Aktywne Wpisy

Teuvo +31
ciekawe czy gdzieś za 15-20 lat w odpowiedzi na epidemię samotności, gdy ai będzie o wiele bardziej rozwinięte niż obecnie, stworzą takie urządzenie wielkości komputera które będzie się stawiało w odpowiednim miejscu w pokoju, np. na stole i ono będzie potrafiło wykryć że człowiek wszedł do pokoju i wygenerować w miarę wyraźny hologram jakiejś postaci, która będzie inteligenta, będzie posiadała pamięć i będzie można z nią normalnie rozmawiać na co dzień
takie
takie

iselilja +164
#mediolan2026 w sumie śmieszne jak się pomyśli, że gdyby nie popularność #skoki w Polsce od lat to byśmy oglądali te zawody tylko co cztery lata na igrzyskach i się dziwili jakie to poj3bane, że lecą na tych nartach, jakieś przeliczniki za wiatr, wyższa matematyka tak jak się dziwimy oglądając konkurencje, które nie mają tradycji w naszym kraju

Właśnie mi mignął na fb post jakiegoś polityka z konfederacji, który chwali się że składa projekt podwyższenia II progu podatkowego o 100k, argumentujac to tym, że (uwaga) czasem nie opłaca się podwyżka w pracy bo się wpada w drugi próg podatkowy i się zarabia mniej niż przed podwyżka.
Powiedzcie mi ludzie z #konfederacja bo się potem dziwicie, że wasze super projekty są odrzucane. A jak politycy robią projekty z bublami bo mówią takie głupstwa i w ogóle nie rozumieją niektórych mechanizmów za które się zabierają, to jak my mamy brać na poważnie waszych polityków?
To spoleczenstwo jest bezdennie glupie wiec nie ma sie co dziwic ze wybiera bezdennie glupich przedstawwicieli.
Jakis czas temu czytalem ze nauczyciele placza bo wpadaja w drugi prog podatkowy i przez to zarabiaja mniej. NAUCZYCIELE... Oni maja ksztalcic nastepne pokolenia. A nie ogarniaja podstawowej matematyki?
@MechanicznaPitaja: Jak bez podwyzki chcesz wpasc w drugi prog? Oswiec mnie bo nie kumam :P Nie przypominam sobie zeby progi zostaly zmniejszone :P
Caly wic polega na stwierdzeniu ze wiekszosc (tak - nie boje sie uzyc stwierdzenia "wiekszosc") nie wie jak dzialaja podatki. Mimo ze maja tytul magistra. To jest smutne. Bardzo smutne.
Edit. Jeśli od lat wpadają w którymś miesiącu w 2 próg bo zarabiają stała kwotę. A jeśli dostaną podwyżkę to
Do tego zmeirzam. Do tego ze placza ze wchodza w drugi prog.
@MechanicznaPitaja: Tutaj pelna zgoda. Minimalna poleciala w kosmos a drugi prog sie jakos znaczaco nie zmielil.
Zamienisz sie? Bo ja chetnie przyjme drugi prog (bo potrafie w matematyke). BTW za free (uczciwa cena) pokaze Ci na czym to polega. Daj tylko znac czy chcesz sie dowiedziec prawdy :P
@MechanicznaPitaja: Znow pelna zgoda. Tylko ze nie o to mi chodzilo. Owszem ze drugi prog jest za niski. Ale nauczyciele placza bo "zarabiamy mniej bo wpadamy w drugi prog". O to mi chodzi.
Zeby byla jasnosc - ja nie mam magistra, skonczylem tylko technikum - ale do kurly nedzy podstawy nalezy znac. Skoro nauczyciel "placze"
Ja wpieprzam się w II próg podatkowy mniej więcej w Lipcu.
Pracuje tak samo sumiennie druga połowę roku a mam znacznie niższe wynagrodzenie netto.
Teoretycznie opłaca mi się iść na L4 na 3 miesiące bo będę miał takie same ( delikatnie wyższe łączne roczne dochody netto).
Problem jest w tym, ze do momentu wejścia w II próg zarabiasz 100
@MechanicznaPitaja: @emasele @gorzki99 dajcie linka do tego postu
@emasele: No niestety ale tak dzialaja podatki w tym kraju. Zarabiasz wiecej to placisz wiecej.
Nie. To nie jest problem. Pokaze CI gdzue
Ale cieszę sie, że nawet ludzie, którzy nie rozumieją systemu podatkowego (jak ten konfederata) podnoszą problem.
Pełczyńska również zrobiła emocjonalny wpis w tym temacie.
Im więcej temat jest podnoszony, tym większa szansa, że jednak ten