Wpis z mikrobloga

Pytanie do niedawnych absolwentów, przyszłych studentów oraz osób aktualnie studiujących: czy warto w tym kraju nadal studiować prawo? Czujecie, że to przydatna gałąź nauki? Czy otwiera jakieś drzwi albo daje unikalne spojrzenie na świat? Co planujecie robić po studiach? Gdzie zamierzacie pracować? Nie pytam z perspektywy osoby, która dopiero ma rozpocząć studia – swoją naukę skończyłem już dawno temu. Jestem po prostu ciekaw, jak teraz wygląda sytuacja w tym kierunku, w czasach, gdy często słyszy się nieprzychylne komentarze typu „prawników jak psów”. #studbaza #prawo #korposwiat #studia #uw #pw #uksw #uj
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GalNonimus: zależy. Według mnie generalnie daje fajną bazę do tego żeby coś robić w życiu, wiedzieć jak pewne rzeczy funkcjonują, przydaje się we własnym biznesie, ale zawodowo na pewno nie jest to gwarant zarobku. Musisz być ogarnięty żeby dobrze zarabiać i nic samo nie spada z nieba
  • Odpowiedz
@GalNonimus:
Według mnie nie warto. Czas poświęcony na naukę (w tym naukę do matury), jest nieadekwatny do perspektyw, jakie czekają po studiach. Wiedza, jaką zdobywamy na uczelni jest w miarę ciekawa, aczkolwiek zajęcia jako takie są dość męczące. Jeżeli ktoś nie chce pracować w prawie, nie ma sensu iść na ten kierunek. Wynika to z tego, że to, czego się nauczyliśmy bardzo szybko ucieka z głowy. Bez praktyki można wszystko
  • Odpowiedz