Wpis z mikrobloga

Wiem, że styczeń już minął i postanowienia noworoczne pewnie u większości leżą i kwiczą, ale może komuś się przyda.

Jako programista i (czasami) bywalec siłowni, miałem dość popularnych aplikacji do liczenia kalorii. Wkurzało mnie szukanie w bazie "Bułka z ziarnami Biedronka", skanowanie kodów kreskowych i zastanawianie się, czy ten kotlet ma 150g czy 180g. Śmieszą mnie też te opłaty za każdy feature oparty na AI.

Dlatego w wolnym czasie (po godzinach klepania kodu) napisałem SzamAI - https://www.szamai.pro
🚀 O co chodzi? To asystent dietetyczny AI, który działa trochę jak kumpel-dietetyk. Zamiast szukać produktów w tabelkach, po prostu piszesz (albo mówisz) do apki: > "Zjadłem 3 kawałki pizzy z pepperoni i wypiłem colę zero" ...a AI robi resztę. Szacuje wagę, liczy makro (B/T/W) i wrzuca w dziennik.
💡 Co potrafi apka?

* Rozumie język naturalny: "Schabowy z ziemniakami i mizerią" wchodzi bez problemu.
* Szacuje na oko: Nie musisz mieć wagi kuchennej w kieszeni. AI wie, ile mniej więcej waży "garść orzechów" czy "duże jabłko".
* Jest (na razie) w pełni darmowa: Nie ma paywalla, nie ma reklam, nie ma wersji Premium.
* Działa jako PWA i natywna apka: Można zainstalować na Androidzie i iOS (przez dodanie do ekranu głównego).

🛠 Dla technicznych  Całość stoi na Next.js, baza w Supabase, frontend w Tailwindzie, a za logikę api od Deepseek. Ostatnio walczyłem z Capacitorem, żeby spiąć to w natywną apkę na Androida, także dodanie do sklepów to następny krok. Ale za nim to zrobię macie wszystko ZA DARMO, po prostu zalogujcie się googlem i używajcie.
Będę wdzięczny za każdy feedback – co działa, co się wykrzacza, a co jest do wywalenia. Dajcie znać, czy UI jest czytelne i czy AI nie halucynuje Wam, że woda ma 500 kcal, choć nie powinno, dzięki apce schudło już co najmniej kilkanaście osób 😉
Link: https://www.szamai.pro
Smacznego i niskiego bf%!

#mikrokoksy #dieta #silownia #odchudzanie #redukcja #zdrowie #programowanie #technologia #ai #sztucznainteligencja #android #aplikacje #chwalesie #tworczoscwlasna #szamai
wojtek-rejdych97 - Wiem, że styczeń już minął i postanowienia noworoczne pewnie u wię...

źródło: 092984bf-e4a9-4b8c-8ca7-57caab669911

Pobierz
wojtek-rejdych97 - Wiem, że styczeń już minął i postanowienia noworoczne pewnie u wię...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wojtek-rejdych97: ciekawe, chętnie sobie spojrzę. Ja do takich celów używam po prostu skonfigurowanego Gema w Gemini (mam kilku, od jedzenia, od treningów biegowych itp). Estetycznie opakowana apka, która ma funkcje premium Fitatu za free to interesująca opcja.
  • Odpowiedz
@twoj_starrry: Też zaczynałem od Gema :D także propsuję. Opakowałem to dodatkowymi opcjami i wyszła całkiem fajna appka, która liczy dzienne zapotrzebowanie, wg celu, trackuje wagę i przede wszystkim jest ostry i doradza jak najlepszy szczery dietetyk-kumpel, który głównie Cię opieprza z focusem na białko i błonnik :D także polecam i będę wdzięczny za feedback!
  • Odpowiedz
@twoj_starrry generalnie wybór AI do liczenia kalorii wydaje się być świetnym zastosowaniem bo AI to statysyka, wytypuje bez dokładnych danych najbardziej prawdopodobną porcję, w tym jest świetne. Ostatnio z jednej z grup na facebooku przekopiowałem do SzamAI zestaw dań na cały dzień, który jakaś dziewczyna zrobiła na równe 1800 kcal. Nie pisałem ile co waży, ani ile czego było - pomylił się TYLKO o 50 KCAL :D
  • Odpowiedz
@wojtek-rejdych97: Opie, mi się podoba, wolę to niż fitatu czy yazioo, bo lubię na kompie uzupełniać takie rzeczy. Szacunki bardzo dobre jak na moje oko. Mam nadzieję że nie skasujesz tego za kilka tygodni bo będę używał codziennie:)
Możesz rozwinąć o szacowanie kaloryki ze zdjęcia posiłku.

Tylko nie zgadza się to podsumowanie w prawym górnym rogu (1453 kcal spożyte) z tekstem że spożyłem już łącznie 1390 kalorii... Ale to pewno
elsajko - @wojtek-rejdych97: Opie, mi się podoba, wolę to niż fitatu czy yazioo, bo l...

źródło: Screenshot 2026-02-01 at 16-25-48 SzamAI - Darmowy Licznik Kalorii z AI Opisz posiłek AI obliczy resztę

Pobierz
  • Odpowiedz
@wojtek-rejdych97: 5% byłoby dopuszczalne, ale 30 to tak jakby nie liczyć w ogóle. A tym bardziej więcej m. W jednym badaniu ludzie deklarowali że jedli ok 1000 kcal a w rzeczywistości ponad 2000. Ten sam poziom błędu i taka sama wartość takiego szacowania.
  • Odpowiedz
@wojtek-rejdych97: dowartościować? To g---o jest, szacowanie kcal równie dobrze możesz sobie postawić cokolwiek przedziału 600-1200kcal i będzie tak samo skuteczne jak te Twoje bzdety ai. Szczególnie jak myślisz ze to jest lepsze/skuteczniejsze niż waga kuchenna
  • Odpowiedz
@Inozythol: podeślesz badania ? generalnie mam doświadczenie w pisaniu takich agentów AI - w pracy zawodowej robiłem takiego co generuje formsy. I generalnie AI się nie powinno ufać i co się da walidować albo robic kodem np. obliczenia.
Ale już Ci mówię jak to działa tutaj - AI jest wyuczone na wartościach na 100 gram i robi to świetnie - potem musi wyszacować typową wagę i porcję (jeśli nie podana
  • Odpowiedz
@wojtek-rejdych97: mam swoje badania. Kiedyś bawiłem fitatu i czy perplexity w zdjęcia oraz opis, nie dlatego że miałem nadzieję, że to zadziała tylko chciałem sprawdzić jak mocno się jebnie..nie p--------l się dużo jeśli wymieniłem mu wszystkie składniki na paczki to warzywa i owoce oszacowal na oko, a te mają na tyle mało kalorii, że to miało niewielkie znaczenie. Jakie badania tutaj są potrzebne. Tego nie da się zbadać a jedynie
  • Odpowiedz
@Inozythol: dzięki za opinie ;) jak znajdziesz czas pobaw się moją - ja nie boje się "gigantów" - oni muszą dostosować te narzędzia do kodu który piszą od 15 lat - ja to robię wg. najlepszych i najnowszych praktyk na czysto od zera. Może faktycznie dla freaka który musi liczyć kalorie co do jednej kalorii to nie ma sensu, tylko czy to nie jest case dla kulturystów czy innych sportowców
  • Odpowiedz