Wpis z mikrobloga

Szukam drugiego auta.

Pierwszy samochód to auto typu auto, pod codzienne jeżdżenie i tak dalej. Więc drugie może być kupione mniej rozumem a trochę sercem.

Co potrzebuję

- dużo jeździmy poza trasy: namioty, góry, kempingi, jakieś narty zimą, i tak dalej. Żaden #offroad - ale jednak chcemy auto z 4x4 (w sumie chyba dowolny rodzaj 4x4) z sensownym prześwitem.
- raczej auto małe: na mieście łatwe do zaparkowania, nie wymagające kręcenia po 15 razy przy zawracaniu.
- benzyna i manual, często będę robił krótką trasę (20km po mieście), do tego dochodzi #sct w #krakow
- niezniszczalność, bezawaryjność, prostota.

Budżet

Tak między 12 - 15 - 18 tysięcy zł na samo auto. Pewnie też wezmę jakiegoś motokontrolera czy innego oceniacza, bo nie chcę wpaść na minę.

Co znalazłem

No wszystko to razem wzięte krzyczy: bież Suzuki Jimny. I ja jestem za - ładny, prosty, mega mały, 4x4, wszystko super. Ale widzę, że ostatnio chyba się zrobił modny, i ceny poszalały. Nadal uważam go za auto pierwszego wyboru.

Alternatywnie
- Suzuki SX4 (i Fiat Sedici) - też miewa 4x4, trochę większe, co jest i wadą, i zaletą, wygląd... ujdzie.
- "Krótkie" 2-drzwiowe terenówki: Toyota Rav4, Suzuki Grand Vitara, Mitsubishi Pajero - są jeszcze jakieś inne, tanie modele?
- suzuki Ignis 4x4 - tańszy, mniej ładny, ale na upartego ujdzie.
- suzuki Swift 4x4, ale to niskie auto.
- fiat panda 4x4? niezbyt mi się podoba, a cenowo lepiej nie wychodzi.
- jakieś land rovery? nie wiem, jak z cenami i awaryjnością. No i głównie są "długie" wersje. I z dizlem.

Co jeszcze by można sprawdzić? Czy żeby pojeździć bezpieczniej w zimie, i nie zakopać się w nie-asfaltowej drodze muszę brać stałe 4x4? Czy wystarczy jakiś automatyczny system jak w Suzuki? Pełnego offroad nie planuję, raczej bezpieczną jazdę po łąkach i górskich ośnieżonych drogach.

#motoryzacja #samochody #4x4 #suzuki #toyota #offroad #mitsubishi
wkrk - Szukam drugiego auta.

Pierwszy samochód to auto typu auto, pod codzienne jeżd...

źródło: ZS0xMC5qdTJRGjtwGgp4JhJCb2xUEnc1WRQobFQDLjpTFChsAEljYVZALnMASWgwBxwscldDY2oAGyhzGgU1Ix1JfW5BFCg2Xhc6KFxcNDIdDygmXhQ0N18PKG5CHjAySh1gcgVfMCNXWjA

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
w tej kwocie nie poszalejesze, sedici/SX4, może Swift. W land rovera się nie pakuj

@typ53B: No właśnie myślę nad SX4 albo... Ignis.

@Coco_jumbo_i_do_przodu O masz rację, jest jeszcze Grand Vitara w wersji 3-drzwiowej. Też spoko opcja, dzięki!

@dejwis jak zwiększę budżet to zacznę się zastanawiać, czy po prostu nie kupić ładniejszego Jimny ;)
  • Odpowiedz
@wkrk: nie wiem z ktorego roku ogladasz te SX4, ale dla mnie to padaka. Mikro bagażnik, ciasno w środku, mały prześwit. Ja jezdze sobie CRV2 i jak się zapuścisz tym w jakieś krzaczory, to dasz rade, ale dla mnie naped na 4 w Suzuki SX4 to sie może przydać conajwyżej do wyjeżdżaniapod gorke w zimie na śniegu, już nie mówiąc o mikro bagażniku. Wiem że szukasz zgrabnego auta, ale dla
  • Odpowiedz
@typ53B: no tak, ogolnie budzet nie wielki jak na te potrzeby. Po prostu mysle że traktowanie auta z niskim prześwitem i 4x4 jako coś, czym można zapuścić się w wieksze krzaki jest moim zdaniem poboznym życzeniem. Ja tez mam wizje starych rawek, które oglądałam kilka lat temu. Sama mam stare auto, ale dbam to nie jest źle, a nie oszukujmy się że bardzo łatwo nadziać się na szrota
  • Odpowiedz
@wkrk: dorzuć jeszcze 2-4 tysiące i bierz Porsche Cayenne pierwszej generacji. Może i będziesz miał problemy z zacierającymi się cylindrami ale przynajmniej popękają Ci rurki od płynu chłodniczego i będziesz miał nieszczelne pneumatyczne podwozie.
  • Odpowiedz
@wkrk: stary X-Trail na benzynie albo Honda CR-V. Te samochody często służą za tanie sensowne farmerskie offroadowe dupowozy w krajach gdzie różnie z siecią drogową jest np Australia, Ameryka Płd. Do tego dochodzi płaska podłoga co ma sens gdybyś chciał upchać np camperboxa.
Jasne offroadowi puryści Cię wyśmieją bo to nie typowa terenówka dająca tak duże pole do modyfikacji no ale...
  • Odpowiedz
  • 0
@wkrk: a nie lepiej sprzedać 1. samochód i po prostu kupić w lepszym budżecie coś świeższego. Imo wszystkie tego typu samochody do 25k będą albo przegnite albo zajechane w inny sposób. Szczególnie stare "terenówki".
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@fluffy-sinon: super, dzięki za odpowiedź! Właśnie to mnie martwiło w Jimmy, że to fajna ale wcale nietania zabawka.

I faktycznie, to nie będzie auto tylko w teren, raczej pod miasto i w góry.

Co do RAV4: chyba faktycznie będę musiał celować bardziej w nią, bo zaczynam się bać że w jimny po pierwszym uroku zacznie wychodzić na jaw sporo wad tego auta.
  • Odpowiedz