Wpis z mikrobloga

#kiszak #arkadikuss
Pytanko mam do was: czy w grach RPG z wyborami moralnymi ktoś z was naprawdę szczerze, z własnej woli i za pierwszym podejściem, wybiera opcje które czynią waszą postać złym człowiekiem?
Według Johna Ebengera, dewelopera z Bioware, około 92% graczy wybierało opcje Idealisty, a według różnych danych około 80% graczy w grach z wyborami moralnymi wybiera opcje bardziej altruistyczne i ogólnie moralnie dobre.
Skąd więc to podniecenie u Arkadikussa że można być NAPRAWDĘ ZŁYM? Czy ma to związek z tym, że może to być kolejna szpila wymierzona w DA:Veilguard w którym opcje bycia złymi praktycznie nie istniały, więc jest to kolejny pretekst do ponarzekania na złego Veilguarda?
Nie wiem, ale się domyślam. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Thadeusss77 - #kiszak #arkadikuss
Pytanko mam do was: czy w grach RPG z wyborami mora...

źródło: 1000010015

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Thadeusss77: Chodzi bardziej o samą możliwość wyboru, a nie ile ludzi daną ścieżkę wybierze. Już samo istnienie innej ścieżki może wzbogacać grę silnie opartą na fabułę nawet jeżeli jest ona rzadko wybierana. I tu nie piszę w obronie Arkadickusa, tylko bardziej istnienia samej w sobie niepopularnej ścieżki.
  • Odpowiedz
@Thadeusss77: To zależy jak zdefiniujesz złą postać, bo czerwoną panią Shepard w Mass Effectcie grało się super bo grałam jako pani komandor dla której rozwalenie żniwiarzy jest najważniejsze i teksty które rzucała były świetnie, ale w takim BG 3 granie złym jest bez sensu bo po prostu likwidujesz wszystkich i tyle xd, przez to tracisz kontent lub wybierasz ścieżkę minthary która jest bez sensu w akcie pierwszym. A niektóre opcje
  • Odpowiedz
@Thadeusss77:
Zależy, czasami ścieżka złodupca to po prostu bycie niemiłym gburem badz po prostu murder hobo. Nie ma w tym głębi, po prostu pare dialogów sie zmienia albo zabijasz npcow i sam sobie blokujesz kontent gry. Stad gracze sa nauczeni, ze lepiej nie grac w ten sposob bo sami sobie cos blokuja. Jesli natomiast gra faktycznie daje pełen kontent dla ścieżki złego jak WOTR to jak najbardziej pierwsze podejscie potrafie
  • Odpowiedz