Wpis z mikrobloga

Uwielbiam te posty "AI mnie nie zastąpi bo moja praca wymaga KREATYWNOŚCI i ZROZUMIENIA BIZNESU" xD

Serio, to jest najczystsze copium jakie widziałem od czasów "nauczę się programować i będę zarabiał 30k". Pamiętacie jak taksówkarze mówili, że Uber nigdy nie wejdzie do Polski? Albo jak kasjerki w Biedronce śmiały się z kas samoobsługowych?

"Ale AI nie rozumie kontekstu!" - nie musi. Wystarczy, że jeden senior z Cursorom/Claude/Codexem zrobi robotę pięciu juniorów. A potem przyjdzie GPT-6 i ten senior też poleci.

"Ale ktoś musi promptować!" - tak, przez następne 2-3 lata. Potem AI będzie promptować samo siebie. A ty będziesz wysyłał CV w próżnię.

"Ale moja firma nie wdroży AI bo regulacje!" - xD Twoja firma wdroży cokolwiek, co pozwoli wywalić 40% zespołu i pokazać ładne słupki na boardzie. CFO nie interesuje czy kod jest "etyczny", interesuje go EBITDA.

Najlepsi są ci co mówią "ja tam używam AI jako narzędzie, jestem bardziej produktywny". Brawo. Właśnie udowodniłeś swojemu managerowi, że trzech was może zrobić robotę dziesięciu. Zgadnij kto poleci w następnej rundzie layoffów? Ci siedmiu "mniej produktywnych".

Jedyna prawda jest taka: jesteś kosztem w Excelu. AI jest tańszym kosztem. Excel zawsze wygrywa.

Ale cope'ujcie dalej, wasze "AI to tylko narzędzie" brzmi dokładnie jak "Internet to tylko moda" w 1998.

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #ai #blackpill #kryzysit
  • 136
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlackpillMonster: jak AI zacznie się samopromptować to wszyscy stracimy pracę zarówno intelektualni jak i fizyczni.
W sumie spoko opcja, wejdzie UBI i będzie można spokojnie pochillować w domu.
  • Odpowiedz
  • 90
@BlackpillMonster: Nie do końca się zgodzę. Jak spojrzysz na to stricte jak na grę, tak masz rację. Jak dodasz do tego czynnik ludzki, społeczny, politykę, to może się okazać, że konsumenci wybiorą inne firmy i innych polityków. Człowiek jest ostatecznym egoistą. Jeżeli AI będzie rozwalać ład społeczny, AI będzie miało duże problemy. Świat to ludzie i emocje, nie zapominaj o tym.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: jeśli samoproptowanie rozumiesz jako nieskończoną pętlę to już tak jest od +- pół roku z tego co gadał typ od ralpha.

Jak to działa? Jeszcze nie testowałem rozwiązania by to puścić na kilka godzin i sobie pójść. Każdy sobie może to sam sprawdzić wystarczy skrypt w bashu, są przykłady na githubie
  • Odpowiedz
@saib75:

Człowiek jest ostatecznym egoistą. Jeżeli AI będzie rozwalać ład społeczny, AI będzie miało duże problemy. Świat to ludzie i emocje, nie zapominaj o tym

Nie wiem czy jesteś wystarczająco stary (jak ja) by zauważyć że rzeczy które kiedyś nie były akceptowalne teraz bywają normą. Jakaś laska na wykopie wrzuciła posta (chwaląc się) że jej 3 letnie dziecko które nie umie czytać zrobiło sobie zdjęcie jakieś strony z książeczki i
  • Odpowiedz
(chwaląc się) że jej 3 letnie dziecko które nie umie czytać zrobiło sobie zdjęcie jakieś strony z książeczki i wrzucilo chatowi gpt by to przeczytał.

@tubkas12: Lał. Nauczyła dziecko korzystać z narzędzi. Kiedyś się chwalono że na komputerze potrafi pisać. ¯\(ツ)/¯
Patrząc na to jak chociażby GPT ostatnio działa to mam wrażenie że skończy jak Google. Ostatecznie potrzeba zarabiania kasy wygra i zwracane wyniki będą tak zasrane reklamami, halucynacjami i
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster:
1. Nacechowanie emocjonalne i język

Autor używa języka zaprojektowanego tak, aby wywołać lęk, złość i poczucie beznadziei.

Agresywny i drwiący ton: Zwroty takie jak „xD”, „najczystsze copium” (slangowe określenie na oszukiwanie samego siebie, by poczuć się lepiej), „Brawo”, „cope'ujcie dalej” mają na celu wyśmianie rozmówcy i zdyskredytowanie odmiennych opinii bez
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: ale kto będzie kupował produkty tych firm skoro wszyscy zostaną zwolnieni, a więc nikt nie będzie miał pieniędzy aby je wydawać?

Pracownicy fizyczni pozostaną, umysłowi z innych dziedzin póki co też, pierwsze pójdzie do IT do ostrzału z prostego powodu. Stworzenie kompletnego produktu AI od początku do końca aby coś wykonywał ( w sensie miałby zastąpić jakiś cały dział osób z korpo np finansów), póki co jest nierealne, bardzo
  • Odpowiedz
AI daje wzrost produktywności nie o kilkaset procent, a o 10, 20 może 30%. Nie jest tak, jak napisał ktoś wyżej że "trzech z was zrobi robotę dziesięciu" - prawdą jest, że senior jest nieco bardziej produktywny niż wcześniej, ale tylko jeśli dobrze używa AI - a masa specjalistów wciąż nie robi tego dobrze.

Dodatkowo coś, co jest nieco zadziwiające dla osób spoza IT - dev nie siedzi 8h dziennie nad kodem.
  • Odpowiedz