Wpis z mikrobloga

@DominiCanes: jeśli mogę zapytać - motywowany szczerą ciekawością - czy kiedy mówisz o czytaniu Biblii to zaliczasz do niej Stary Testament i czy czytanie jego też Ci daje poczucie spełnienia, czy ograniczasz biblię do Nowego Testamentu?
  • Odpowiedz
  • 2
@reebot: pierwszy raz czytam z planem 365 dni. Akurat czytam Jeremiasza.
Nie umiem Jescze odpowiedzieć na to pytanie. Nie jestem biblistą czy osoba praktykująca od dekad. Wybacz Mirku, ale rodzice ze mną wcale nie rozwijali Boga w sercu :) czytając ST staram sie patrzeć przez pryzmat NT i Jezusa, którego już prorocy zapowiadali w ST. NT jest dopełnieniem, Nowym Przymierzem. Staram się pamiętać, że również zapożyczamy ze ST wiele, nie
  • Odpowiedz
@DominiCanes: z jednej strony cieszę się szczęściem wierzących a z drugiej nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć jak można wierzyć, jeśli tak wiele faktów wskazuję że to kolejne mity do sterowania ludźmi. Tu chyba jest ta tajemnica wiary, że ją przyjmujesz i nie pytasz.
  • Odpowiedz
Jako wielki miłośnik Biblii traktowanej jako wybitne dzieło literackie polecałbym czytać ją w kolejności, w jakiej została ułożona. Jako osoba wierząca miałbym również opór przed zmianą tej kolejności — czy przestawianie kolejności czytanych ksiąg nie jest bowiem formą redakcji? A jeśli tak, czy ingerowanie w kolejność Słowa Bożego nie mogłoby zostać odebrane jako coś niestosownego, a nawet bluźnierczego?
Nie zrozum proszę mnie źle, jestem ciekaw jak podchodzisz do takiego stanowiska, każde czytanie
  • Odpowiedz