Wpis z mikrobloga

Macie jakieś tipy na odpalanie diesla na mrozie? Mam starego Mondeo z 2010 z 1.8 TDCI i przy temperaturze -10 są spore problemy z odpaleniem. Odpala za którymś razem, raz musiałem z 5 razy kręcić. Aku pokazuje napięcie powyżej 12V, czasem 12V jak postoi kilka dni (mierzone przez gniazdo zapalniczki xD). Jest szansa, że stary aku pod obciążeniem daje zbyt mały prąd?

#motoryzacja
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DywanTv: jest szansa. diesle potrzebują dobrego aku. ja jak miałem mondeo z 2001 to pomagało włączanie i wyłączanie stacyjki kilka razy - uruchamiało to ponownie proces nagrzewania świec żarowych
  • Odpowiedz
Jest szansa, że stary aku pod obciążeniem daje zbyt mały prąd?

@DywanTv: Oczywiście że tak. Najprostsze wyjaśnienie. Może jest już na wykończeniu i nie daje rady na mrozie. Też tak miałem, po wymianie akumulatora problem znikł.
  • Odpowiedz
Aku pokazuje napięcie powyżej 12V, czasem 12V

@DywanTv: 12v to jest cały c--j
powinien mieć ze 12,5 ale też ważne jest czy przy odpalaniu nie spada do 8v xD

na mrozie zanim odpalisz to kilka razy klepnik stacyjką niech świece kilka
  • Odpowiedz
to pomagało włączanie i wyłączanie stacyjki kilka razy - uruchamiało to ponownie proces nagrzewania świec żarowych

@Gaboleusz: I światła niech @DywanTv wyłączy ale ogólnie jeśli nie aku to te świece żarowe - mam nowszego diesla i sie nie orientuje czy to sie wymienia w ogóle. Ja ogólnie benzynka i widzę że czasem 5 lat i trzeba nowy akumulator i tak
  • Odpowiedz
@DywanTv: słuchaj więc tak. Te auta jak były nowe to paliły ładnie ale zaczynamy od:
- Aku - jak ma więcej jak 5 lat to wymień. Naładuje porządnie jak osiągnie temp pokojowa. Zmierz spadek napięcia podczas odpalania jak spada poniżej 10 to śmietnik.
- Świece - sprawdź wszystkie
- Przewody!! - najczęściej pomijane a często są winowajcą. Nie pierdziel się tylko kup przewód 70mm2 do tego oczka cynowane i wymień
  • Odpowiedz
@DywanTv: 15 lat temu miałem m57b30 w budzie e60 w diezlu.Miałem to auto 8 lat.Co 2 lata sprawdzałem swiece zarowe w silniku.Aku od nowosci(wtedy to bylo z 10 lat)Zrobilem 80 tysiecy i jedyne co mu dolegalo to jakies abs, ktore ogarnalem za 200 zl.
Odnoszac sie do Twojego postu - moj ojciec mial takie galaxy 1,8 tdci i bylo garazowane pod wiata i zawsze odpalalo.Sam majac teraz v6 w dieslu
  • Odpowiedz
@DywanTv: jeżeli Aku nie klęka przy kręceniu to nie on. Wymieniaj zawsze filtr paliwa na jesieni, bo syf który tam jest blokuje przepływ na mrozie.
  • Odpowiedz
@NuklearnySzpadel

Jak miałem stare, VAGowskie TDI na pompie, to czekało się aż przekaźnik cyknie, co następowało nawet kilka sekund po zniknięciu kontrolki, i dopiero się odpalało.

No a jak przekreciles jeszcze raz, to zaczynał kolejny proces do "cyknięcia"
Czy pomagało nie wiem xD
Nowsze auta odpalają od strzała po naciśnięciu guzika.
  • Odpowiedz
@DywanTv: W tych mondeo z tego co pamiętam szybko zamarzało paliwo w filtrze (chyba po lewej stronie silnika), nagrzej świece kilka razy i kręć pulsując gazem, może załapie. Ewentualnie Plak do filtra powietrza i może przeciągnie paliwo, robiłem tak lata temu ale nie wiem na ile to bezpieczne dla silnika
  • Odpowiedz
@hpiotrekh

No a jak przekreciles jeszcze raz, to zaczynał kolejny proces do "cyknięcia"

Czy pomagało nie wiem xD

Jak wszystko sprawne to świece powinny osiągać temperaturę za pierwszym podejściem, nie ma potrzeby dobijać akumulatora kolejnymi "dogrzewania mi", które niewiele wnoszą. Nowsze auta po kliknięciu guzika wykonują cykl grzania i dopiero kręcą. Przynajmniej tak zapamiętałem.
  • Odpowiedz