Wpis z mikrobloga

Czaicie, że w 2003 r. było 22% ludzi, którzy zagłosowali przeciw wejściu Polski do UE. Wszystko to przy braku ruskiej propagandy i bez mediów społecznościowych, gdzie można siać dezinformację. Gdyby wówczas były takie możliwości, to nie wiem, czy by się udało. Inna sprawa jest taka, że frekwencji ledwo starczyło, żeby referendum było wiążące. Były to jedne z pierwszych wyborów, w których brałem udział i oczywiście głosowałem na tak - nie musicie dziękować XD

#polska #polityka #historia #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #uniaeuropejska
pogop - Czaicie, że w 2003 r. było 22% ludzi, którzy zagłosowali przeciw wejściu Pols...

źródło: image

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wszystko to przy braku ruskiej propagandy i bez mediów społecznościowych, gdzie można siać dezinformację

@pogop: Tutaj pelna zgoda.

frekwencji ledwo starczyło

Tutaj nie. Oczyeiscie ze to marny wynik (spoleczenstwo jest po prostu glupie - i ja sie ciesze ze nie ma u nas tak jak w szwajcarii) ale nie mozna powiedziec ze "ledwo starczylo"
  • Odpowiedz
@pogop: najbardziej przeciwko z polityków był Giertych, a chodziło jak zawsze o zepsucie moralne i o to, że polski chłop jak za okupacji będzie parobkiem niemieckiego bauera i o to że zostanie zniszczony polski przemysł. Jest teoria że wejście Polski do UE uratował Jan Paweł II, który jedyny raz wprost zabrał głos w sprawie politycznej popierając jednoznacznie wejście Polski do UE, bo wielu księży z ambon właśnie była przeciwko wejściu
  • Odpowiedz
Wszystko to przy braku ruskiej propagandy i bez mediów społecznościowych

@pogop: przeciez lecialo to samo co leci teraz - unia sprawi ze bedziemy pod butem, stracimy suwerennosc, bieda, zniszczenie kraju itp xD
po ponad 20 latach od wejscia, po doswiadczeniu najwiekszego skoku gospodarczo spolecznego, i tak mamy taki sam % totalnych oszolomow, ktorzy by woleli machac szabelka do kazdego wokol. tych ludzi sie nie zmieni.
  • Odpowiedz
@pogop: No jakby Giertych miał wtedy do dyspozycji farmy botów to może by mu się udało wykręcić lepszy wynik.

na szczescie giertych zmadrzał

@palodisko: xDDD on po prostu został przemielony i wypluty na prawicy więc sobie wymyślił, że przejdzie do obozu umiarkowanego. Gdyby się historia inaczej potoczyła to pewnie właśnie by szykował się do wyborów razem z Braunem bo poglądy na jakich zbijał kapitał ponad 20 lat temu
  • Odpowiedz
@pogop: Demokracja to taki wspaniały ustrój bo bazuje na debilach, a ich jest najwięcej. Wystarcz ludziom wmówić co mają myśleć, zakrzyczeć tych samodzielnie myślących i można robić co się chce. Najlepsi wprowadzą jeszcze wynalazek typu komisja ewropejska (a może ewropejsata), niewybieralny twór sterujący wszystkim, europarlament gdzie głosuje się "na oko" i bez własnej inicjatywy ustawodawczej, i można zrobić wszystko. A jak coś się motłochowi nie podoba to zawsze jest wymówka
  • Odpowiedz
@pogop: pamiętam te czasy - a teraz wyobraź sobie że do tych 22% dochodzi siła rażenia TikToka i Facebooka z farmami trolli. Referendum by było 50/50 i jeszcze by się kłócili że sfałszowane. To że wtedy się udało to był cud nad Wisłą 2.0
  • Odpowiedz