Wpis z mikrobloga

Najbardziej o rachunki właścicieli PC to się chyba martwią ci co smrodzą węglem jak tak patrzę po wykopie albo na YT. Zamiast się cieszyć, że jakość powietrza się polepsza bo kolejna osoba nie truje pół okolicy to jeszcze dumni z tego, że palą tak jakby trucie połowy okolicy to był jakiś achivment życiowy. Jak ktoś mówi, że pali węglem to jest 80% szansy, że mieszka w jakimś j-----m Dystrykcie 12 w Igrzyskach Śmierci gdzie pół okolicy to stare domy i powietrze nożem można kroić, szczególnie przy takich mrozach jak dzisiaj. Zdarzało mi się być na takich osiedlach, po wyjściu z samochodu oczy łzawią od tego smrodu. Podziękuję, nie zazdroszczę.
#ogrzewanie #pompaciepla #pogoda
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K-S-: węgiel palony "oszczędnie" śmierdzi i dusi.
Ale nie oszukujmy się, ludzie kochają kotły w otwartym paleniskiem bo przyjmą wszytko...
  • Odpowiedz
@preferencyjne_posty: płacz to będzie jak przyjdą rozliczenia roczne za gaz.
Bo nie dość że będzie doplata to prognozy wystrzelą w górę.
Jak jest mróz to niezależnie czym się grzeje to wciąga dużo.

Ale masz rację - hejt płynie głównie od ludzi którzy pompy na oczy nie widzieli
  • Odpowiedz
Nikt specjalnie nie kopci

@K-S-: dla sąsiada nie ma znaczenia czy ktoś kopci celowo czy z głupoty.
Wystarczy że 10% palaczy kopci i sąsiedzi mają dość wszystkich palaczy...
  • Odpowiedz
@preferencyjne_posty: ja już nie mogę czytać tych wysrywow.
Każdy Janusz mówi, że pompa jest dla debili, a jak mówię ile płacę za ogrzewanie to mówią zdziwieni że mało.
Jeszcze to p---------e, że jak zimno to pompa więcej pobiera energii, a nie wiedzą że innym źródłem sumarycznie itak więcej zapłacą.
  • Odpowiedz
@preferencyjne_posty: a tak uczciwie patrząc, przez obecny okres grzewczy największe zużycie prądu miałem kilka dni temu - wyniosło dokładnie 24kWh przez całą dobę, uwzględniając w tym gdzieś 5kWh na CWU. Barierę 20kWh pompa przebiła w tym sezonie +/- 10 razy.
Dla zobrazowania sytuacji, wyobraźcie sobie że grzejecie cały dom (pow. 85m2) jedną farelką o mocy 1kW. A pąpą jest to mozliwe
  • Odpowiedz