem Panasonic wymaga instalacji bufora - to 100l musi być. Przyłącze jest zmodernizowane, jest 25kW, więc pod pompę spokojnie wystarczy. Do tego na chwile obecną PV 5kWp na starych zasadach, a zaraz wleci jeszcze rozbudowa o kolejne 10kWp, co pokryje całe zapotrzebowanie bytowe i PC. Sugerujesz raczej HP względem T-CAPa?
  • Odpowiedz
Przecież pompy mają płynną modulację mocy.

@Mateos2: No nadal można założyć sobie On-Off. Czy to ma sens, to inna sprawa.

Z tego co czytałem Panasonic wymaga instalacji bufora - to 100l musi
  • Odpowiedz
  • 1
@zawisztheblack: grzejniki, zwłaszcza aluminiowe, mogą mieć małą pojemność cieplną. U Ciebie może być potrzebny jedynie niewielki zbiornik (60 -100l) zwiększający pojemność całego systemu, ale wpięty szeregowo i z tego co pamiętam to Panasonic właśnie taki zaleca. Bez głowic bufor równoległy jest zbędny.
  • Odpowiedz
@zawisztheblack: nie znam sie na panasonic, ale jestes pewien ze producent wymaga bufora ? jest to gdzies na pismie ?
ja jestem milosnikiem rozwiazan budzetowych , wiec u mnie grzeje klon midea bo kosztowal 4000PLN za 10kw
(kaisai, aiwa, midea, york i pewnie inne - to wszsytko midea)
  • Odpowiedz
. Bufor cię przed tym zabezpiecza.

@pietryna123: ale auto ma mix podlogowka + grzejniki wiec musi miec sprzeglo (mam nadzieje) co zabezpiecza przeplyw i pompa swietnie wie/bedzie wiedziec ze nie ma odbioru - temp pojdzie w gore i sie wylaczy grzanie
  • Odpowiedz
@zawisztheblack: to ja sie jeszcze wypowiem, jesli cenowo roznica duza to imo lepiej te pieniadze przeznaczyć na fotowoltaike, nawet mala.

W dni nawet jak te jest w stanie wyprodukowac duzo pradu. Tylko zanim zalozysz to poszukaj ofert w internecie ile kosztuje sam osprzęt. Wielu naciagaczy krzyczy sobie 50k prowizj
  • Odpowiedz