Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem Nauczyłem się robić pyszny ryż. Podzielę się z Wami 👍

2 łyżki ryżu do miseczki i dolać wody, żeby było jej trochę ponad ryż. Zależnie od miski, może to być pół wysokości paznokcia wody więcej. Taką miseczkę z ryżem gotować na parze, aż ryż wypęcznieje i wchłonie całą wodę.

Jeżeli nie ma się garnka do gotowania na paprze, można zrobić to samo w każdym garnku bez specjalnego sitka. Warto wyłożyć czymś dno garnka (np. papierem śniadaniowym), żeby miseczka nie pękła. Wody maks do połowy miseczki, przykryć i czekać.

A teraz plusy:
- ryż jest pyszny.
- nie rozgotuje się tak łatwo ryżu
- nie przypali się ryżu, więc trzeba go pilnować i mieszać,
- może być kleisty (trochę więcej wody), ale nie będzie papką, tylko lepkim, prawidłowym, "nasionowatym" ryżem np. na kulki.
- może być lekko sypkawy (trochę mniej wody)
- nadaje się do jedzenia pałeczkami

Ja ryż od razu przyprawiam. Dodaje np. curry, papryki i mieszam przed włożeniem na parę. W trakcie parzenia się ryżu, mieszam go raz, mniej więcej w połowie czasu.

Oczywiście, ryż przed wsypaniem do miseczki wypada wypłukać. Można np. wsypać do szklanki z wodą i mieszać chwile. Odlać białą wodę i cyk, można przesypać do miseczki.

Dzisiaj dodatkowo zrobiłem na parze jajko z kromką chleba, który już z piekarni jest z burakami. Takie jajeczko można sobie nawet szybko zrobić na śniadanie, w międzyczasie ubierając się i myjąc ząbki. Bez pilnowania. Smak? Pyszna lekka słodycz, z lekko słonym jajkiem. Mniaam.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@psiversum: Ryż nie jest pyszny. Ryż prawie nie ma smaku. Smak to ma np. truskawka czy inna pomarańcza. Widziałeś kiedyś cukierki o smaku ryżu? Albo napój o smaku ryżu? Nie bo ryż sam w sobie jest tylko wypełniaczem i zawsze się go podaje z czymś co ma smak.
  • Odpowiedz