Aktywne Wpisy
Urynowyurynator +103
Pamiętajcie, że lekarz dziennie zarabia tyle ile wy miesięcznie.
Milej pracy w fabryce u Janusza w ten piękny poniedziałek.
#kolchoz #lekarz100k
Milej pracy w fabryce u Janusza w ten piękny poniedziałek.
#kolchoz #lekarz100k

SaintWykopek +16

![Gdy schizofrenik słyszy głos Boga - historia TempleOS [arhn.eu]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/30ea8e514ba76b66bb768f1e0a6d87bc2aab53193a17f070ca70ae2ada6b3a23,q80.jpg)

Pierwszy samochód to auto typu auto, pod codzienne jeżdżenie i tak dalej. Więc drugie może być kupione mniej rozumem a trochę sercem.
Co potrzebuję
- dużo jeździmy poza trasy: namioty, góry, kempingi, jakieś narty zimą, i tak dalej. Żaden #offroad - ale jednak chcemy auto z 4x4 (w sumie chyba dowolny rodzaj 4x4) z sensownym prześwitem.
- raczej auto małe: na mieście łatwe do zaparkowania, nie wymagające kręcenia po 15 razy przy zawracaniu.
- benzyna i manual, często będę robił krótką trasę (20km po mieście), do tego dochodzi #sct w #krakow
- niezniszczalność, bezawaryjność, prostota.
Budżet
Tak między 12 - 15 - 18 tysięcy zł na samo auto. Pewnie też wezmę jakiegoś motokontrolera czy innego oceniacza, bo nie chcę wpaść na minę.
Co znalazłem
No wszystko to razem wzięte krzyczy: bież Suzuki Jimny. I ja jestem za - ładny, prosty, mega mały, 4x4, wszystko super. Ale widzę, że ostatnio chyba się zrobił modny, i ceny poszalały. Nadal uważam go za auto pierwszego wyboru.
Alternatywnie
- Suzuki SX4 (i Fiat Sedici) - też miewa 4x4, trochę większe, co jest i wadą, i zaletą, wygląd... ujdzie.
- "Krótkie" 2-drzwiowe terenówki: Toyota Rav4, Suzuki Grand Vitara, Mitsubishi Pajero - są jeszcze jakieś inne, tanie modele?
- suzuki Ignis 4x4 - tańszy, mniej ładny, ale na upartego ujdzie.
- suzuki Swift 4x4, ale to niskie auto.
- fiat panda 4x4? niezbyt mi się podoba, a cenowo lepiej nie wychodzi.
- jakieś land rovery? nie wiem, jak z cenami i awaryjnością. No i głównie są "długie" wersje. I z dizlem.
Co jeszcze by można sprawdzić? Czy żeby pojeździć bezpieczniej w zimie, i nie zakopać się w nie-asfaltowej drodze muszę brać stałe 4x4? Czy wystarczy jakiś automatyczny system jak w Suzuki? Pełnego offroad nie planuję, raczej bezpieczną jazdę po łąkach i górskich ośnieżonych drogach.
#motoryzacja #samochody #4x4 #suzuki #toyota #offroad #mitsubishi
źródło: ZS0xMC5qdTJRGjtwGgp4JhJCb2xUEnc1WRQobFQDLjpTFChsAEljYVZALnMASWgwBxwscldDY2oAGyhzGgU1Ix1JfW5BFCg2Xhc6KFxcNDIdDygmXhQ0N18PKG5CHjAySh1gcgVfMCNXWjA
Pobierz@typ53B: No właśnie myślę nad SX4 albo... Ignis.
@Coco_jumbo_i_do_przodu O masz rację, jest jeszcze Grand Vitara w wersji 3-drzwiowej. Też spoko opcja, dzięki!
@dejwis jak zwiększę budżet to zacznę się zastanawiać, czy po prostu nie kupić ładniejszego Jimny ;)
Co teraz?
Suzuki Jimny, np takie:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/suzuki-jimny-ID6HRlVE.html
Jasne offroadowi puryści Cię wyśmieją bo to nie typowa terenówka dająca tak duże pole do modyfikacji no ale...
źródło: IMG_1156
PobierzI faktycznie, to nie będzie auto tylko w teren, raczej pod miasto i w góry.
Co do RAV4: chyba faktycznie będę musiał celować bardziej w nią, bo zaczynam się bać że w jimny po pierwszym uroku zacznie wychodzić na jaw sporo wad tego auta.