Aktywne Wpisy

krolowa_lodu +12
Nie chcesz dzieci nie ma problemu- nie wyciągaj łapę po emeryturę. Twoje składki które obecnie płacisz pójdą na pokrycie długu państwa, który wziął się stąd że emerytury dostali ci co nic nie wpłacili do systemu. Kto jest na to gotowy? Bo to jest prawdziwy warunek KONIECZNY bezdzietności. Jeśli tak to szacun i szerokiej drogi.
#bezdzietnosc #demografia #zus #dlugpubliczny #antynatalizm
#bezdzietnosc #demografia #zus #dlugpubliczny #antynatalizm

PeriodFromVaginax9 +590

![Wielki upadek SCT. Czy STREFY CZYSTEGO TRANSPORTU znikną? [RAPORT 2026]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/f8d1181eea3b48e30418ff6f39c0d8607f2989690ec87358cd6550b3e61829fa,q80.jpg)

Montuję pompę ciepła w rodzinnym domu mojej żony, gdzie mieszka teściowa i jestem już cały zielony, więc piszę do wykopowej braci o pomoc. Zrobiłem OZC, wyszło zapotrzebowanie 12,5kW przy -20 stopniach (III strefa klimatyczna). Dom z 1986 r., 10cm styropianu, wymienione okna (dwuszybowe), docieplony stropodach (25cm mikrocelulozy), typowa kostka z płaskim dachem 210 m2 ogrzewanej powierzchni, wiec nie mało + 51 m2 nieogrzewanej piwnicy (połowa podłogi na gruncie, połowa na piwnicy). W łazienkach podłogówka, wszędzie indziej kaloryfery aluminiowe, żeberkowe. Co tam dokładnie siedzi pod posadzkami, to ciężko powiedzieć – budowane w czasach jak nic nie było, potem remontowane i modernizowane przez teścia, który zmarł 5 lat temu. Generalnie w zimę idzie max 45 stopni na kaloryfery, żeby utrzymać te 21 stopni w domu. PC ma być jedynym źródłem ogrzewania domu. Teraz siedzi kocioł na ekogroszek do którego muszę regularnie jeździć i ogarniać go teściowej, czego mam serdecznie dosyć.
Wziąłem do wyceny kilka firm i mam rozjazd odnośnie pompy, nie wiem czy robię z igły widły, więc wolę dopytać. Generalnie w budżecie teściowej celujemy w Panasonica, propozycje są dwie T-CAP 12kW gen. K oraz High Performance 12kW gen. K, przy czym HP ma 12kW tylko w nazwie. Przeglądając tabele doborowe Panasonica (link: https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/certifications/TABELEDOBOROWEKLM.pdf ) wychodzi, że przy temp zasilania 45 stopni i zapotrzebowaniu 12,5kW przy -20 stopni HP12kW jest na styk – temperatura biwalentna wychodzi na poziomie -8 stopni. Przy zasilaniu 55 stopni pompa jest już zbyt mała, bo biwal wychodzi przy -6. W przypadku T-CAP 12Kw sytuacja wydaje się być w druga stronę – pompa wygląda na zbyt dużą, chociaż według tabel dopuszczalną przy starszej instalacji i zasilaniu 45/55 stopni. Biwal wychodzi przy -16 stopniach zarówno przy zasilaniu 45 jak i 55 stopni.
Połowę ofert mam na HP 12kW, połowę na T-CAPa 12kW i nie wiem w którą stronę iść. Goście, którzy proponują T-CAPa argumentują, że HP będzie za małe, zwłaszcza jak włączy się ładowanie CWU - w tych momentach będzie spory problem. Goście od HP mówią, że T-CAP będzie za mocny i może wskoczyć taktowanie. Co radzicie zrobić?
Druga sprawa to bufor – trzy oferty z buforem 100l, jedna z buforem 200l. Gościu proponujący bufor 200l argumentuje, że przy ogrzewaniu grzejnikowym (jakieś 220l w układzie) bufor pomoże pompie dzięki dłuższym cyklom pracy (oferta z T-CAPem 12kW). Reszta mówi, ze nie ma to znaczenia.
#budujzwykopem #budownictwo #pompaciepla #oze #ogrzewanie #pytaniedoeksperta
Jak walniesz pompe 20kw to modulacja nie da rady , ale nawet najprostsze pompy 12kw potrafią zmniejszyć moc do 4kw Aby utrzymać temperaturę wody grzewczej bez żadnego taktowania.
Ogólnie instalator rzucający bezmyślnie hasło taktowanie powoduje u mnie zapalenie lampki alarmowej.
Jaki bufor jeśli masz zlad wody 220l ?
Bufor to kolejny element który komplikuję system i utrudnia
@Mateos2: No nadal można założyć sobie On-Off. Czy to ma sens, to inna sprawa.
ja jestem milosnikiem rozwiazan budzetowych , wiec u mnie grzeje klon midea bo kosztowal 4000PLN za 10kw
(kaisai, aiwa, midea, york i pewnie inne - to wszsytko midea)
@pietryna123: ale auto ma mix podlogowka + grzejniki wiec musi miec sprzeglo (mam nadzieje) co zabezpiecza przeplyw i pompa swietnie wie/bedzie wiedziec ze nie ma odbioru - temp pojdzie w gore i sie wylaczy grzanie
W dni nawet jak te jest w stanie wyprodukowac duzo pradu. Tylko zanim zalozysz to poszukaj ofert w internecie ile kosztuje sam osprzęt. Wielu naciagaczy krzyczy sobie 50k prowizj
@zawisztheblack: @Xargo1 to masz wg ai gdzies 1,14 m3 gazu daj sobie spokój to nie ma sensu
zadna oszczednosc