Wpis z mikrobloga

@whiteopium: jak widać każdy reaguje inaczej i to aż jakieś dziwne, że takie różnice w dawkach i tak odmienne działania. Trochę nie chce mi się wierzyć aż. Brałeś coś równolegle co mogłoby wplywac w tamtym czasie na wchłanianie? Dieta tłuszczowa?
  • Odpowiedz
  • 0
@whiteopium oryginał to się nazywał "Egzysta" i był opatentowany. Patent wygasł i teraz wszystkie to genetyki xD
Leki muszą spełniać surowe wytyczne i nie ma czegoś takiego że z tęj firmy działa lepiej, jesteś debilem i masz efekt placebo
  • Odpowiedz
  • 0
@LM317K: jestem w stanie odróżnić kiedy fizycznie czuję naprawdę poprawę a kiedy coś sobie w mawiam. Aktualnie pregabalin zentiva to oryginał jeżeli chodzi o Polskę a reszta to generyki.
  • Odpowiedz
  • 1
@ChineseMobilePhones a faktycznie, wtedy patent już wygasł. Ale w 2016-2018 nadal kosztowała 3-4x drożej niż teraz stąd moja pomyłka. Ale to nie zmienia faktu, że wszystkie pregabaliny w Polsce to generyki
  • Odpowiedz
  • 0
@ChineseMobilePhones nie może dawać innych efektów bo musiałaby przechodzić badania kliniczne od zera. To nie suplement że jest poza kontrolą a efekty nie są znane
Jeśli generyk jest dopuszczony do obrotu w UE/PL, nie może działać słabiej ani „lepiej” w sensie farmakologicznym.
  • Odpowiedz
@LM317K: mam bardziej na myśli taki aspekt:
Biorównoważność (Dopuszczalne różnice)
Agencje leków (takie jak EMA) pozwalają na pewne drobne odchylenia w tzw. profilu uwalniania leku.
* Zasada: Zamiennik musi wykazać, że jego wchłanianie mieści się w granicach 80% do 125% w stosunku do oryginału.
* W praktyce: Większość leków trzyma się bardzo blisko 100%, ale jeśli jeden zamiennik uwalnia się o 5% szybciej, a drugi o 5% wolniej, osoba bardzo
  • Odpowiedz